PrimaCat kissa ja kissanruoka

Kissan vitamiinit ja kivennäisaineet

Kissa tarvitsee erilaisia ravintoaineita ruuastaan, sillä sen elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse. Esimerkiksi raakaruokaa syövälle kissalle tietyt kissan vitamiinit ja kivennäisaineet täytyy annostella erikseen, jotta niiden saanti on turvattu. Monet kissan vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet ovat kuitenkin sellaisia, jotka kissa saa lihasta, kalasta ja sisäelimistä.

Kokosimme tähän artikkeliin tärkeät kissan vitamiinit ja kivennäisaineet.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, jolle erityisen tärkeitä ovat lihasta ja kalasta saatavat aminohapot. Lue lisää kissan ruokinnan perusteista.

Kissan Vitamiinit

C-vitamiini
Kissan elimistö pystyy normaalisti tuottamaan C-vitamiinia itse, joten kissan ei tarvitse saada sitä ravinnosta.

B-vitamiini
Kissan täytyy saada B-vitamiinia ruuastaan. Eläinperäiset tuotteet, kuten liha, maksa ja kala, ovat hyviä B-vitamiinin lähteitä. B-vitamiini vaikuttaa muun muassa kissan ihon ja turkin hyvinvointiin sekä hermoston toimintaan. Biotiini on B-ryhmän vitamiini, joka auttaa vahvistamaan kissan turkkia ja kynsiä.

A-vitamiini
Kissa saa A-vitamiinia vain syömästään lihasta, sillä se ei pysty muodostamaan sitä kasvien sisältämistä karotenoideista. Esimerkiksi kananmaksa on erinomainen A-vitamiinin lähde. A-vitamiini on olennainen muun muassa kissan näkökyvylle, iholle ja vastustuskyvylle.

D-vitamiini
Rasvaliukoinen D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä, ja etenkin kissan luusto sekä hampaat tarvitsevat D-vitamiinia. Tämä tekee siitä erityisen tärkeän ravinteen myös kasvavalle kissanpennulle. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta. Kissan iho ei pysty tuottamaan auringonvalosta D-vitamiinia ihmisen tavoin, minkä vuoksi kissalle tarpeellisia D-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala ja kalaöljy.

E-vitamiini 
E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa elimistöä hapettumiselta. E-vitamiini on erityisen tärkeä kissalle silloin, jos kissa syö runsaasti rasvaista kalaa, kuten lohta tai tonnikalaa. Rasva liottaa kissan elimistöstä E-vitamiinia, mikä voi aiheuttaa E-vitamiinin puutoksesta johtuvan keltarasvataudin eli rasvakudostulehduksen.

Kissa ei kärsi puutostilojen aiheuttamista vaivoista, kun kissan vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tasapainossa.

Kissan vitamiinit ja kivennäisaineet PrimaCat laadukas kissanruoka

 

Kivennäisaineet

Kivennäisaineet ovat ruuassa olevia epäorgaanisia ravintoaineita, joita kissan pitäisi saada riittävä määrä ravinnostaan. Kivennäisiä kissa tarvitsee lukuisten elintoimintojensa tueksi, kuten kudosten rakennusaineiksi ja hormonisäätelyyn.

Kissanruuissa ilmoitetaan tuotesisällössä hehkutusjäännöksen eli tuhkan määrä, joka kertoo ruuan palaessa syntyneen palamattoman osuuden eli kivennäisaineiden määrän. Kissojen kuivaruuissa hehkutusjäännöksen määrä on keskimäärin 4–8 prosenttia ja märkäruuissa noin 2 prosenttia, jos ruuat ovat täysravintoja. Täydennysravinnossa määrä on pienempi. Tutustu tarkemmin täys- ja täydennysravintojen eroihin.

Kalsium
Kalsium toimii ensisijaisesti kissan luuston ja hampaiden rakennusaineena. Kissanpennuilla kalsiumin puute voi näkyä esimerkiksi kasvun hidastumisena, minkä lisäksi kalsiumpuutos voi aiheuttaa iho- ja turkkiongelmia. Liiallinen kalsiumin saanti voi heikentää esimerkiksi raudan ja sinkin imeytymistä.

Fosfori
Kissan ruokinnassa kalsiumin ja fosforin suhteen täytyy olla tasapainossa, jotta kissan luusto ja hampaat pysyvät kunnossa. Fosfori osallistuu myös solujen aineenvaihduntaa. Jos kissa saa ravinnostaan liikaa fosforia suhteessa kalsiumiin, kalsiumaineenvaihdunta voi heikentyä. Liha on tärkein fosforin lähde kissalle.

Magnesium
Magnesium osallistuu muun muassa kissan energia-aineenvaihduntaan, virtsan muodostamiseen, luuston kehitykseen ja lihasten toimintaan. Lisäksi se edistää kalsiumin, fosforin sekä E- ja B-vitamiinien imeytymistä. Liiallisen magnesiumin saannin on todettu olevan yhteydessä kissan virtsakiteiden muodostumiseen. Lue kissan erilaisista virtsatievaivoista ja niiden ehkäisystä ruokinnan avulla.

Sinkki
Sinkki on keskeinen ravintoaine kissan ihon ja turkin hyvinvoinnille, minkä lisäksi sillä on olennainen rooli elimistön vastustuskykyyn liittyvien ja tulehdusta hillitsevien proteiinien toiminnassa.

Rauta
Kissan elimistö tarvitsee rautaa punasolujen hemoglobiinin muodostamiseen. Raudan puutos voi aiheuttaa anemiaa. Kissalle hyvä raudan lähde on etenkin maksa.

Mangaani
Mangaani auttaa säätelemään eri proteiinien toimintaa sekä on yhteydessä kissan hedelmällisyyteen ja kasvuun.

Kupari
Kupari on antioksidantti, jota kissa tarvitsee muun muassa luuston ja tukikudosten muodostukseen sekä raudan imeytymiseen. 

Jodi
Jodilla on tärkeä tehtävä kissan kilpirauhashormonien tuottamisessa ja kilpirauhasen toiminnassa. Kilpirauhashormonit osallistuvat muun muassa elimistön aineenvaihduntaan ja kissanpennun kasvuun. Pelkästä lihasta kissa ei saa riittävästi jodia, minkä vuoksi sitä on usein lisätty kissan täysravintoihin.

Seleeni
Seleeni toimii yhdessä E-vitamiinin kanssa antioksidanttina ja vaikuttaa vahvasti kissan immuunijärjestelmän toimintaan. Kissa saa seleeniä lihasta ja maksasta.

Kaikki PrimaCatin kuivaruuat sekä viljattomat ja lihaisat Classic-märkäruuat ovat täysravintoja, joista kissasi saa kaikki päivittäin tarvitsemansa ravintoaineet sopivassa suhteessa. Tutustu tuotteisiin.

PrimaCat kissan kuivaruoka

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!