PrimaCat artikkeli kissanpennun ruokinta

Kissanpennun ruokinta

Alle vuoden ikäinen kissa on vielä kasvava kissanpentu. Ensimmäinen elinvuosi on kissanpennulle herkkä kasvuvaihe, sillä sen aikana luodaan pohja kissan aikuiselämän terveydelle. Kissanpentua harkitsevan kannattaa tutustua kissanhoitoon ja pennun tarpeisiin hyvissä ajoin. Lue lisää kissanpennun hankinnasta. Kissanpentu tarvitsee paljon huomiota ja aikaa, jotta siitä kehittyy tasapainoinen ja terve lemmikki.

Mitä ruokaa kissanpennulle?

Oikeanlainen kissanpennun ruokinta on tärkeää kasvavan kissan terveydelle. Emon maito on kissanpennuille ensisijaista ravintoa 5–6 viikon ikään saakka, vaikka kissanpoika alkaa maistella kiinteää ruokaa jo noin 3 viikon iässä. Emo vieroittaa pennut vähitellen, ja kissanpentu on luovutusikäinen 14-viikkoisena.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, jonka elimistö ei juurikaan hyödynnä hiilihydraatteja. Kasvavalle pennulle tärkeää on lihaisa ruoka, jonka proteiinit ovat nimenomaan eläinproteiineja. Kasvava kissa tarvitsee myös rasvaa sekä tasapainotetusti kalsiumia ja fosforia. Kissan elimistö vaatii tiettyjä välttämättömiä aminohappoja, kuten tauriinia ja arginiinia, joita se saa vain lihasta. Koiran täysravinnot eivät ole sopivaa ravintoa kissalle, sillä niiden eläinperäisen proteiinin pitoisuus on matalampi kuin kissalle suunnitelluissa ruoissa. Kissan janontunne on luontaisesti heikko, sillä se saisi luonnossa vettä pääasiassa syömistään saaliseläimistä. Lue, miten voit tukea kissasi nesteytystä.

 

Bengali kissanpentu

 

Vinkit kissanpennun ruokintaan

Kissanpennun ruokinta tulisi perustua laadukkaisiin täysravintoihin, jotta varmistat kissasi saavan tarpeeksi energiaa ja kasvuun tarvittavat ravintoaineet.

Suosittelemme kissanpennun pääruoaksi laadukasta märkäruokaa, joka vastaa kissan luontaisiin ravitsemustarpeisiin. PrimaCat Classic Kalkkunaa kastikkeessa -kissanruoka pennuille sisältää kissanpennun hermoston ja näön kehitystä tukevia omega-3-rasvahappoja ja antaa erinomaiset eväät kissan terveeseen kasvuun ja kehitykseen.

Jos haluat antaa kissanpennulle myös raksuja, kissan päivittäisestä ruoasta puolet voi olla PrimaCat Kitten -kuivaruokaa ja toinen puoli PrimaCat Classic -märkäruokaa.

PrimaCat Kitten -kuivaruoan huolellisesti suunniteltu ravintosisältö auttaa turvaamaan kissanpennun lihasten ja luuston kasvuedellytykset sekä vahvistamaan pennun vastustuskykyä. Vehnätön ja maissiton PrimaCat Kitten -penturuoka sopii erinomaisesti myös emokissoille antamaan lisäpuhtia raskaaseen tiineys- ja imetysaikaan.

Kunhan vähintään puolet kissanpennun ruoasta on kissanpennuille tarkoitettua ruokaa, toinen puoli voi koostua myös aikuisten kissojen Classic-märkäruoista. Suuriksi kasvavilla kissoilla ruokintaa kannattaa kuitenkin painottaa kissanpennuille suunniteltuihin tuotteisiin. Kissanpennulle voi tarjota silloin tällöin myös täydennysravintoja, kuten PrimaCat Soup- ja Fillets-aterioita tai raakaruokaa.

Pidä pennulle ruokaa vapaasti saatavilla tai tarjoa usein pieniä aterioita. Kissanpennun on hyvä syödä useita kertoja päivässä. Lue lisää kissan lajityypillisestä ruokavaliosta.

Tarkista kissanruokapakkauksesta, ettei antamasi ruoka sisällä piilosokeria. Lisätystä sokerista voi koitua kissalle terveyshaittoja, ja sokeroituun kissanruokaan tottuminen saattaa vaikeuttaa kissan ruoan vaihtamista terveellisempään vaihtoehtoon myöhemmin.

Totuta kissanpentu erilaisiin ruokiin

Kissanpentu on hyvä totuttaa syömään erilaisia ruokia. Kissan ruokkiminen aikuisena voi helpottua, kun kissa on jo pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että märkäruokaa ja koostumukseltaan sekä maultaan erilaisia ruokia. Kissan nirsoilu johtuu usein kissan tottumisesta tietynlaiseen ravintoon ja lajilleen tyypillisesti voi olla hyvinkin epäluuloinen uusia ruokia kohtaan. Nirson kissan totuttaminen aikuisiällä uuteen ruokaan voikin olla vaikeaa, mutta mahdotonta se ei ole. Lue vinkkimme nirson kissan ruokintaan. 

Tee kissanpennun ruokavaliomuutokset aina vähitellen, sillä äkillinen muutos ruokavaliossa aiheuttaa pennulle helposti ruoansulatusvaivoja.

Kuinka paljon kissanpentu syö?

Sopiva ruokamäärä omalle kissallesi löytyy parhaiten kokeilemalla. Kissanruokapakkausten ruokintataulukot antavat suuntaa sopivan ruokamäärän haarukoimiseksi. Tarkkaile kissasi lihavuuskuntoa, jotta huomaat, jos kissalle alkaa kertyä ylipainoa.

Kissapennut liikkuvat ja leikkivät tavallisesti paljon. Aikuisen kissan omaehtoinen aktiivisuus usein vähenee, minkä vuoksi etenkin aikuiselle sisäkissalle on tärkeä tarjota erilaisia virikkeitä. Lue lisää kissan arjen virikkeellistämisestä.

Kuinka pitkään kissa syö penturuokaa?

Kissanpennun kasvu jatkuu noin 1-vuotiaaksi asti. Vaikka kissa saattaisi näyttää täysikasvuiselta jo ennen vuoden ikää, kissanpentu tarvitsee sille sopivaa ravintoa aikuisikään saakka. Vuoden ikäisen kissan ruoan voi vähitellen vaihtaa aikuisten kissojen ruokaan. Suureksi kasvava kissa voi tarvita penturuokaa vielä pidempään. Katso ohjeemme kissan ruoan vaihtamisesta, ja tutustu tarkemmin kissan ruokintaan.

PrimaCat-kissanruoat on kehitetty vastaamaan kissan lajinmukaisiin ravitsemustarpeisiin. Löydät tuotteemme kätevästi omasta ruokakaupastasi.

 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!