PrimaCat artikkeli seniorikissan ruokinta

Vanha kissa - miten ruokkia seniorikissaa oikein

Lemmikin vanhenemista voi olla joskus vaikeaa huomata, sillä kissan käyttäytymisessä ja ruokailutavoissa ei välttämättä tapahdu suuria muutoksia. Jotta vanha kissa pystyisi säilyttämään terveytensä ja kuntonsa mahdollisimman pitkään, tulisi seniorikissan oikeanlaiset ravinnontarpeet huomioida riittävän ajoissa.

Ikä voi tuoda muutoksia muun muassa kissan aineenvaihduntaan, aistien toimintaan, suun terveyteen ja ruoansulatukseen. Iän tuomat nivelvaivat voivat heikentää kissan halua liikkua, ja kissan unentarve tavallisesti kasvaa. Usein vanha kissa viettääkin entistä enemmän aikaa nukkuen. Lue lisää vanhan kissan hyvinvoinnista.

Vanha kissa - ravinnontarve

Yksilölliset tarpeet korostuvat vanhan kissan ruokinnassa, sillä jokainen kissa vanhenee omaa tahtiaan. Esimerkiksi 8-vuotiaalla kissalla voi jo olla iän tuomia vaivoja, kun taas yli 10-vuotias kissa saattaa olla täysin terve. Olennaisinta ikääntyvän kissan ruokinnassa on suunnitella ruokinta omalle kissalle sopivaksi ja pyrkiä hidastamaan ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia kissan elimistössä.

Bengalikissa lepäämässä

 

Vinkit ikääntyvän kissan ruokintaan

Vanhan kissan ruoansulatuselimistö ei välttämättä toimi yhtä tehokkaasti kuin aiemmin, minkä vuoksi kissan ruokinnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota eläinproteiinin määrään ja laatuun. Ikääntyvä kissa tarvitsee lihaisaa ja täysipainoista, lajityypillistä ravintoa.

Ylipaino on yleinen ongelma ikääntyvillä kissoilla, sillä ikääntyvän kissan aktiivisuus vähenee. Karsi kissasi ruokavaliosta piilosokeri ja tarjoa kissallesi korkeaproteiinista kissanruokaa. Lue tästä vinkkimme ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen.

Ikääntyvän kissan vähäinen liikunta voi altistaa myös ruoansulatusvaivoille, kuten ummetukselle. Lue lisää kissalle tyypillisistä vatsavaivoista ja ohjeemme herkkävatsaisen kissan ruokintaan.

Tiesitkö, että PrimaCat Classic -märkäruoista löytyy myös steriloiduille kissoille suunniteltu kissanruoka kahdessa eri maussa? Tämä kissanruoka tukee kissan painonhallintaa ja virtsateiden terveyttä. PrimaCat Classic -märkäruoat ovat lihaisia täysravintoja, joista vanha kissa saa paitsi runsaasti eläinproteiinia myös nesteytystä. Tutustu tuotteisiin!

Vanhan kissan ruokahalu saattaa heikentyä. Tällöin on tärkeää, että kissa saa ruoastaan tarvittavat ravintoaineet sekä riittävästi proteiinia ja rasvaa. Ruokahaluttomuuden syynä voi olla esimerkiksi heikentynyt maku- ja hajuaisti, jokin sairaus tai kivulias hammasvaiva. Jos ruoka maistuu huonosti, vanha kissa on hyvä viedä eläinlääkäriin, jotta voidaan poissulkea mahdolliset sairaudet ja muut vaivat. Lue lisää kissan ruokahaluttomuudesta.

Vanha kissa tarvitsee omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, sillä ikääntyvän kissan iho voi muuttua kuivaksi ja turkki ohentua. Esimerkiksi lohiöljy on erinomainen välttämättömien rasvahappojen lähde, joka tukee kissasi ihon ja turkin hyvinvointia. PrimaCat-kuivaruoista erityisesti täysin viljaton PrimaCat Lohi aikuisille kissoillesisältää runsaasti hyviä rasvahappoja, kuten myös maistuva vehnätön ja maissiton PrimaCat Lohta aikuisille sisäkissoille. Ikääntyvä kissa voi hyötyä myös omega-3-ravintolisästä, joka auttaa tukemaan muun muassa kissan nivelterveyttä.

Huolehdi vanhan kissan riittävästä veden saannista. Kissoilla on luontaisesti heikko janontunne, joka voi heikentyä entisestään kissan vanhetessa. Liian vähäinen nesteensaanti voi altistaa esimerkiksi virtsatievaivoille ja munuaissairauksille. 

Laadukas, lihaisa ja maistuva Märkäruoka sekä kissallesi sopivat täydennysravinnot ovat hyviä keinoja tukea kissavanhuksen nesteytystä. Artikkelistamme voit myös lukea, miten edistää kissasi vedenjuontia. Huomioi myös, että kissan lisääntynyt juominen voi kertoa munuaisten vajaatoiminnasta tai muusta sairaudesta.

Jos kissalla on sairauksia, suunnittele kissan ruokinta eläinlääkärin kanssa. Esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä kissa voi tarvita erikoisruokavaliota. Vanha kissa kannattaa viedä säännöllisesti eläinlääkärin tarkistettavaksi, jotta kissa saa ajoissa hoitoa mahdollisiin sairauksiin ja kissan elämänlaatu pysyy hyvänä.

Viljaton PrimaCat Kalkkunaa steriloiduille aikuisille kissoille sekä vehnätön ja maissiton PrimaCat Kanaa steriloiduille sisäkissoille ovat painonhallintaan sopivia, laadukkaita kissan kuivaruokia.

 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!