Kissan täysravinto ja täydennysravinto PrimaCat

Tiedätkö, syökö kissasi täys- vai täydennysravintoa?

Kaikki kaupoissa myytävät kissanruoat eivät ole täysravintoa, josta kissasi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Täys- ja täydennysravinnon ero kannattaa huomioida, sillä vain täysravinto sisältää laskennallisesti kissan päivittäisen tarpeen mukaiset vitamiinit, kivennäiset, aminohapot ja muut ravinteet.

Täydennysravinto on nimensä mukaisesti kissan ruokavalion täydentäjä, joka ei yksin riitä kissan ravinnoksi. Täydennysravintojen avulla voit kuitenkin tarjota kissasi ruokavalioon vaihtelua ja monipuolisuutta, lisätä ruoan maistuvuutta sekä tukea tarvittaessa kissan nesteytystä.  

Helppoa ruokintaa täysravinnolla 

Märkäruoka on kissalle erinomainen vaihtoehto pääasialliseksi ruoaksi, sillä se auttaa ylläpitämään kissan nestetasapainoa. Lue, miksi kissa tarvitsee suurimman osan tarvitsemastaan nesteestä ravinnostaan.

Osa kaupoissa myytävistä kissan märkäruoista on täysravinnon sijaan täydennysravintoa, joten ole tarkka ruoan valinnassa. Tarkista tuoteselosteesta, onko ostamasi kissanruoka täys- vai täydennysravintoa. Jos esimerkiksi märkäruokapakkauksessa suositellaan tarjottavaksi myös kuivaruokaa märkäruoan lisäksi, tuote saattaa olla täydennysravintoa. 

Täydennysravinnoissa ei ole lisättyjä ravinteita lemmikinruokateollisuutta ohjaavan Fediafin (European Pet Food Industry Federation) suosittelemaan tasoon asti eikä fosforin ja kalsiumin suhdetta ole välttämättä tasapainotettu.  Riittävä ravinteiden saanti ja tasapainotetut kivennäisaineet auttavat kissaasi pysymään terveenä ja ehkäisevät erilaisia puutostiloja.

PrimaCatin suositut Classic-märkäruoat ovat viljattomia täysravintoja, jotka sopivat erinomaisesti kissan pääateriaksi. Kaikkiin PrimaCatin täysravintoihin on lisätty muun muassa kissalle elintärkeää tauriinia, ja niissä on tasapainotettu kivennäisainekoostumus. PrimaCatin kuivaruoat ovat Classicien tavoin täysravintoja.  

Minkä verran kissa voi syödä täydennysravintoja?

Voit korvata kissan päivittäisistä aterioista yhden täydennysravinnolla, kuten PrimaCat Fillets tai Soup -märkäruoalla. Yksi annospussi täydennysravintoa päivässä on tavallisesti sopiva määrä noin 5 kiloa painavalle kissalle.

Olennaisinta on, ettei täydennysravinnon osuus nouse yli kolmannekseen koko päivän ruoasta. Aikuiselle kissalle satunnainen ylitys ei haittaa, mutta tärkeiden ravinteiden saanti voi heikentyä, jos niin tapahtuu usein.

Myös raaka liha ja kala lasketaan täydennysravinnoksi, sillä niihin ei ole lisätty vitamiineja tai muita ravinteita. Liha ja kala sisältävät luonnostaan muun muassa kissalle tärkeitä aminohappoja. Esimerkiksi lohen ja tonnikalan kaltaisten rasvaisten kalojen runsas syöttäminen liottaa  elimistöstä kuitenkin E-vitamiinia. E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa kissalle keltarasvataudin eli rasvakudostulehduksen.  Tämä kannattaa huomioida myös silloin, jos kissasi syö paljon PrimaCat Fillets -sarjan tonnikala- ja lohituotteita, joihin ei ole lisätty E-vitamiinia.

Kun kissasi päivittäin syömästä ruoasta noin 70 % on täysravintoa, varmistat kissallesi riittävän ravintoaineiden saannin.

Kissanpennulle täydennysravintoja kannattaa antaa ennemmin satunnaisena herkkuna kuin päivittäin, sillä pennun terve kasvu ja kehitys vaatii jatkuvasti riittävästi ravinteita. Suosittelemme kissanpennuille suunniteltua kuivaruokaa, jonka lisäksi noin puolet pennun ruokavaliosta voi koostua Classic-märkäruoista. Suureksi kasvavien kissojen kohdalla ruokintaa kannattaa kuitenkin painottaa pennuille suunniteltuihin tuotteisiin.

 

Vinkkejä märkäruoan tarjoiluun

Koostat kissallesi helposti terveellisen ja ravitsevan ruokavalion, kun käytät ruokinnan pohjana laadukasta täysravintoa. Useimmiten vaikeinta kissan ruokinnassa on vastata kissan omiin tarkkoihin mieltymyksiin siitä, millaista ruoan pitäisi olla. Siksi kokosimme muutaman vinkin, joista voi olla apua kissasi ruokinnassa:

  • Tarjoa märkä- ja kuivaruoka erikseen, sillä kissa ei välttämättä halua syödä niitä sekaisin.
  • Kissan lajinmukaiseen ruokailuun kuuluu monta pientä ateriaa päivässä. Kun tunnet oman kissasi ruokailurytmin, osaat täyttää kissasi ruokakupin sopivina aikoina.
  • Tiesitkö, että märkäruokaa voi pitää kissalle vapaasti tarjolla samalla tavoin kuin kuivaruokaa? Kissa ei syö pilaantunutta ruokaa, joten muista tyhjentää kupista mahdolliset ruoanjämät riittävän usein.
  • Moni kissa syö ruokansa mieluiten huoneenlämpöisenä. Jätä jääkaapista otettu märkäruoka kissalle kuppiin lämpenemään, jolloin kissa pääsee syömään ruoan, kun se on kissan mielestä sopivan lämmintä.
  • Märkäruokaa ei kannata ottaa pois, vaikka kissa ei näyttäisi heti syövän sitä. Ruoka voi hyvinkin maistua kissalle myöhemmin. Joskus kissa saattaa syödä ruoasta ensin osan ja palata jonkin ajan kuluttua syömään loput.
  • Tarkkaile oman kissasi ruokailurytmiä ja -tottumuksia. Näin saat selville, millaista ruokaa kissasi syö mieluiten ja kissasi ruokinta helpottuu. Samalla saatat huomata entistä helpommin mahdolliset muutokset kissan käyttäytymisessä, mikä voi auttaa esimerkiksi terveysongelmien havaitsemisessa.
     

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!