Bengalikissa

Nirson kissan ruokinta

Onko kissasi nirso? Näillä vinkeillä opetat kissasi syömään uutta ruokaa.

Kissoja pidetään nirsoina ja valikoivina ruokansa suhteen. Usein kyse on kuitenkin puhtaasti tottumuksesta, sillä uudet tuoksut ja maut voivat tuntua kissasta aluksi epäilyttäviltä. Nirsoilun takana voi olla myös useita muita syitä, lue mistä kissan nirsoilu voi johtua.

Kissan ruokinnassa vaihtelu ja monipuolisuus on tärkeää. Siksi onkin hyvä totuttaa kissa syömään monipuolisesti erilaisia ruokia ja koostumuksia jo pennusta alkaenMonipuolisella ruokavaliolla voidaan välttyä erilaisilta puutostiloilta ja voidaan varmistaa, että kissa saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet voidakseen hyvin. Uuteen ruokaan totuttelu voi kuitenkin viedä aikaa, mutta se on kuitenkin mahdollista.

Totuttelu vaatii vain hieman kärsivällisyyttä, suunnitelmallisuutta ja pari helppoa niksiä:

  • Tarjoa alkuun parin päivän ajan uutta ruokaa vanhan ruuan rinnalla omassa kupissaan. Siten kissa tottuu uuden ruuan tuoksuun ja saa maistaa sitä halutessaan.
  • Sekoita seuraavaksi uutta ja vanhaa ruokaa samaan kuppiin. Laita alussa uutta ruokaa noin 1/5 ja lisää uuden ruokaa määrää asteittain seuraavina päivinä. Satunnaisesti voit lisätä mukaan myös pieniä herkkupaloja. Jos kissa ei suostu syömään ruokaa, vähennä uuden ruuan määrää ja kokeile uudelleen.
  • Noin viikon kuluttua voit tarjota kokonaan uutta ruokaa, jos kissa on oppinut syömään sitä yhdessä vanhan ruuan kanssa. Joillakin kissoilla voi mennä pidempäänkin Jatka silloin sekoituksen tarjoamista.

 
Muista nämä nirson kissan ruokinnassa: 

Älä pakota kissaa syömään uutta ruokaa pitämällä kissaa nälässä. Kissan elimistö ei kestä paastoamista, vaan pysyviä vaurioita voi syntyä jo reilun vuorokauden syömättömyyden jälkeen.

Vaikka uusi ruoka maistuisikin heti, niin tee vaihdos silti vähitellen. Kissan ruuansulatus on herkkä, ja liian nopea ruokavalion muutos voi pistää mahan sekaisin.

Muista maltti etenkin, jos olet ruokkinut kissaasi runsaasti viljoja tai lisättyä sokeria sisältävällä hiilihydraattipitoisella ruualla. Vaikka kissa ei tarvitse hiilihydraatteja - etenkään sokereita, se tulee niistä helposti riippuvaiseksi ja tottuminen uuteen ruokaan kestää kauemmin. Joskus sokerittomaan ruokaan totuttaminen voi kestää tämän vuoksi kauemmin ja vaatia paljon kärsivällisyyttä.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!