Kuinka tunnistaa kissan täysravinto ja täydennysravinto PrimaCat

Miten tunnistaa laadukas kissanruoka?

Laadukas kissanruoka tukee kissasi täysipainoista elämää. Kissanruuan tuoteseloste auttaa sinua arvioimaan ruuan laatua, sillä kissanruuan ostopaikka ja hinta eivät useinkaan ole sopivia laadun mittareita. Kissanruokien tuoteselosteet voivat kuitenkin olla melkoisia viidakoita, jos niitä ei osaa tulkita oikein.

Miten sitten laadukas kissanruoka tunnistetaan? Tästä artikkelista löydät helpon 5 kohdan listan, miten voit arvioida kissanruuan laatua ja miten laadukas kissanruoka auttaa tukemaan kissasi hyvinvointia.

Lue myös vinkkimme kissan yksilöllisiin tarpeisiin sopivan ruuan valintaan.

Laadukas kissanruoka: näin arvioit kissanruuan laatua

1. Onko kissanruoka täys- vai täydennysravintoa?

Jos pakkauksessa kehotetaan antamaan kissalle kuivaruokaa märkäruuan lisäksi, kyseinen kissanruoka on hyvin todennäköisesti täydennysravintoa. Täydennysravinto ei sovellu kissan pääasialliseksi ruuaksi, koska se ei sisällä kaikkia kissan päivittäin tarvitsemia ravintoaineita.

Vastuullinen kissanruokamerkki ilmoittaa selkeästi tuoteselosteessa, onko kissanruoka täys- vai täydennysravintoa.

Täydennysravinto voidaan ilmoittaa myös termillä täydennysrehu, kuten PrimaCatin Fillets- ja Soup-märkäruokien tuoteselosteissa on tehty. Myös kaikissa muissa PrimaCatin kissanruokapakkauksissa on kerrottu, onko ruoka täys- vai täydennysravintoa.

Lue lisää täys- ja täydennysravinnon eroista sekä täydennysravintojen annostelusta.

2. Mitkä ovat kissanruuan pääraaka-aineet?

Tarkista, että tuoteselosteen ensimmäiset ainesosat ovat liha tai kala. Laadukas kissanruoka koostuu suurimmaksi osaksi eläinperäisistä raaka-aineista, jotka ovat avainasemassa kissan ruokinnassa.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, jonka elimistön toiminnalle lihapitoinen ruoka on välttämättömyys. Kissa tarvitsee ruuastaan esimerkiksi tiettyjä välttämättömiä aminohappoja. Tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Laadukas kissanruoka PrimaCat

 

3. Sisältääkö kissanruoka runsaasti viljoja tai muita kasviperäisiä ainesosia?

Viljoja ja kasviksia saa olla kissanruuassa hyvin maltillisesti, sillä kissa tarvitsee luontaisesti ruokavalioonsa vain vähän kasviperäisiä ainesosia. Liikaa hiilihydraatteja sisältävä ruoka lihottaa helposti kissaa, sillä se imeytyy huonommin kuin lihapitoinen ruoka eikä pidä kissaa yhtä kylläisenä. Tämä voi saada kissan syömään liikaa, sillä kissat syövät yleensä vain sen verran, että tulevat kylläisiksi.

Kasviperäisten ainesosien määrä voi olla kissanruuassa turhan suuri, jos esimerkiksi tuotteen ilmoitettu lihapitoisuus on alhainen tai tuote sisältää useita kasviperäisiä raaka-aineita. Joissain kissanruokapakkauksissa esimerkiksi vehnä, vehnägluteeni ja vehnäjauho on eroteltu koostumustiedoissa toisistaan. Tällöin vehnä voi todellisuudessa olla ruuan pääraaka-aine lihan sijaan.

Kissojen märkäruuat voi valmistaa täysin ilman viljoja tai kasviksia, mutta kuivaruoka vaatii sidosaineeksi kasvitärkkelystä, jotta raksut pysyvät koossa. Kasviperäisten raaka-aineiden määrää voi vähentää kissan ruokavaliossa antamalla kissalle pääruuaksi viljatonta märkäruokaa ja välipalana tai herkkuna kuivaruokaa.

Tiesitkö, että PrimaCatin suositut Classic-märkäruuat ovat täysin viljattomia kissan täysravintoja? Classiceista löydät myös kissanpennuille ja steriloiduille kissoille räätälöidyt vaihtoehdot. Tutustu tuotteisiin.

4. Onko kissanruokaan lisätty tauriinia?

Tauriini on kissalle elintärkeä aminohappo, joka vaikuttaa muun muassa kissan näkökykyyn, vastustuskykyyn ja sydämen toimintaan. Varmista, että valitsemaasi kissanruokaan on lisätty tauriinia, sillä kissanruuan valmistus saattaa hävittää osan raaka-aineiden sisältämästä tauriinista. Tauriinin luontaisia lähteitä ovat liha ja kala.

Kissan täydennysravintoihin tauriinia ei useinkaan ole lisätty, mikä on jälleen yksi syy painottaa kissan ruokintaan täysravintoihin.

Kaipaatko vinkkejä kissan käytännön ruokintaan ja ruuan annosteluun? Katsoo lisää ohjeita, miten ruokkia kissaa sen hyvinvointia tukevalla tavalla.

5. Onko kissanruuassa lisättyä sokeria?

Laadukas kissanruoka ei sisällä piilosokeria eli lisättyä sokeria. Lisätty sokeri on kissan ravitsemukselle täysin tarpeetonta ja voi yhdessä muiden hiilihydraattien, kuten vehnän, kanssa aiheuttaa kissalle ylipainoa. Onko kissallesi ehtinyt jo kertyä liikakiloja? Lue vinkit ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen. 

Jos kissa on tottunut sokeroituun kissanruokaan, voi ruuan vaihtaminen terveellisempään vaihtoehtoon olla hankalaa. Vaikka kissan tiedetään maistavan huonosti makean maun, se suosii mielellään tuttuja makuja ja tuoksuja. Kissan hyvinvoinnin kannalta sokeroimaton ruoka on kuitenkin parempi vaihtoehto, minkä vuoksi ruuan vaihtoa kannattaa ainakin yrittää. Lue ohjeemme kissan ruokavalion muuttamiseen.

 

Laadukas kissanruoka pähkinänkuoressa

  • Pääraaka-aine liha tai kala
  • Maltillisesti hiilihydraatteja
  • Lisättyä tauriinia
  • Ei lisättyä sokeria

Löydät kissasi hyvinvointia tukevat PrimaCat-kissanruuat edullisesti lähikaupastasi. PrimaCatin kissanruuat sisältävät aina runsaasti lihaa eivätkä lainkaan vehnää tai lisättyä sokeria. Lue lisää, kuinka PrimaCat-kissanruuat vastaavat kissan luontaisiin ravitsemustarpeisiin.

PrimaCat laaja tuotevalikoima kissallesi

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!