Kissa valjaissa

Kissan ulkoilu

Kissan ulkoilu ei ole välttämättömyys, jos se on tottunut pennusta asti elämään sisäkissana ja jos kissalle tarjotaan sisätiloissa runsaasti erilaisia lajityypillisiä virikkeitä. Jos kissan kanssa haluaa ulkoilla, kissa on hyvä opettaa jo pentuna ulkoiluun ja kulkemaan valjaissa.

Kissan ulkoilu valvottuna on kissalle ja muulle ympäristölle turvallisempaa kuin se, että kissa ulkoilisi itsenäisesti ja ilman valvontaa.

Vapaasti ulkoileva kissa voi aiheuttaa harmia naapurustossa tai joutua onnettomuuteen. Lisäksi kissa voi mennä epätoivottuihin paikkoihin tarpeilleen ja joutua myös vihamielisten ihmisten hyökkäyksen kohteeksi.

Suomessa järjestyslain 14. pykälän mukaan kissaa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle juoksuradalle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatuille alueille, elintarvikkeita myyvälle torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Järjestyslaki ei siis kiellä pitämästä kissaa vapaana, mutta laki velvoittaa omistajaa huolehtimaan, että irrallaan oleva kissa ei mene naapuritalon tai -taloyhtiön pihalle eikä järjestyslaissa erikseen lueteltuihin kiellettyihin paikkoihin.

PrimaCat artikkeli seniorikissan ruokinta

 

Kissan Ulkoilu - valjaisiin totuttaminen

Kissanpentu totutetaan valjaisiin rauhallisesti ja maltilla, jotta pennulle jää valjaista miellyttävä kokemus. Hyvät valjaat ovat tukevat ja niissä on riittävästi säätövaraa. Kun kissalle puetaan ensimmäistä kertaa valjaat, kissa useimmiten joko kieltäytyy täysin liikkumasta, heittäytyy maahan makaamaan tai ryntäilee ja rimpuilee sekä saattaa luikahtaa irti valjaista. Tämän vuoksi valjaisiin totuttelu kannattaa tehdä sisätiloissa pikkuhiljaa.

Pidä harjoitushetket lyhyinä ja muista palkita kissaa usein. PrimaCatin valikoimasta löydät maistuvat kissanherkut ilman lisättyä sokeria. Voit käyttää kissan palkitsemiseen myös täysravintojamme, kuten herkullisen lihaisia kuivaruokia.

Miten totuttaa kissa valjaisiin?

  • Tuo valjaat kissalle aluksi vain näytille. Jätä ne esille, ja anna kissan mennä nuuskimaan valjaita itse.
  • Kun kissa lähestyy valjaita, palkitse sitä herkuin, kehuin ja silityksin.
  • Ensimmäisellä pukemiskerralla jätä valjaat löysälle.
  • Muista palkita kissaa usein ja tee valjaisiin totuttelua vain silloin, kun kissa on rauhallinen.
  • Riisu valjaat ennen kuin kissa jännittyy.
  • Kytke valjaisiin hihnan vasta sitten, kun valjaat voi pukea kissalle tiukemmin ja niiden kanssa kulkeminen sisätiloissa alkaa olla kissalle tuttua.
  • Kun kissa hyväksyy hihnan ja valjaat sisällä, niiden kanssa voi siirtyä ulos.
  • Pidä harjoitushetket lyhyinä ja keskeytä harjoittelu, jos kissa jännittyy.

Kissan ulkoilu ensimmäistä kertaa voi olla kissalle jännittävä, eikä kissa välttämättä halua liikkua lainkaan. Tällöin hihnasta ei kannata kiskoa, vaan antaa kissan liikkua ja tutkia ympäristöä omaan tahtiinsa.

Kissalle voi varata turvapaikaksi oman kantokopan, minne kissa pääsee halutessaan piiloutumaan. Ensimmäisellä ulkoilukerralla kissa voidaan tuoda kantokopassa ulos, mutta valjaiden ja hihnan täytyy tällöin olla jo kissan päällä. Miellyttävää kokemusta voi vahvistaa esimerkiksi leikittämällä kissaa, jolloin se oppii yhdistämään ulkoilun valjaissa mukavaan kokemukseen.

Kissan hyvään elämään kuuluu riittävästi lajityypillisiä virikkeitä. Lue lisää vinkkejämme, kuinka voit virikkeellistää kissasi arkea sekä tarjota kissallesi sopivaa aktivointia.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!