

Kissan ruokavalio koostuu pääasiassa eläinperäisistä raaka-aineista, sillä kissa on ehdoton lihansyöjä. Lue tästä artikkelista, mitä kissan lajinmukaiseen ruokavalioon kuuluu. Tutustu myös kissan ruokinnan perusteisiin.
Sylissä pehmeästi kehräävän kissan aistit terävöityvät, kun se huomaa ikkunan takana lehahtavan linnun tai lattian poikki vilistävän hämähäkin. Niiden liike herättää kissan alkukantaiset petoeläimen vaistot ja voi houkutella saalistamaan.
Kissat ovat säilyttäneet villien esi-isiensä tehokkaan saalistustaidon. Jos lemmikkikissa saa kulkea vapaana luonnossa, sen hampaisiin voi jäädä niin hiiri, talitintti, pieni jänis kuin sisilisko, sammakko tai sudenkorentokin.
Vahva metsästysvietti ohjaa kylläisenkin kissan saaliin perään, jos se saa siihen tilaisuuden. Tämän vuoksi kissa voi pyydystää siimahäntiä tai pikkulintuja vain leikkikaluiksi ja jättää ne lopulta syömättä.
Kissan ruokavalio vaatii lihaa, sillä petoeläimenä kissan elimistö on muovautunut nimenomaan lihapitoisen ruoan hyödyntämiseen. Yhdessä hiiressä on noin 30 kilokaloria, mikä vastaa noin 12:ta prosenttia aktiivisen kissan päivittäisestä energiantarpeesta. Kissan luonnolliseen ruokailurytmiin voikin kuulua yli 10 pientä ateriaa vuorokaudessa, jotta se saa täytettyä energiavarastonsa.
Pienten saaliseläinten lihassa on runsaasti proteiinia, josta kissa saa elimistölleen välttämättömiä rakennusaineita eli aminohappoja. Erityisesti tauriini on kissalle elintärkeä aminohappo, sillä kissa tarvitsee sitä muun muassa näkökyvyn ylläpitoon sekä hermoston ja sydämen toimintaan. Nisäkkäät ja monet hyönteiset sisältävät tauriinia, mutta kasveissa sitä on joko hyvin vähän tai ei lainkaan.
Proteiinin lisäksi kissa hyödyntää saaliin sisältämän rasvan energiaksi. Saaliseläimen sisäelimet ja luut puolestaan antavat kissalle sekä vitamiineja että kivennäisaineita. Kasvikunnan tuotteita syövien jyrsijöiden mahalaukun sisältö riittää hyvin kissalle kuitujen lähteeksi, sillä kasvien ravitsemuksellinen hyöty on kissalle vähäinen. Moni kissa syö kuitenkin mielellään esimerkiksi ruohoa, mistä saattaa olla apua kissan ruoansulatukselle ja suoliston puhdistumiselle.
Kissalla on luontaisesti heikko janontunne, minkä vuoksi sen täytyy saada ravinnostaan suurin osa tarvitsemastaan nesteestä. Esimerkiksi hiiri sisältää noin 70 % vettä. Lue lisää kissan nestetarpeesta.
PrimaCat-kissanruokien reseptit on kehitetty mukaillen kissan lajityypillisiä tarpeita:
Nirson kissan omistajan voi olla vaikea kuvitella, että kissat ovat itse asiassa niin sanottuja generalistisia petoeläimiä. Tämä tarkoittaa, että kissat sopeutuvat kulloisenkin elinympäristön tarjoamaan ravintoon ja syövät monipuolisesti eri proteiininlähteitä. Toisaalta villinä elävillä kissoillakin on tietyt mieltymyksensä, ja ne saalistavat usein ennemmin pieniä jyrsijöitä ja jäniksiä kuin lintuja tai hyönteisiä.
Kissan ruokavalio on hyvä suunnitella monipuoliseksi. PrimaCatin tuotteissa on useita makuvaihtoehtoja kissojen erilaisiin mieltymyksiin. Lisäksi Classic-märkäruoista voit valita joko kastikkeen tai hyytelön sen mukaan, kumpi maistuu kissallesi paremmin. Herkullisilla PrimaCat Fillets ja Soup -täydennysravinnoilla voit lisätä entisestään vaihtelua ja monipuolisuutta kissasi ruokavalioon.
Lue lisää täys- ja täydennysravintojen yhdistämisestä.
Bradshaw, John W. S. The evolutionary basis for the feeding behavior of domestic dogs (Canis familiaris) and cats (Felis catus) (2006) The Journal of Nutrition 136(7): 1927S–1931S.
Hand, Michael S., Thatcher, Craig D., Remillard, Rebecca L., Roudebush, Phillip & Novotny, Bruce J. [toim.] (2010) Small Animal Clinical Nutrition. 5. painos. Topeka, Kansas: Mark Morris Institute.
Lanszki, József, Kletečki, Eduard, Trócsányi, Balázs, Mužinić, Jasmina, Széles, Gabriella L. & Purger, Jenő J. (2016) Feeding habits of house and feral cats (Felis catus) on small Adriatic islands (Croatia). North-Western Journal of Zoology 12(2): 336–348.
McCusker, Sarah, Buff, Preston R., Yu, Zengshou & Fascetti, Andrea J. (2014) Amino acid content of selected plant, algae and insect species: a search for alternative protein sources for use in pet foods. Journal of Nutritional Science 3(e39).
Plantinga, Esther A., Bosch, Guido & Hendriks, Wouter H. (2011) Estimation of the dietary nutrient profile of free-roaming feral cats: possible implications for nutrition of domestic cats. British Journal of Nutrition 106(S1): S35–S48.