Bengal kissa PrimaCat

Tiineen kissan ja imettävän emon ruokinta

Naaraskissan ruokinta tiineyden ja imetyksen aikana vaikuttaa suuresti myös kissanpentujen terveyteen. Hyväkuntoisella, normaalipainoisella kissalla on parhaimmat edellytykset synnyttää terveitä pentuja ja tuottaa riittävästi maitoa pentujen tarpeisiin.

Tiineen kissan ruokinta

Kissa on tiineenä noin 57–67 päivää. Emokissan energiantarve lisääntyy merkittävästi tiineyden aikana, minkä vuoksi kissalle kannattaa syöttää erityisen energiapitoista ruokaa vähintään kaksi viikkoa ennen synnytystä. Kissan maidontuotanto voi jäädä heikoksi, jos tiineysajan ruokinta on ollut kehnoa. Lisäksi kissan liiallinen laihuus altistaa muun muassa sikiöaikaisille kuolemille ja voi olla yhteydessä kissanpentujen huonoon vastustuskykyyn.

Myös kissan ylipaino lisää kohtukuolemien ja synnytyskomplikaatioiden riskiä. Kissa olisi hyvä pyrkiä pitämään ihanteellisessa painossa jo ennen tiinehtymistä, sillä tiineysaikana kissan ruokintaa ei pidä rajoittaa.  

Imettävän emokissan ruokinta

Emon paino laskee pentujen synnyttyä yleensä noin 40 % tiineysajan painosta. Imettävä emokissa tarvitsee hyvin sulavaa, runsasenergistä ruokaa, joka takaa maidon riittävyyden ja ehkäisee emon liiallista laihtumista imetysjakson aikana.

Emon maidon riittävyys on hyvä varmistaa punnitsemalla kissanpennut päivittäin. Pentujen pitäisi saada 10–15 grammaa lisää painoa vuorokaudessa. Jos päivittäinen painonnousu on alle 7 grammaa, emon ruokinta on syytä tarkistaa ja aloittaa mahdollisesti pentujen lisäruokinta. Emon huono ruokahalu, liian vähäinen juominen, stressi ja sairaudet voivat heikentää maidontuotantoa. Lue ohjeemme, kuinka tukea kissan nesteytystä.

Varmista, että emokissa syö ravitsevaa täysravintoa ja katso vinkkimme kissan märkäruoan tarjoiluun.

PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -penturuoka on erityisen hyvä kuivaruoka sekä odottavalle että imettävälle kissalle, sillä se sisältää tiineyttä ja imetysaikaa tukevia ravintoaineita sekä enemmän energiaa kuin aikuiselle kissalle tarkoitettu kissanruoka. Lisäksi kissanpennuille maistuu usein sama ruoka, jota niiden emo on syönyt aina tiineydestä pentujen vieroittamiseen saakka. Niinpä pentujen on helppo siirtyä niille ennestään tuttuun kissojen penturuokaan. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!