PrimaCat artikkeli seniorikissan ruokinta

Seniorikissan ruokinta

Lemmikin ikääntymistä voi olla joskus vaikeaa huomata, sillä kissan käyttäytymisessä ja ruokailutavoissa ei välttämättä tapahdu suuria muutoksia. Ikääntyvän eli seniorikissan ravinnontarpeet on kuitenkin hyvä huomioida, jotta kissa pystyy säilyttämään terveytensä ja kuntonsa myös vanhemmalla iällä.

Ikä voi tuoda muutoksia muun muassa kissan aineenvaihduntaan, aistien toimintaan, suun terveyteen ja ruoansulatukseen. Iän tuomat nivelvaivat voivat heikentää kissan halua liikkua, ja kissan unentarve tavallisesti kasvaa. Usein ikääntyvät kissat viettävätkin entistä enemmän aikaa nukkuen. Lue lisää vanhan kissan hyvinvoinnista.

Ikääntyvän kissan ravinnontarve

Yksilölliset tarpeet korostuvat ikääntyvän kissan ruokinnassa, sillä jokainen kissa vanhenee omaa tahtiaan. Esimerkiksi 8-vuotiaalla kissalla voi jo olla iän tuomia vaivoja, kun taas yli 10-vuotias kissa saattaa olla täysin terve. Olennaisinta ikääntyvän kissan ruokinnassa on suunnitella ruokinta omalle kissalle sopivaksi ja pyrkiä hidastamaan ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia kissan elimistössä.

Vinkit ikääntyvän kissan ruokintaan

Vanhan kissan ruoansulatuselimistö ei välttämättä toimi yhtä tehokkaasti kuin aiemmin, minkä vuoksi kissan ruokinnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota eläinproteiinin määrään ja laatuun. Ikääntyvä kissa tarvitsee lihaisaa ja täysipainoista, lajityypillistä ravintoa.

Ylipaino on yleinen ongelma ikääntyvillä kissoilla, sillä ikääntyvän kissan aktiivisuus vähenee. Karsi kissasi ruokavaliosta piilosokeri ja tarjoa kissallesi korkeaproteiinista kissanruokaa. Lue vinkkimme ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen.

Viljaton PrimaCat Kalkkunaa steriloiduille aikuisille kissoille sekä vehnätön ja maissiton PrimaCat Kanaa steriloiduille sisäkissoille ovat painonhallintaan sopivia, laadukkaita kissan kuivaruokia.

Ikääntyvän kissan ruokahalu saattaa heikentyä. Tällöin on tärkeää, että kissa saa ruoastaan tarvittavat ravintoaineet sekä riittävästi proteiinia ja rasvaa. Katso ohjeemme nirson kissan ruokintaan.

Omega3- ja omega6-rasvahapot ovat tärkeitä seniorikissalle, sillä vanhemmiten kissan iho voi muuttua kuivaksi ja turkki ohentua. Esimerkiksi lohiöljy on erinomainen välttämättömien rasvahappojen lähde, joka tukee kissasi ihon ja turkin hyvinvointia. PrimaCat-kuivaruoista erityisesti täysin viljaton PrimaCat Lohi aikuisille kissoille sekä vehnätön ja maissiton PrimaCat Lohta aikuisille sisäkissoille sisältävät runsaasti hyviä rasvahappoja.

Huolehdi seniorikissasi riittävästä veden saannista. Kissoilla on luontaisesti heikko janontunne, joka voi heikentyä entisestään kissan vanhetessa. Liian vähäinen nesteensaanti voi altistaa esimerkiksi munuaissairauksille ja virtsatievaivoille. Laadukas, lihaisa ja maistuva märkäruoka sekä täydennysravinnot ovat hyviä keinoja tukea kissavanhuksen nesteytystä. Lue, miten voit edistää kissasi vedenjuontia. Huomioi myös, että kissan lisääntynyt juominen voi kertoa munuaisten vajaatoiminnasta tai muusta sairaudesta.

Jos kissalla on sairauksia, suunnittele kissan ruokinta eläinlääkärin kanssa. Esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä kissa voi tarvita erikoisruokavaliota. Iäkäs kissa kannattaa viedä säännöllisesti eläinlääkärin tarkistettavaksi, jotta kissa saa ajoissa hoitoa mahdollisiin sairauksiin ja kissan elämänlaatu pysyy hyvänä.

PrimaCat Classic -märkäruoat ovat lihaisia täysravintoja, joista ikääntyvä kissa saa paitsi runsaasti eläinproteiinia myös nesteytystä. Classic-kissanruoista voit valita kissasi maun mukaan joko hyytelö- tai kastikeateriat useissa eri mauissa.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!