Kissan ruokinta

Kissan ruokinta ja ravinto

Kissan ruokinta täytyy suunnitella vastaamaan kissan luontaisia ravitsemustarpeita. Kissa on puhtaasti lihansyöjä, joten sen ruokavalion pitää sisältää runsaasti lihaa. Kissa tarvitsee enemmän eläinperäistä proteiinia ja rasvaa kuin koira, minkä vuoksi koiranruoka ei sovi kissalle.

Lue tästä artikkelista, miten kissaa kannattaa ruokkia ja millaista ruokaa kissa tarvitsee.

Mikä on parasta ruokaa kissalle?

Kissan ruokinta on helpointa laadukkaalla täysravinnolla, koska tällöin varmistat kissallesi riittävän ravintoaineiden saannin. Lihaisa, runsaasti eläinproteiineja sisältävä ruoka pitää kissan kylläisenä, tukee kissan hyvinvointia ja auttaa myös ehkäisemään ylipainoa. Katso PrimaCatin ohjeet, miten voit arvioida kissanruuan laatua.

Kissan pääruuaksi kannattaa valita märkäruoka, sillä kissan täytyy saada suurin osa tarvitsemastaan nesteestä ruuan mukana. Jos kissan ruokinta painottuu kuivaruokaan, kissa saattaa saada liian vähän vettä, mikä lisää alttiutta erilaisiin virtsatievaivoihin. Lue kissan virtsatievaivojen tunnistamisesta ja ehkäisystä. 

Pelkän kalan tai lihan syöttäminen voi aiheuttaa kissalle erilaisia puutostiloja, sillä täydennysravintoina ne eivät sisällä kaikkia kissan tarvitsemia ravintoaineita. Lue lisää kissalle tärkeistä vitamiineista ja kivennäisaineista. 

Kissan ruuan voi koostaa alusta asti myös itse, mutta se vaatii tarkkaa perehtymistä kissan ruokintaan. Tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Tiedätkö, millaista ruokaa kissanpentu tarvitsee? Lue artikkelimme kissanpennun ruokinnasta.

Kissan ruokinta PrimaCat Classic -märkäruuat

 

Kuinka paljon ruokaa kissalle?

Tavallisesti kissa syö vain sen verran kuin tarvitsee ja osaa itse säädellä syömistään. Kissanruokapakkauksissa on ruuan annosteluun suuntaa antava ohje, josta saat hyvän pohjan kissan päivittäisen ruokamäärän arviointiin.

Todennäköisesti kissa saa sopivasti ruokaa, kun se on energinen, sen turkki kiiltää ja paino pysyy sopivana. Lue vinkkimme, kuinka voit arvioida kissan lihavuuskuntoa.

Kissan ruokinta on syytä ottaa tarkempaan syyniin etenkin, jos kissalle alkaa kertyä ylipainoa. Lisäksi esimerkiksi turkin huono kunto ja kynsien haurastuminen voivat kertoa jostakin vitamiini- tai mineraalipuutoksesta.

Syökö kissasi täysravinnon ohella myös täydennysravintoja, kuten PrimaCat Fillets- ja Soup-märkäruokia tai lihaa ja kalaa? Katso ohjeemme täydennysravintojen annosteluun.

Kuinka monta kertaa päivässä kissa syö?

Kissan lajinmukaiseen ruokavalioon kuuluu monta pientä ateriaa päivässä. Kun tunnet oman kissasi ruokailurytmin, osaat täyttää kissasi ruokakupin sopivina aikoina. Kissalla voi pitää ruokaa myös jatkuvasti tarjolla. Kissan olisi hyvä syödä vähintään 2–3 kertaa päivässä.

Kissan ruokinta: käytännön vinkit

  • Tarjoa märkä- ja kuivaruoka erikseen, sillä kissa ei välttämättä halua syödä niitä sekaisin.
  • Tiesitkö, että märkäruokaa voi pitää kissalle vapaasti tarjolla samalla tavoin kuin kuivaruokaa? Kissa ei syö pilaantunutta ruokaa, joten muista tyhjentää kupista mahdolliset ruuanjämät riittävän usein ja puhdistaa kupit.
  • Moni kissa syö ruokansa mieluiten huoneenlämpöisenä. Jätä jääkaapista otettu märkäruoka kissalle kuppiin lämpenemään, jolloin kissa pääsee syömään ruuan, kun se on kissan mielestä sopivan lämmintä.
  • Märkäruokaa ei kannata ottaa pois, vaikka kissa ei söisi sitä heti. Ruoka voi hyvinkin maistua kissalle myöhemmin. Joskus kissa saattaa syödä ruuasta ensin osan ja palata jonkin ajan kuluttua syömään loput.

Tarkkaile oman kissasi ruokailurytmiä ja -tottumuksia. Näin saat selville, millaista ruokaa kissasi syö mieluiten ja kissan ruokinta helpottuu. Samalla saatat huomata entistä helpommin mahdolliset muutokset kissan käyttäytymisessä, mikä voi auttaa esimerkiksi terveysongelmien havaitsemisessa.

Eri ravintoaineet kissan ruokinnassa

Proteiinit

Kissan ruokinta perustuu eläinperäisiin proteiineihin eli valkuaisaineisiin, jotka ovat rasvojen lisäksi kissan tärkein energianlähde. Kissa hyödyntää heikosti kasviperäisiä proteiineja.

Proteiinit toimivat lihaksiston ja kudosten rakennusaineina. Vain eläinperäisestä proteiinista, eli lihasta tai kalasta, kissa saa elintoiminnoilleen välttämättömiä aminohappoja, joita sen elimistö ei itse pysty muodostamaan tarpeeksi tai ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi arginiini ja tauriini, joiden puutostilat voivat aiheuttaa muun muassa sokeutta, sydänsairauksia ja muita vakavia terveysongelmia.

Proteiinin saanti säätelee myös kissan kylläisyyden tunnetta toisin kuin monilla muilla nisäkkäillä. Runsaasti kasviperäisiä, kissan heikosti hyödynnettäviä proteiineja sisältävät kissanruuat aiheuttavatkin usein kissalle ylipainoa, sillä kissan pitää syödä sitä huomattavasti enemmän kuin lihapitoista kissanruokaa tullakseen kylläiseksi.

kissan ruokinta PrimaCat

 

Rasvat

Eläinrasva on proteiinien jälkeen kissan tärkein energianlähde ja elimistön kannalta tärkeä ravintoaine. Esimerkiksi lohiöljystä kissa saa välttämättömiä omega-3- ja -6-rasvahappoja, jotka vaikuttavat muun muassa kissan ihon ja turkin hyvinvointiin sekä munuaisten toimintaa. 

Hiilihydraatit ja kuitu

Kissa ei juurikaan hyödy hiilihydraateista ravinnossaan, sillä sen ruuansulatusjärjestelmä perustuu eläinproteiini- ja rasvapitoisen ruuan käsittelyyn. Sen sijaan kuituja kissa tarvitsee jonkin verran ruuansulatuselimistönsä normaaliin toimintaan ja karvapallojen kulun helpottamiseen suolistossa.

Hiilihydraateista etenkään sokeri ei kuulu kissan ruokavalioon ja voi aiheuttaa kissalle ruuansulatusvaivoja sekä ylipainoa. Lue lisää sokerista kissanruuassa.

Frukto-oligosakkaridit (FOS) ja mannanoligosakkaridit (MOS) ovat kissalle sopivia kuituja, jotka toimivat luonnollisina prebiootteina. Prebiootit auttavat edistämään kissan suolistomikrobiston tasapainoa ja terveyttä, sillä ne ovat hyvien suolistobakteerien ravintoa. Kissanruokaan lisättynä FOS- ja MOS-prebiootit tukevat ruuan kulkua ja sulamista suolistossa sekä vahvistavat kissan vastustuskykyä.

PrimaCat-kissanruuat on suunniteltu lihansyöjän tarpeisiin. Ruokiemme pääraaka-aine on aina liha tai kala, ja ne sisältävät rajatun määrän hiilihydraatteja. Hiilihydraattien ja kuidun lähteiksi on valittu vain hyvin sulavia raaka-aineita eikä koskaan vehnää tai sokeria. PrimaCatin suositut Classic-märkäruuat ovat aina viljattomia.

Vesi

Vesi on yksi kissan ruokinnan tärkeimmistä elementeistä. Se muun muassa kuljettaa ravintoaineita, vaikuttaa kuona-aineiden poistumiseen, säätelee kehon lämpötilaa ja alentaa kissan virtsan happamuutta, mikä ehkäisee kivuliaiden virtsakivien muodostumista.

Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, ja sen täytyy saada suurin osa tarvitsemastaan nesteestä ravinnostaan. Kissan yleisimmissä saaliseläimissä on 60–80 % vettä, minkä vuoksi kissalle on hyvä tarjota kuivaruuan lisäksi vettä sisältävää märkäruokaa.  

Muista pitää kissasi saatavilla aina raikasta vettä mieluiten useammassa paikassa. Lue ohjeemme, miten voit tukea kissasi nesteen saantia.

Tutustu PrimaCatin kissanruokiin ja löydä kissasi suosikki!
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!