Kissa verhoissa

Leikatun kissan ruokinta

Leikatun kissan ruokinta kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta kissalle ei kerry ylipainoa ja sen virtsatiet pysyvät kunnossa. Lue tästä artikkelista, miten ruokkia steriloitua tai kastroitua kissaa.

Kannattaako kissa leikkauttaa?

Kissan leikkauttaminen tarkoittaa naaraskissan sterilointia ja kollikissan kastrointia. Sterilointi tai kastrointi on suositeltava vaihtoehto, jos kissaa ei aiota käyttää jalostuksessa. Etenkin jos kissa saa ulkoilla vapaasti, kissan leikkauttaminen on tärkeää, jotta kissa ei auta lisäämään vapaiden kissapopulaatioiden kantaa.

Leikatun kissan elinikä saattaa jopa kaksinkertaistua, sillä sterilointi ja kastrointi vähentävät sairastumisriskiä esimerkiksi tiettyihin virussairauksiin. Lisäksi hormonituotannon tasaantuessa kissasta voi tulla aiempaa rauhallisempi lemmikki ja kissan mahdollinen taipumus karkailuun voi loppua, mikä taas vähentää esimerkiksi kissan riskiä jäädä auton alle tai kadota.

Leikatun kissan ruokinta PrimaCat

 

Leikatun kissan ruokinta: Mitä pitää ottaa huomioon?

Kuten muidenkin kissojen, myös leikatun kissan ruokinta perustuu laadukkaisiin eläinproteiineihin ja sopivaan energiansaantiin suhteessa kulutukseen.

Kissan sterilisaatio ja kastraatio vähentävät noin 30 % kissan energiankulutusta, sillä kissan hormonitoiminta muuttuu. Samalla kissan aktiivisuus vähenee ja ruokahalu voi kasvaa. Näiden seikkojen vuoksi leikattu kissa lihoo helposti. Lisäksi aktiivisuuden väheneminen on yksi altistava tekijä ummetukselle. Lue, miten kissan ummetusta voi ehkäistä ja ohjeemme herkkävatsaisen kissan ruokintaan.

Onko kissallesi ehtinyt jo kertyä ylipainoa? Lue lisää ylipainoisen kissan ruokinnasta.

Pyri valitsemaan kissallesi lihaisa, sokeroimaton ruoka. Katso PrimaCatin vinkit, miten tunnistat laadukkaan kissanruuan.

Steriloitu tai kastroitu kissa voi saada leikkaamatonta kissaa helpommin virtsakiviä, koska vähän liikkuva kissa saattaa juodakin vähän. Niinpä steriloitu tai kastroitu kissa vaatii erityisen hyvin suunnitellun ruokavalion pysyäkseen terveenä ja leikatun kissan ruokinta on syytä tarkistaa säännöllisesti. Lue lisää kissan virtsatievaivoista ja niiden ehkäisystä ruokinnan avulla.

Kissan virikkeellistäminen voi houkutella aikuistakin kissaa liikkumaan aiempaa enemmän, mikä auttaa tukemaan leikatun kissan painonhallintaa. Katso vinkkejä kissan virikkeelliseen arkeen.

Mitä ruokaa leikatulle kissalle?

Leikattu kissa tarvitsee ruokaa, jossa proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien suhde on optimoitu tukemaan steriloidun tai kastroidun kissan painonhallintaa ja lihaskunnon ylläpitoa. Kissojen luontainen janontunne on heikko, minkä vuoksi etenkin leikatun kissan nesteytystä täytyy tukea ja tarjota kuivaruuan ohella aina myös märkäruokaa. Lue vinkkimme kissan veden juonnin parantamiseen

Jos leikatun kissan ruuasta suurin osa on märkäruokaa, muista varmistaa, että ruoka on täysravintoa. Vastuullinen kissanruokamerkki ilmoittaa selvästi pakkauksessa, onko ruoka täys- vai täydennysravintoa. Lue, miten täys- ja täydennysravinto eroavat toisistaan.

Tiesitkö, että suosituista PrimaCat Classic -märkäruuista on saatavilla erityisesti leikatuille kissoille suunniteltu märkäruoka?

Viljaton PrimaCat Classic steriloiduille kissoille sisältää hieman vähemmän rasvaa kuin muut Classic-kissanruuat, minkä lisäksi niiden kivennäisainekoostumus auttaa tukemaan leikatun kissan virtsateiden terveyttä. Tutustu PrimaCat Classic Kalkkunaa kastikkeessa steriloiduille kissoille -märkäruokaan. Voit valita kissallesi myös lohenmakuisen leikattujen kissojen Classic-kissanruuan. Nämä kaksi märkäruokaa löytyvät myös kätevässä monipakkauksessa.

PrimaCat-kissanruuissa on kaksi erityisesti leikatuille kissoille suunniteltua kuivaruokaa: täysin viljaton PrimaCat Kalkkunaa steriloiduille sisäkissoille sekä vehnätön ja maissiton PrimaCat Kanaa aikuisille, steriloiduille sisäkissoille.

Molemmat kuivaruuat sisältävät runsaasti eläinperäistä proteiinia, ja niiden mineraalipitoisuudet on laskettu tarkasti edistämään leikatun kissan virtsateiden hyvinvointia. Lisäksi nämä raksut auttavat tukemaan kissasi painonhallintaa.

 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!