kissan syö

Kissan laihdutus - ylipainoisen kissan ruokinta

Kissan laihdutus voi olla merkittävä teko kissan terveyden kannalta. Lihavuus on merkittävä ongelma myös kissoilla, ja joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet kotikissoista on ylipainoisia. Ylipaino aiheuttaa kissoille terveysongelmia, sillä se kuormittaa elimistöä huomattavasti. Lihavat kissat elävät todennäköisesti lyhemmän elämän kuin normaalipainoiset kissat, sillä ylipaino nostaa muun muassa sydänsairausten, diabeteksen eli sokeritaudin ja virtsatiesairauksien riskiä.

Ylipainoiseksi päässeen kissan laihdutus vaatii omistajalta työtä. Lue vinkkimme, mistä tiedät, onko kissasi ylipainoinen ja mitä voit tehdä kissasi hyväksi.

onko kissasi ylipainoinen?

Kissan lihavuus johtuu useimmiten ongelmista kissan ruokinnassa ja kissan vähäisestä aktiivisuudesta. Kissan kylläisyydentunnetta säätelee proteiininsaanti. Tämä tarkoittaa, että kissa lopettaa syömisen, kun se on täyttänyt proteiinintarpeensa. Jos kissan ruoka sisältää runsaasti kasviperäisiä proteiineja tai eläinperäistä proteiinia on ruoassa vähän, kissan täytyy syödä sitä enemmän kuin lihapitoista ruokaa tullakseen kylläiseksi. Samalla kissa voi ylittää energiantarpeensa ja lihoo.

Yleisimmät syyt kissan ylipainoon

  • Kissa saa liikaa ruokaa.
  • Kissan ruokavaliossa on liian vähän eläinperäistä proteiinia.
  • Ylimääräisiä makupaloja on tarjolla kissalle turhan usein.
  • Kissa liikkuu liian vähän.

Tiesitkö, että PrimaCat-kissanruoissa on aina runsaasti lihaa eikä koskaan kissalle tarpeetonta vehnää tai lisättyä sokeria? Runsaasti eläinproteiinia sisältävät kissanruoat voivat auttaa kissasi painonhallinnassa.

Testaa, onko kissasi ylipainoinen

  1. Tunnetko kissasi kylkiluut? Normaalipainoisen kissan kylkiluut tuntuvat ihon alla, kun kosketat kissan kylkeä kevyesti. 
  2.  Näetkö kissan vyötärön? Kissan vyötärön sisäänpäin kaartuvan muodon tulisi erottua selvästi katsoessasi kissaa ylhäältä päin. 
  3. Liikkuuko kissa normaalisti? Ylipaino rasittaa kissan niveliä, jolloin liikkuminen voi olla kivuliasta ja jäykkää.
  4. Onko kissasi energinen? Ylipainoinen kissa on uupunut ja voimaton, eikä se jaksa puuhailla entiseen tapaansa.
     

Kissan laihdutus

Kissan painon hallittu pudottaminen onnistuu muuttamalla kissan ruokintaa ja lisäämällä kissan aktiivisuutta. Kissaa kannattaa ruokkia kissan painonpudotukseen soveltuvalla ruoalla, jolloin ruoan rasvapitoisuus on alhaisempi ja ruoan määrää ei tarvitse juurikaan muuttaa. Tällöin kissa ei tunne itseään nälkäiseksi, ja kissan paino putoaa hallitusti. Myös makupalojen vähentäminen auttaa kissaa laihtumaan.

Kissan pääruoaksi kannattaa valita märkäruoka, jotta kissa saa riittävästi nestettä ja sen virtsatiet pysyvät kunnossa. Muista muuttaa kissan ruokavaliota vähitellen. Lue vinkkimme kissan ruoan vaihtamiseen.

Steriloiduille kissoille suunnitellut PrimaCat Classic -märkäruoat sopivat erinomaisesti painonhallintaa tarvitsevalle kissalle, sillä niissä on muita Classic-kissanruokia hieman alhaisempi rasvapitoisuus. Tutustu Kalkkunaa kastikkeessa steriloiduille kissoille -märkäruokaan.

PrimaCatin kuivaruoista vehnätön ja maissiton PrimaCat Kanaa steriloiduille sisäkissoille on hyvä valinta ylipainoiselle kissalle, sillä siinä on matala rasvapitoisuus ja sen sisältämästä proteiinista yli 90 % on eläinperäistä. Myös täysin viljaton PrimaCat Kalkkunaa steriloiduille aikuisille kissoille voi olla sopiva kuivaruoka painonhallintaa tarvitsevalle kissalle. Lue täältä lisää kissan ruokinnasta.

Etenkin steriloidulle sisäkissalle voi kertyä helposti ylimääräisiä kiloja, jos kissan ympäristö ei tarjoa riittävästi virikkeitä. Esimerkiksi virikkeelliset ruokintahetket aktivoivat kissan saalistusviettiä ja kannustavat kissaa liikkumaan.

Voit piilottaa kissan raksuja vaikka erilaisiin aktivointileluihin tai vessapaperihylsyihin. Kissaa voi houkutella saalistusleikkeihin myös huiskuleluilla ja muilla kissan leluilla. Lisäksi ulkoilu sisäkissan kanssa tarjoaa kissalle paitsi liikuntaa myös mukavaa vaihtelua. Lue, millä tavoin voit helposti virikkeellistää kissasi arkea.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!