Bengalikissa

Miksi kissa ei syö?

Toisinaan kissanomistaja joutuu pohtimaan syitä sille, miksi kissa ei syö. On täysin normaalia, ettei kissa aluksi huoli uutta kissanruokaa. Kissat ovat tyypillisesti valikoivia ruokailijoita, joiden syömiskäyttäytymistä ohjailee usein tottumus tietynlaiseen ruokaan. Tämä johtuu osaksi siitä, että tuttu ruoka on myös turvallista ja uudet tuoksut ja maut voivat olla kissan mielestä epäilyttäviä.

Tiesitkö, että kissa on generalistinen petoeläin, joka luonnossa sopeutuu elinympäristöstään saatavaan ravintoon ja syö monipuolisesti eri proteiininlähteitä? Lue lisää kissan lajityypillisestä ruokavaliosta.

Syömättömyyden taustalla voi myös olla jokin sairaus tai vaiva, mikä täytyy selvittää eläinlääkärissä. Esimerkiksi kivuliaat hammasvaivat voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta. Kissanomistajan onkin tärkeä olla perillä oman kissansa ruokailutavoista ja -tottumuksista, jotta osaa reagoida kissan epänormaaliin käytökseen.

Lue tästä artikkelista vinkkimme, kuinka kissan ruokahalua voi parantaa ja miten ruokkia nirsoa kissaa.

Miksi kissa ei syö - Lue vinkit ruokahalun herättelyyn, PrimaCat

 

Mitä tehdä, jos kissa ei syö?

Selvitä aivan ensin, kieltäytyykö kissa syömästä tarjolla olevan ruuan vuoksi vai voisiko ruokahaluttomuus johtua jostakin hoitoa vaativasta vaivasta. Lue lisää syitä, mistä kissan nirsoilu voi johtua.

Älä pakota kissaa syömään uutta ruokaa pitämällä kissaa nälässä. Kissan elimistö ei kestä paastoamista, vaan pysyviä vaurioita voi syntyä jo reilun vuorokauden syömättömyyden jälkeen. Vie kissa eläinlääkäriin, jos kissa ei syö 1–2 päivään.

Jos syy kissan ruokahaluttomuuteen ei vaadi eläinlääkärin hoitoa, kissan ruokahalun herättelyyn voi koittaa esimerkiksi näistä konsteja:

  • Jos kissa syö sekä märkä- että kuivaruokaa, tarjoa ne aina erikseen.
  • Märkäruokaa voi pitää vapaasti saatavilla samoin kuin kuivaruokaa, kunhan muistat poistaa kupista ruuantähteet riittävän usein.
  • Puhdista kissan ruokakuppi ja -paikka säännöllisesti. Kissa valikoi syömäkelpoisen ruuan tarkalla hajuaistillaan. Pilaantuneen ruuan tuoksu tai muut tavallisuudesta poikkeavat hajut kissan ruuan läheisyydessä voivat saada kissan välttelemään ruokaansa.
  • Useimmiten kissa ei syö jääkaappikylmää ruokaa. Jotta kissa voi syödä ruokansa haluamansa lämpöisenä, jääkaapista otetun märkäruuan voi jättää kissan kuppiin lämpenemään.
  • Vaikka kissa ei näyttäisi heti syövän ruokaansa, älä ota kuppia pois. Kissan lajityypilliseen ruokailuun kuuluu monta pientä ateriaa päivässä, joten kissa saattaa ensin syödä vähän ja palata myöhemmin syömään loput tai osan ruoasta.
  • Opettele tuntemaan oman kissasi makumieltymykset, jotta osaat tarjota juuri omalle kissallesi sopivinta ja maistuvinta ruokaa.

Kissan ruokinnassa vaihtelu ja monipuolisuus ovat tärkeitä, minkä vuoksi kissa on hyvä totuttaa syömään monenlaisia ruokia jo pentuna. Katso vinkkimme kissanpennun ruokintaan.

Monipuolinen ruokavalio auttaa ehkäisemään erilaisilta puutostiloilta ja varmistaa, että kissa saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet hyvinvointinsa tueksi.

Kissan tottuminen uuteen ruokaan voi viedä aikaa ja vaatii kissanomistajalta sekä kärsivällisyyttä että suunnitelmallisuutta. Lue ohjeemme, kuinka voit opettaa kissasi syömään uutta kissanruokaa.

Muista myös nämä nirson kissan ruokinnassa

Vaikka uusi ruoka maistuisi kissalle heti, vaihda kissan ruoka aina vähitellen. Kissan ruoansulatus on herkkä, ja liian nopea muutos ruokavaliossa voi sekoittaa kissan vatsan.

Valitse kissasi pääruuaksi kissan hyvinvointia tukeva, lihapitoinen ja laadukas täysravinto. Osaatko tunnistaa laadukkaan kissanruuan kaupan hyllyltä? Lue vinkkimme!

Jos kissallesi maistuu paremmin kuivaruoka kuin märkäruoka, muista huolehtia kissan riittävästä nesteensaannista. PrimaCatin Soup- ja Fillets-täydennysravinnot sopivat erinomaisesti tukemaan kissan veden juontia.

Kissan täytyy saada ruokavaliostaan suurin osa tarvitsemastaan nesteestä. Lue ohjeemme kissan veden juonnin parantamiseen.

Muista maltti etenkin, jos olet ruokkinut kissaasi runsaasti viljoja tai lisättyä sokeria sisältävällä hiilihydraattipitoisella ruualla. Vaikka kissa ei tarvitse hiilihydraatteja, etenkään sokereita, se tulee niistä herkästi riippuvaiseksi. Tällöin kissa ei syö niin helposti sokeroimatonta kissanruokaa ja tottuminen uuteen ruokaan voi kestää tavallista kauemmin.

Oletko jo kokeillut kissallesi suosittuja PrimaCat Classic -märkäruokia? Classicit ovat täysin viljattomia kissan täysravintoja, joista löydät sekä hyytelö- että kastikevaihtoehdot monissa eri mauissa valikoivallekin ruokailijalle. Tutustu tuotteisiin.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!