Kissa valjaissa

Ulkoilu kissan kanssa

Kissalle ulkoilu ei ole mikään välttämättömyys, jos se on tottunut pennusta asti elämään sisäkissana, ja jos sille tarjotaan sisätiloissa runsaasti erilaisia lajityypillisiä virikkeitä. Jos kuitenkin omistaja haluaa kissan pääsevän ulkoilemaan, on kissa hyvä opettaa jo pennusta asti ulkoiluun ja valjaissa kulkemiseen. Valvottu ulkoilu on kissalle ja muulle ympäristölle turvallisempaa, kuin se, että kissa ulkoilisi itsenäisesti ja ilman valvontaa. Vapaasti ulkoileva kissa voi aiheuttaa elinympäristössään harmia tai joutua onnettomuuteen. Se voi mennä epätoivottuihin paikkoihin ulostamaan ja joutua myös vihamielisten ihmisten hyökkäyksen kohteeksi.

Vapaasti ulkoileva kissa voi aiheuttaa elinympäristössään harmia tai joutua onnettomuuteen.

Suomessa järjestyslain 14. pykälän mukaan kissaa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle juoksuradalle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatuille alueille, elintarvikkeita myyvälle torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Järjestyslaki ei siis kiellä pitämästä kissaa vapaana, mutta laki kuitenkin velvoittaa omistajaa huolehtimaan, että irrallaan oleva kissa ei mene naapuritalon tai -taloyhtiön pihalle eikä järjestyslaissa erikseen lueteltuihin kiellettyihin paikkoihin.

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kun kissanpentua totutetaan valjaisiin, kannattaa se tehdä rauhassa ja maltilla, jotta pennulle jää valjaista miellyttävä kokemus. Hyvät valjaat ovat tukevat ja niissä on riittävästi säätövaraa. Useimmiten kun valjaat puetaan ensimmäistä kertaa kissan päälle, se joko kieltäytyy täysin liikkumasta mihinkään ja saattaa heittäytyä maahan makaamaan, tai se ryntää ja rimpuilee paniikissa ja saattaa luikahtaa irti valjaista. Tästä syystä valjaisiin totuttelu kannattaa tehdä sisätiloissa ja pikkuhiljaa. 

Valjaat voi tuoda kissalle ensimmäisellä kerralla vain näytille, jättää ne esille ja antaa kissan mennä nuuskimaan niitä itse. Kun kissa lähestyy valjaita, voi sitä palkita herkuin, kehuin ja silityksin. Kun valjaat puetaan pennulle ensikertaa, kannattaa ne jättää löysälle, ja kehua kissaa ja palkita sitä. Valjaat on hyvä riisua ennen kuin pentu jännittyy. Silloin kun valjaissa kulkeminen sisätiloissa valjaiden ollessa tiukemmalla on kissalle tuttua ja normaalia, voi valjaisiin kytkeä hihnan. Vasta sitten kun kissa hyväksyy hihnan ja valjaat sisällä, voi niiden kanssa siirtyä ulos. Harjoitteluhetket kannattaa pitää lyhyinä ja keskeyttää, jos kissa jännittyy.
Ensimmäinen ulkoilukerta voi olla jännittävä, ja kissa ei välttämättä halua liikkua mihinkään. Sen on parempi antaa itse tutustua ympäristöön, eikä hihnasta kannata yrittää kiskoa. Kissa liikkuu ja tutkii ympäristöä omaan tahtiinsa. Sille voi varata turvapaikaksi oman kantokopan, jonne se pääsee halutessaan piiloutumaan. Ensimmäisellä ulkoilukerralla kissa voidaan tuoda kantokopassa ulos, mutta valjaiden ja hihnan täytyy tällöin olla jo kissan päällä. Miellyttävää kokemusta voi vahvistaa esimerkiksi leikittämällä kissaa, jolloin se oppii yhdistämään ulkoilun valjaissa mukavaan kokemukseen. 

Jos kissa kokee valjaat ja hihnassa olemisen erityisen epämiellyttäväksi, mutta sille halutaan tarjota ulkomaailman tarjoamia virikkeitä, voi kissan viedä ulos myös esimerkiksi kissalle tarkoitetuissa rattaissa tai repussa. Rattaisiin tai reppuun tulee tutustua ensin rauhallisesti ja turvallisesti kotona sisätiloissa. Kun esimerkiksi rattaissa oleminen tuntuu kissasta mukavalta, voi rattaat viedä ulos pienelle tutkimusretkelle. Pidä ulkoilut aluksi hyvin lyhyinä ja tarkkaile kissan olotilaa. Rattaiden tai repun turvasta kissa saa uusia virikkeitä, kuten hajuja, ääniä ja maisemia, jotka aktivoivat kissan luontaisia aisteja. 

Lähde: Suomen järjestyslaki, Finlex.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!