Kaksi kissaa

Kuinka löydän oikean ruoan kissalleni?

Oikean ruoan löytäminen kissalle voi tuntua toisinaan haastavalta. Ruoan valintaan vaikuttaa moni asia: onko kissasi sisä- vai ulkokissa, leikattu vai leikkaamaton, onko sillä jotain allergioita, kuinka aktiivinen kissasi on, lihooko/laihtuuko kissasi helposti ja mikä ruoka maistuu kissallesi parhaiten. Paras tapa oikean ruoan löytämiseen on eri ruokien kokeilu ja kissan kunnon tarkkailu. Kissaa ei kuitenkaan kannata pakottaa/pitää ruuatta pitkiä aikoja, vaan uusiin ruokiin totuttaminen kannattaa tehdä asteittain, jotta vältytään totaalikieltäytymiseltä. 

Kissan ruokavaliossa on tärkeintä ruoan terveellisyys sekä monipuolisuus. Tuotteen terveellisyyden ja sopivuuden kissallesi voit selvittää tutkimalla lähemmin tuotteen tuoteselostetta. Tarkista aina tuotteesta ainakin nämä asiat:

Onko liha tai kala tuoteselosteen ensimmäinen raaka-aine?

Tuoteselosteen ensimmäinen raaka-aine on aina se, mitä tuote sisältää eniten. Kissa on lihansyöjä, joten sen tulee saada proteiinit eläinperäisistä raaka-aineista. Kasviperäisiä proteiineja kissan elimistö ei pysty hyödyntämään samalla tavalla, joten suuri proteiinipitoisuus ei aina takaa terveellistä tuotesisältöä. Eläinperäinen proteiini sisältää myös kissalle välttämättömiä aminohappoja, kuten arginiinia ja tauriinia. Mikäli tuoteselosteen ensimmäinen raaka-aine on jokin hiilihydraatin lähde, kuten viljat tai kasvikset, kannattaa muistaa, että kissa ei pysty hyödyntämään hiilihydraatteja energiakseen samalla tavalla kuin esimerkiksi ihminen, vaan tarvitsee runsaasti lihaa voidakseen hyvin.

Sisältääkö tuote lisättyä sokeria?

Useat kissanruoat, etenkin märkäruoat sisältävät lisättyä sokeria. Sokeria lisätään tuotteisiin usein vain ihmistä varten, sillä sokeria kuumennettaessa tuotteeseen saadaan ihmissilmää miellyttävämpi ruskea sävy. Myös tuotteen tuoksu on ihmisen nenään usein makeampi ja täten myös miellyttävämpi. Kissa ei tuotteen ulkonäöstä piittaa, mutta ruoan tuoksu on kissalle tärkeä. Tämän vuoksi sokerillisesta tuotteesta siirtyminen sokerittomaan voi aiheuttaa ensireaktiona nenän nyrpistelyä, sillä tuotteet tuoksu on kissalle uusi. Sokeri aiheuttaa kuitenkin kissalle erilaisia terveydellisiä haittoja sekä addiktiota, joten kärsivällinen vaihtaminen sokerittomaan tuotteeseen kannattaa. PrimaCat-tuotteet eivät koskaan sisällä lisättyä sokeria. Lue vinkkimme, kuinka uuteen ruokaan vaihtaminen käy helpommin.

Sisältääkö tuote vehnää?

Luonnossa kissa saa pieniä määriä hiilihydraatteja syömiensä saaliseläinten vastalaukun sisällöstä, joista kissa saa kuituja ja joitain välttämättömiä rasvahappoja. Kuituja kissa tarvitsee pienen määrän ylläpitääkseen suolistonsa tervettä toimintaa. Vehnä ja soija voivat aiheuttaa joillekin kissoille erilaisia allergisia oireita. Näiden täyteaineiden ravintoarvo on hyvin pieni, joten valitse aina tuote, joka on gluteeniton tai viljaton.

Maistuvuus

Kissan ruokinta on taitolaji. Jotkin kissat ovat persoja kaikelle ruualle, kun taas toiset saattavat suostua syömään vain yhtä tai muutamaa ruokaa. Kissat voivat olla joskus nirsoja, etenkin uutta ruokaa maistaessaan - mutta mahdotonta ruoan vaihtaminen ei ole. Tutustu nirson kissan ruokintaan sekä syihin, miksi kissa voi kieltäytyä syömästä ruokaa.

Vertaile kissanruokia ja löydä kissallesi sopiva kissanruoka PrimaCat-valikoimasta!

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!