PrimaCat miksi kissa ei juo

Miksi kissa ei juo?

Kissan ruokinta on taitolaji, mutta kissan omistaja saattaa joutua pohtimaan myös sitä, miksi kissa ei juo. Tässä artikkelissa avaamme yleisimpiä syitä kissan vähäisen juomisen taustalla ja kerromme käytännöllisiä niksejä kissan nesteytyksen lisäämiseen.

Syitä siihen, miksi kissa ei juo

Kissan pitää saada tarvitsemansa neste pääasiassa ravinnosta, sillä kissa juo luonnostaan vähän ja sen janontunne on heikko. Kissojen elimistö on sopeutunut niukkaan vedensaantiin, ja ne voivat tarvittaessa tiivistää virtsansa väkeväksi ylläpitääkseen kehon nestetasapainoa.

Kesän kuumuudessa kissan juominen voi olla entistä heikompaa, mutta sitäkin tärkeämpää on, ettei nestehukka pääse yllättämään kesähelteillä.

Tiesitkö, että kissan tavallisimpiin saaliseläimiin kuuluva hiiri voi sisältää jopa 80 % vettä? Tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Luontaisesti heikon janontunteen lisäksi voi olla useita muita syitä siihen, miksi kissa ei juo. Taustalla voivat olla esimerkiksi seuraavat seikat:

Mieltymys juoksevaan veteen: Kupissa seisseen veden sijaan kissat pitävät usein raikkaasta, juoksevasta vedestä. Siksi moni kissa saattaa mieluummin juoda esimerkiksi suoraan vesihanasta kuin vesikiposta.

Vesikupin sijainti ja puhtaus: Kissat ovat tarkkoja vedenlähteensä sijainnista ja puhtaudesta. Luontaisesti kissa ei juo ruokailupaikkansa läheisyydessä, sillä saaliseläimen raato on voinut saastuttaa sen lähellä olevan veden. Tämän vuoksi kissa saattaa vältellä juomista, jos vesikippo on liian lähellä ruokakuppia tai hiekkalaatikkoa tai jos vesikulho on likainen.

Vesikupin muoto ja materiaali: Jotkut kissat suosivat tietynlaisia kuppeja. Osa kissoista ei esimerkiksi pidä kupeista, joissa niiden viikset koskevat kupin reunoihin, kun taas osa suosii keramiikka- tai lasikuppeja muovisten sijaan.

Ikä: Seniorikissan janontunne voi olla heikentynyt aiemmasta, jolloin kissa ei juo tarpeeksi.Lue vinkkimme seniorikissan ruokintaan.

Vähentynyt aktiivisuus tai viileä sää: Jos kissa ei ole yhtä aktiivinen kuin yleensä tai sää on viileä, kissa ei välttämättä tunne tarvetta juoda.

Ruokavalio: Enimmäkseen märkäruokaa syövä kissa saattaa saada suurimman osan tarvitsemastaan nesteestä ruuastaan, joten kissa ei juo yhtä paljon vesikupista.

Mitä jos kissa ei juo tarpeeksi?

Kissan on saatava riittävästi nestettä, sillä liian vähäinen vedensaanti kuivattaa elimistöä ja voi aiheuttaa muun muassa virtsatievaivoja, kuten idiopaattisen kystiitin tai virtsakiviä. Lue lisää kissan erilaisista virtsatievaivoista.

Kissan päivittäinen vedentarve riippuu muun muassa kissan painosta ja aktiivisuudesta. Kissa tarvitsee vuorokaudessa noin puoli desiä vettä yhtä painokiloa kohti, mikä tarkoittaa esimerkiksi 5 kiloa painavalle kissalle noin 2,5 desiä nestettä päivässä.

Kissan heikko nesteensaanti ja esimerkiksi kuivaruokapainotteinen ruokavalio voivat myös altistaa ummetukselle, joka on yleisimpiä kissan vatsavaivoja.Katso vinkkimme kissan ummetuksen ehkäisyyn ja herkkävatsaisen kissan ruokintaan.

Kissan nestehukasta voivat kertoa esimerkiksi seuraavat merkit:

  • Kuiva iho: Nestehukka heikentää kissan ihon kimmoisuutta.
  • Kuiva suu ja ikenet: Jos kissan suu ja ikenet tuntuvat kuivilta tai tahmeilta, se voi viitata nestehukkaan.
  • Sameat tai kuopalle painuneet silmät: Nestehukasta kärsivän kissan silmät voivat näyttää sameilta eivätkä ole yhtä kirkkaat kuin tavallisesti. Lisäksi silmät voivat painua kuopalle.
  • Heikentynyt ruokahalu: Nestehukka voi vaikuttaa myös kissan ruokahaluun.
  • Nopea syke: Kissan sydämen syke voi nopeutua. Tätä voi kuitenkin olla vaikea havaita ilman eläinlääkärin apua.
  • Vähentynyt virtsaaminen tai tumma virtsa: Kissalla voi olla nestehukka, jos se virtsaa tavallista harvemmin tai kissan virtsa on tummempaa kuin yleensä.

Jos epäilet kissallasi nestehukkaa, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Vinkkejä kissan vedenjuonnin lisäämiseen

Sijoita vesikuppeja ympäri kotia: Sijoittele vesikuppeja eri paikkoihin. Kissa saattaa muistaa juoda, kun vettä osuu sen kulkumatkan varrelle. Lisäksi kissa juo mielellään paikassa, jossa se voi tarkkailla ympäristöään.

Valitse sopiva vesikupin muoto: Kokeile erilaisia kuppimateriaaleja ja -muotoja. Osa kissoista tykkää juoda pienestä kulhosta, kun taas toiset valitsevat mieluiten laakean, matalareunaisen lasiastian. Vältä kuppeja, joissa kissan viikset osuvat kupin reunoihin. Toisaalta jotkut kissat saattavat pitää nimenomaan korkeasta, juomalasimaisesta kupista.

Varmista kuppien puhtaus: Puhdista vesikupit päivittäin, sillä kissat ovat tarkkoja veden puhtaudesta.

Vaihda vesi säännöllisesti: Vaihda vesi usein ja pidä kuppi täytenä. Kissa ei juo mielellään pitkään seisonutta vettä ja saattaa alkaa säännöstellä vedenjuontiaan, jos vettä on kupissa vähän.

Tarjoa juoksevaa vettä: Hanki vesiautomaatti, jonka virtaava vesi houkuttelee kissaa.

Tarjoa jääpala: Kesäkuumalla kissan juomakuppiin voi laittaa jääpalan tai antaa jääpalan kissalle sellaisenaan.

Ruokinta riittävän nesteytyksen apuna

Erityisesti enimmäkseen kuivaruokaa syövän kissan vedensaanti kannattaa varmistaa, sillä kuivaruuasta kissa ei saa nestettä toisin kuin märkäruuasta. PrimaCat-kissanruuista löydät useita vaihtoehtoja tukemaan kissan nesteensaantia esimerkiksi kuivaruokapohjaisessa ruokavaliossa:

  • Jos kissa ei juo, kokeile tarjota PrimaCat Soup ja PrimaCat Fillets -täydennysravintoja, jotka sopivat erinomaisesti ylläpitämään kissan nestetasapainoa.
  • Soup-märkäruuat ovat mehukkaita keittoja, jotka sisältävät joko kananlihan tai tonnikalan lisäksi runsaasti herkullista lientä.
  • Fillets-sarjan kissanruuissa on maukasta fileelihaa joko hyytelössä tai vedessä lisäämään sekä ruuan maistuvuutta että nestepitoisuutta. Valittavana 6 eri makua.
  • Tarjoa 5 kiloa painavalle kissalle 1–2 Soup- tai Fillets-annospussia päivässä riippuen kissan muusta ruokavaliosta ja aktiivisuudesta. Kaksi Soup-annospussia päivittäin kuivaruuan ohessa on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos kissa ei juo tarpeeksi.

Jos kissa alkaa juoda normaalia enemmän, kannattaa varata aika eläinlääkärille. Runsas juominen voi olla oire hoitoa vaativasta sairaudesta.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!