kissan syö

Kissan laihdutus - ylipainoisen kissan ruokinta

Kissan laihdutus voi olla merkittävä teko kissan terveyden kannalta, koska ylipaino kuormittaa kissan elimistöä huomattavasti. Lisäksi lihavat kissat elävät todennäköisesti lyhemmän elämän kuin normaalipainoiset kissat, sillä ylipaino nostaa muun muassa sydänsairauksien, diabeteksen eli sokeritaudin ja virtsatiesairauksien riskiä.

Lihavuus on merkittävä ongelma myös kissoilla, ja joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet kotikissoista on ylipainoisia.

Ylipainoiseksi päässeen kissan laihdutus vaatii omistajalta työtä. Lue vinkkimme, mistä tiedät, onko kissasi ylipainoinen ja miten suunnittelet kissasi painonhallintaa tukevan ruokavalion.

onko kissani ylipainoinen?

Nämä neljä kysymästä auttavat sinua arvioimaan kissasi lihavuuskuntoa. Kissan laihdutus on paikallaan, jos huomaat sen olevan ylipainoinen.

  1. Tunnetko kissasi kylkiluut? Normaalipainoisen kissan kylkiluut tuntuvat ihon alla, kun kosketat kissan kylkeä kevyesti. 
  2.  Näetkö kissan vyötärön? Kissan vyötärön sisäänpäin kaartuvan muodon tulisi erottua selvästi katsoessasi kissaa ylhäältä päin. 
  3. Liikkuuko kissa normaalisti? Ylipaino rasittaa kissan niveliä, jolloin liikkuminen voi olla kivuliasta ja jäykkää.
  4. Onko kissasi energinen? Ylipainoinen kissa on uupunut ja voimaton, eikä se jaksa puuhailla entiseen tapaansa.

Yleisimmät syyt kissan ylipainoon

  • Kissa saa liikaa ruokaa.
  • Kissan ruokavaliossa on liian vähän eläinperäistä proteiinia.
  • Ylimääräisiä makupaloja on tarjolla kissalle turhan usein.
  • Kissa liikkuu liian vähän.

Tiesitkö, että PrimaCat-kissanruuissa on aina runsaasti lihaa eikä koskaan kissalle tarpeetonta vehnää tai lisättyä sokeria? Katso kolme perusasiaa kissan ruokinnasta.

Kissan laihdutus ja ruokinnan suunnittelu

Kissan lihavuus johtuu useimmiten ongelmista kissan ruokinnassa ja kissan vähäisestä aktiivisuudesta. Tämän vuoksi hallittu kissan laihdutus perustuu ruokavalion muuttamiseen ja aktiivisuuden lisäämiseen.

1. Paljon eläinperäistä proteiinia, vähän hiilihydraatteja

Kissan kylläisyydentunnetta säätelee proteiininsaanti. Tämä tarkoittaa, että kissa lopettaa syömisen, kun se on täyttänyt proteiinintarpeensa. Jos kissan ruoka sisältää runsaasti kasviperäisiä raaka-aineita tai eläinperäistä proteiinia on ruuassa vähän, kissan täytyy syödä sitä enemmän kuin lihapitoista ruokaa tullakseen kylläiseksi. Samalla kissa voi ylittää energiantarpeensa ja lihoo.

Laadukas kissanruoka vastaa kissan luontaisiin ravitsemustarpeisiin ja tukee kissan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lue ohjeemme, kuinka voit arvioida kissanruuan laatua.

2. Tarkista ruuan rasvapitoisuus

Jos kissan laihdutus on ajankohtaista tai kissa tarvitsee jatkuvaa painonhallintaa, valitse alle 4 % rasvaa sisältävä kissan märkäruoka. Kissan kuivaruuan rasvapitoisuuden kannattaa olla 15 % tai sen alle. Kun ruuan rasvapitoisuus on aiempaa alhaisempi, ruuan määrää ei tarvitse juurikaan muuttaa. Näin kissa ei tunne itseään nälkäiseksi, ja kissan laihdutus onnistuu sekä sopivan hitaasti että hallitusti.

Ylipaino on hyvin tavallista ikääntyvillä kissoilla ja voi pahentaa esimerkiksi nivelrikon oireita. Tutustu tarkemmin seniorikissan oikeanlaiseen ruokintaan.

3. Märkäruokaa pääruuaksi

Kissan ylipaino altistaa virtsatievaivoille, minkä vuoksi kissan ruokavalion kannattaa painottua laadukkaaseen ja lihaisaan märkäruokaan. Kissa voi syödä raksuja märkäruuan ohella, mutta varmista, että kissasi syö riittävästi märkäruokaa.

Märkäruoka sisältää vettä, mikä auttaa kissan nestetasapainon ylläpidossa. Riittävä nesteensaanti laimentaa virtsaa ja auttaa kissaa pissaamaan säännöllisesti, mikä puolestaan huuhtelee kissan rakkoa ja tukee samalla kissan virtsateiden hyvinvointia. Lue lisää kissan virtsatievaivoista ja niiden ehkäisystä ruokinnan avulla.

4. Valitse sokeroimaton kissanruoka

Tiesitkö, että osa kissanruuista sisältää lisättyä sokeria? Pienikään määrä lisättyä sokeria ei ole hyväksi ylipainoiselle kissalle, minkä lisäksi sokeri on kissalle täysin turhaa. Muista siis valita sokeroimaton kissanruoka kaupan hyllyltä. Lue sokerin haitoista kissanruuassa.

Kissan laihdutus ja ylipainoisen kissan ruokavalion suunnittelu - PrimaCat

 

5. Ei ylimääräisiä herkkuja

Karsi kaikki ylimääräiset herkkupalat kissasi ruokavaliosta. Jos joudut tarjoamaan kissalle makupaloja esimerkiksi lääkkeen antamisen yhteydessä, valitse vähärasvainen, sokeriton ja proteiinipitoinen kissanherkku. Voit myös kokeilla, toimisiko kissan kuivaruoka herkkuna.

6. Kannusta kissaa liikkumaan

Etenkin steriloidulle sisäkissalle voi kertyä helposti ylimääräisiä kiloja, jos kissan ympäristö ei tarjoa riittävästi virikkeitä. Esimerkiksi virikkeelliset ruokintahetket aktivoivat kissan saalistusviettiä ja motivoivat kissaa liikkumaan.

Voit piilottaa kissan raksuja vaikka erilaisiin aktivointileluihin tai vessapaperihylsyihin. Kissaa voi houkutella saalistusleikkeihin myös huiskuleluilla ja muilla kissan leluilla. Lisäksi ulkoilu sisäkissan kanssa tarjoaa kissalle paitsi liikuntaa myös mukavaa vaihtelua. Katso lisää ohjeita sisäkissan liikunnan lisäämiseen.

Vatsavaivojen välttämiseksi muuta kissan ruokavalio aina vähitellen. Lue vinkkimme kissan ruuan vaihtamiseen.

Kissan painonhallintaa tukevat kissanruuat PrimaCatilta

Steriloiduille kissoille suunnitellut PrimaCat Classic -märkäruuat sopivat erinomaisesti painonhallintaa tarvitsevalle kissalle, sillä niissä on muita Classic-kissanruokia alhaisempi rasvapitoisuus. Tutustu Kalkkunaa kastikkeessa steriloiduille kissoille -märkäruokaan. Kaikki Classic-märkäruuat ovat viljattomia täysravintoja.

PrimaCatin kuivaruuista vehnätön ja maissiton PrimaCat Kanaa steriloiduille sisäkissoille on hyvä valinta ylipainoiselle kissalle, sillä siinä on matala rasvapitoisuus ja sen sisältämästä proteiinista yli 90 % on eläinperäistä.

Kissan laihdutus voi saada hyvää tukea myös täysin viljattomasta PrimaCat Kalkkunaa steriloiduille aikuisille kissoille -kuivaruuasta

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!