Kissan ruokinta

Vitamiinit ja kivennäisaineet kissan ruokavaliossa

Kissa tarvitsee erilaisia ravintoaineita ravinnostaan, sillä sen ruuansulatus ei pysty tuottamaan niitä itse. Koirilla ja kissoilla on eri ravintoainetarpeet, jonka vuoksi kissaa ei tule ruokkia koiranruualla ja päinvastoin.

C-vitamiini: Kissan elimistö pystyy normaalisti tuottamaan C-vitamiinia itse, eikä kissa täten tarvitse saada sitä ravinnosta.

B-vitamiini: Kissan tulisi saada sitä ravinnostaan päivittäin syömällä eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, maksaa tai kalaa. B-vitamiini vaikuttaa mm. kissan ihon ja turkin terveyteen sekä hermoston toimintaan.

A-vitamiini: Kissa saa A-vitamiinia vain syömästään lihasta, sillä se ei pysty muodostamaan sitä kasvien sisältämästä karotenoideista. Tärkeä mm. kissan näkökyvylle, iholle ja immuunijärjestelmälle.

D-vitamiini: Tärkeä erityisesti kissan luuston kannalta sekä tärkeä erityisesti kasvavalle kissalle.

E-vitamiini Ehkäisee keltarasvataudin riskiä.

Kivennäisaineet

Kivennäisaineet ovat ruuassa olevia epäorgaanisia ravintoaineita, joita kissan tulisi saada riittävä määrä ravinnostaan. Kivennäisiä kissa tarvitsee lukuisien elintoimintojensa tueksi, kuten kudosten rakennusaineiksi ja hormonisäätelyyn.

Kissanruuissa ilmoitetaan tuotesisällössä hehkutusjäännöksen eli tuhkan määrä, joka kertoo ruuan palaessa syntyneen palamattoman osuuden eli kivennäisaineiden määrän. Täysravinnoissa hehkutusjäännöksen määrä on keskimäärin 4–8%, kun taas täydennysravinnossa määrä on pienempi.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!