PrimaCat miksi kissa ei juo

Miksi kissa ei juo?

Kissan ruokinta on taitolaji, mutta kissan omistaja saattaa joutua pohtimaan myös sitä, miksi kissa ei juo. Kissan nesteytyksessä onkin omat niksinsä.

Syitä siihen, miksi kissa ei juo

Kissan pitää saada tarvitsemansa neste pääasiassa ravinnosta, sillä kissa juo luonnostaan vähän ja sen janontunne on heikko. Kesän kuumuudessa kissan juominen voi olla entistä heikompaa, mutta sitäkin tärkeämpää, ettei nestehukka pääse yllättämään.

Tiesitkö, että kissan tavallisimpiin saaliseläimiin kuuluva hiiri voi sisältää jopa 80 % vettä? Tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Kissojen elimistö on sopeutunut niukkaan vedensaantiin, ja ne voivat tarvittaessa tiivistää virtsansa väkeväksi ylläpitääkseen kehon nestetasapainoa. Kissan on kuitenkin saatava riittävästi nestettä, sillä liian vähäinen vedensaanti kuivattaa elimistöä ja voi aiheuttaa muun muassa virtsatievaivoja, kuten idiopaattisen kystiitin tai virtsakiviä. Lue lisää kissan erilaisista virtsatievaivoista.

Kissan heikko nesteensaanti ja esimerkiksi kuivaruokapainotteinen ruokavalio voivat altistaa myös ummetukselle, joka on yleisimpiä kissan vatsavaivoja. Onko kissallasi usein ummetusta tai muita vatsavaivoja? Katso vinkkimme kissan ummetuksen ehkäisyyn ja herkkävatsaisen kissan ruokintaan. 

Kissan päivittäinen vedentarve riippuu muun muassa kissan painosta ja aktiivisuudesta. Kissa tarvitsee vuorokaudessa noin puoli desiä vettä yhtä painokiloa kohti, mikä tarkoittaa esimerkiksi 5 kiloa painavalle kissalle noin 2,5 desiä nestettä päivässä.

Vesikupin paikalla on väliä

Luontaisesti kissa ei juo ruokailupaikkansa läheisyydessä, sillä saaliseläimen raato on voinut saastuttaa sen lähellä olevan veden. Tämän vuoksi kissan vesikuppia ei kannata sijoittaa ruokakipon viereen. Lisäksi kissa juo mielellään paikassa, jossa se voi tarkkailla ympäristöään.

Vinkkejä, joilla lisätä kissan juomista:

  • Sijoittele vesikuppeja eri paikkoihin. Kissa saattaa muistaa juoda, kun vettä osuu sen kulkumatkan varrelle.
  • Kokeile erilaisia kuppimateriaaleja ja -muotoja. Osa kissoista tykkää juoda pienestä kulhosta, kun taas toiset valitsevat mieluiten laakean, matalareunaisen lasiastian.
  • Vältä kuppeja, joissa kissan viikset osuvat kupin reunoihin. Toisaalta jotkut kissat saattavat pitää nimenomaan korkeasta, juomalasimaisesta kupista.
  • Vesiautomaatti voi olla hyvä vaihtoehto, sillä virtaava vesi on kissan mieleen. Tämän vuoksi moni kissa tykkää juoda myös suoraan vesihanasta.
  • Vaihda vesi usein ja pidä kuppi täytenä. Kissa ei juo mielellään pitkään seisonutta vettä ja saattaa alkaa säännöstellä vedenjuontiaan, jos vettä on kupissa vähän.
  • Kesäkuumalla kissan juomakuppiin voi laittaa jääpalan tai tarjota jääpala sellaisenaan.

Apua kissan nesteytykseen saat myös PrimaCatin Fillets- ja Soup -täydennysravinnoista.

Miksi kissa ei juo? PrimaCat Soup- ja Fillets-täydennysravinnot nesteytyksen apuna

 

Ruokinta riittävän nesteytyksen apuna

Erityisesti enimmäkseen kuivaruokaa syövän kissan vedensaanti kannattaa varmistaa, sillä kuivaruuasta kissa ei saa nestettä toisin kuin märkäruuasta. PrimaCat-kissanruuista löydät useita vaihtoehtoja tukemaan kissan nesteensaantia esimerkiksi kuivaruokapohjaisessa ruokavaliossa:

  • Jos kissa ei juo, kokeile tarjota PrimaCat Soup ja PrimaCat Fillets -täydennysravintoja, jotka sopivat erinomaisesti ylläpitämään kissan nestetasapainoa.
  • Soup-märkäruuat ovat mehukkaita keittoja, jotka sisältävät joko kananlihan tai tonnikalan lisäksi runsaasti herkullista lientä.
  • Fillets-sarjan kissanruuissa on maukasta fileelihaa joko hyytelössä tai vedessä lisäämään sekä ruuan maistuvuutta että nestepitoisuutta. Valittavana 6 eri makua.
  • Tarjoa 5 kiloa painavalle kissalle 1–2 Soup- tai Fillets-annospussia päivässä riippuen kissan muusta ruokavaliosta ja aktiivisuudesta. Kaksi Soup-annospussia päivittäin kuivaruuan ohessa on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos kissa on huono juomaan.

Jos kissa alkaa juoda normaalia enemmän, kannattaa varata aika eläinlääkärille. Runsas juominen voi olla oire hoitoa vaativasta sairaudesta.

Tutustu lisää PrimaCatin Soup- ja Fillets -täydennysravintoihin.

Miksi kissa ei juo? PrimaCat Soup- ja Fillets-täydennysravinnot nesteytyksen apuna

 

 

 

 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!