kissan syö

Ylipainoisen kissan ruokinta

Liikalihavuus on merkittävä ongelma myös kissoilla. Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet kotikissoista olisivat ylipainoisia. Ylipaino aiheuttaa ihmisten tavoin kissoillekin huomattavan terveysuhkan, sillä se kuormittaa elimistöä huomattavasti. Ylipainoiset kissat elävät todennäköisesti lyhemmän elämän, sillä ylipaino nostaa riskiä sairastua mm. sydänsairauksiin, sokeritautiin sekä virtsatiesairauksiin.

Syötätkö kissallesi suklaapatukoita?

Kissan ylipaino johtuu useimmiten ongelmista ruokinnassa. Liikaruokinta, vähäproteiininen ruoka, ylimääräiset makupalat ja vähäinen liikunta aiheuttavat kissalle helposti liikakiloja.

Kissan kylläisyydentunnetta säätelee proteiininsaanti, toisin kuin esimerkiksi energiansaanti. Tämä tarkoittaa sitä, että kissa lopettaa syömisen, kun sen proteiinintarve on tullut täytetyksi. Kissan ruuansulatus hyödyntää kasviperäisiä proteiineja hyvin huonosti.  Tämän vuoksi se joutuu syömään isoja määriä kissanruokaa, jossa on runsaasti kasviperäisiä proteiineja tullakseen kylläiseksi. Samalla kissa usein ylittää energiantarpeensa ja lihoo. Runsaasti eläinproteiinia sisältävät kissanruuat, kuten PrimaCat -tuoteperheen tuotteet, auttavat siis myös kissan painonhallinnassa. 

Testaa, onko kissasi ylipainoinen:

  1. Tunnetko kissasi kylkiluut? Normaalipainoisen kissan kylkiluut tuntuvat ihon alla, kun kosketat kissan kylkeä kevyesti. 
  2.  Näetkö kissan vyötärön? Kissan vyötärön sisäänpäin kaartuvan muodon tulisi erottua selvästi katsoessasi kissaa ylhäältä päin. 
  3. Liikkuuko kissa normaalisti? Ylipaino rasittaa kissan niveliä, jolloin liikkumisesta tulee jäykkää ja se voi tehdä kipeää.
  4. Onko kissasi energinen? Ylipainoinen kissa on uupunut ja voimaton, eikä se jaksa puuhailla entiseen tapaansa.

Kissan laihduttaminen

Kissan painon hallittu pudottaminen onnistuu ravinnon sekä liikunnan avulla. On suositeltavaa ruokkia kissaa painonpudotukseen soveltuvalla ruualla, jolloin ruuan määrää ei tarvitse juurikaan muuttaa. Tällöin kissa ei tunne itseään nälkäiseksi, ja paino putoaa hallitusti. Pelkkä makupalojen vähentäminen auttaa kissaa laihtumaan. Muista kuitenkin, että muutokset ruokavaliossa tulisi toteuttaa vähitellen. PrimaCat -sarjan Turkey -kuivaruoka on kevyempi ruoka kissoille, joiden painoa halutaan tarkkailla. Sen sisältämä vähärasvainen kalkkunanliha tekee ruuasta kevyempää, ilman että lihaisuudesta tarvitsee tinkiä.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!