PrimaCat miksi kissa ei juo

Miksi kissa ei juo?

Siinä missä kissan ruokinta on taitolaji, myös kissan nesteytyksessä on omat niksinsä. Kissan pitää saada tarvitsemansa neste pääasiassa ravinnosta, sillä kissa juo luonnostaan vähän ja sen janontunne on heikko. Kesän kuumuudessa kissan juominen voi olla entistä heikompaa, mutta sitäkin tärkeämpää, ettei nestehukka pääse yllättämään.

Kissojen elimistö on sopeutunut niukkaan vedensaantiin, ja ne voivat tarvittaessa tiivistää virtsansa väkeväksi ylläpitääkseen kehon nestetasapainoa. Kissan on kuitenkin saatava riittävästi nestettä, sillä liian vähäinen vedensaanti kuivattaa elimistöä ja voi aiheuttaa muun muassa ummetusta sekä virtsatievaivoja, kuten idiopaattisen kystiitin tai virtsakiviä. Lue lisää kissan erilaisista virtsatievaivoista.

Kissan päivittäinen vedentarve riippuu muun muassa kissan painosta ja aktiivisuudesta. Kissa tarvitsee vuorokaudessa noin puoli desiä vettä yhtä painokiloa kohti, mikä tarkoittaa esimerkiksi 5 kiloa painavalle kissalle noin 2,5 desiä nestettä päivässä.

 

Vesikupin paikalla on väliä

Luontaisesti kissa syö ruokansa juomapaikasta erillään, sillä saaliseläimen raato on voinut saastuttaa sen lähellä olevan veden. Tämän vuoksi kissan vesikuppia ei kannata sijoittaa ruokakipon viereen. Lisäksi kissa juo mielellään paikassa, jossa se voi tarkkailla ympäristöään. Vinkkejä, joilla lisätä kissan juomista:

  • Sijoittele vesikuppeja eri paikkoihin. Kissa saattaa muistaa juoda, kun vettä osuu sen kulkumatkan varrelle.
  • Kokeile erilaisia kuppimateriaaleja ja -muotoja. Osa kissoista tykkää juoda pienestä kulhosta, kun taas toiset valitsevat mieluiten laakean, matalareunaisen lasiastian.
  • Vältä kuppeja, joissa kissan viikset osuvat kupin reunoihin. Toisaalta jotkut kissat saattavat pitää nimenomaan korkeasta, juomalasimaisesta kupista.
  • Vesiautomaatti voi olla hyvä vaihtoehto, sillä virtaava vesi on kissan mieleen. Tämän vuoksi moni kissa tykkää juoda myös suoraan vesihanasta.
  • Vaihda vesi usein ja pidä kuppi täytenä. Seisonut vesi ei välttämättä kelpaa kissalle, ja kissa saattaa alkaa säännöstellä vedenjuontiaan, jos vettä on kupissa vähän.
  • Kesäkuumalla kissan juomakuppiin voi laittaa jääpalan tai tarjota jääpala sellaisenaan.

Apua nesteytykseen saat myös PrimaCatin Fillets- ja Soup -täydennysravinnoista.

PrimaCat soup- ja fillets-täydennysravinnot nesteytyksen apuna

 

Ruokinta riittävän nesteytyksen apuna

Erityisesti enimmäkseen kuivaruokaa syövän kissan vedensaanti kannattaa varmistaa, sillä kuivaruoasta kissa ei saa nestettä toisin kuin märkäruoasta. PrimaCat-kissanruoista löydät useita vaihtoehtoja tukemaan kissan nesteensaantia esimerkiksi kuivaruokapohjaisessa ruokavaliossa:

  • Täydennysravinnot PrimaCat Soup ja PrimaCat Fillets sopivat erinomaisesti ylläpitämään kissan nestetasapainoa.
  • Soup-märkäruoat ovat mehukkaita keittoja, jotka sisältävät joko kananlihan tai tonnikalan lisäksi runsaasti herkullista lientä.
  • Fillets-sarjan kissanruoissa on maukasta fileelihaa joko hyytelössä tai vedessä lisäämään sekä ruoan maistuvuutta että nestepitoisuutta. Valittavana 6 eri makua.
  • Tarjoa 5 kiloa painavalle kissalle 1–2 Soup- tai Fillets-annospussia päivässä riippuen kissan muusta ruokavaliosta ja aktiivisuudesta. Kaksi Soup-annospussia päivittäin kuivaruoan ohessa on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos kissa on huono juomaan.

Jos kissa alkaa juoda normaalia enemmän, kannattaa varata aika eläinlääkärille. Runsas juominen voi olla oire hoitoa vaativasta sairaudesta.

 

Tutustu lisää PrimaCatin Soup- ja Fillets -täydennysravintoihin.

PrimaCat soup- ja fillets-täydennysravinnot nesteytyksen apuna

 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!