Kissan täysravinto ja täydennysravinto PrimaCat

Tiedätkö, syökö kissasi täys- vai täydennysravintoa?

Lue tästä artikkelista, mitä kissan täysravinto ja täydennysravinto tarkoittavat. Kaikki kaupoissa myytävät kissanruuat eivät nimittäin ole täysravintoa, josta kissasi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Täys- ja täydennysravinnon ero kannattaa huomioida, sillä vain kissan täysravinto sisältää laskennallisesti kissan päivittäisen tarpeen mukaiset vitamiinit, kivennäiset, aminohapot ja muut ravinteet.

Täydennysravinto on nimensä mukaisesti kissan ruokavalion täydentäjä, joka ei yksin riitä kissan ravinnoksi. Täydennysravintojen avulla voit kuitenkin tarjota kissasi ruokavalioon vaihtelua ja monipuolisuutta, lisätä ruuan maistuvuutta sekä tukea tarvittaessa kissan nesteytystä.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, joka tarvitsee monta pientä ateriaa päivässä. Tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Kissan täysravinto tuo ruokintaan helppoutta 

Märkäruoka on kissalle erinomainen vaihtoehto pääasialliseksi ruuaksi, sillä se auttaa ylläpitämään kissan nestetasapainoa. Lue, miksi kissa tarvitsee suurimman osan tarvitsemastaan nesteestä ravinnostaan.

Osa kaupoissa myytävistä kissan märkäruuista on täysravinnon sijaan täydennysravintoa, joten ole tarkka ruuan valinnassa. Tarkista tuoteselosteesta, onko ostamasi kissanruoka täys- vai täydennysravintoa. Jos esimerkiksi märkäruokapakkauksessa suositellaan tarjottavaksi myös kuivaruokaa märkäruuan lisäksi, tuote saattaa olla täydennysravintoa.

Täydennysravinnoissa ei ole lisättyjä ravinteita lemmikinruokateollisuutta ohjaavan Fediafin (European Pet Food Industry Federation) suosittelemaan tasoon asti eikä fosforin ja kalsiumin suhdetta ole välttämättä tasapainotettu. Riittävä ravinteiden saanti ja tasapainotetut kivennäisaineet auttavat kissaasi pysymään terveenä ja ehkäisevät erilaisia puutostiloja.

PrimaCatin suosittuClassic-märkäruoka on viljaton kissan täysravinto, joka sopii erinomaisesti kissan pääateriaksi. Classic-märkäruuista löydät useita vaihtoehtoja kissan yksilöllisiin makumieltymyksiin. Kaikkiin PrimaCatin täysravintoihin on lisätty kissalle elintärkeää tauriinia, ja niissä on tasapainotettu kivennäisainekoostumus. PrimaCatin kuivaruuat ovat Classicien tavoin täysravintoja.  

Minkä verran kissa voi syödä täydennysravintoja?

Voit korvata kissan päivittäisistä aterioista yhden täydennysravinnolla, kuten PrimaCat Fillets tai Soup -märkäruualla. Yksi annospussi täydennysravintoa päivässä on tavallisesti sopiva määrä noin 5 kiloa painavalle kissalle.

Olennaisinta on, ettei täydennysravinnon osuus nouse yli kolmannekseen koko päivän ruuasta. Aikuiselle kissalle satunnainen ylitys ei haittaa, mutta tärkeiden ravinteiden saanti voi heikentyä, jos niin tapahtuu usein.

PrimaCat Soup Chicken -keittoruoka kissalle sisältää herkullista lihaa ja lientä

Myös raaka liha ja kala lasketaan täydennysravinnoksi, sillä niihin ei ole lisätty vitamiineja tai muita ravinteita. Liha ja kala sisältävät luonnostaan muun muassa kissalle tärkeitä aminohappoja. 

Lohen ja tonnikalan kaltaisten rasvaisten kalojen runsas syöttäminen liottaa kissan elimistöstä E-vitamiinia. E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa kissalle keltarasvataudin eli rasvakudostulehduksen. Tämä kannattaa huomioida, jos kissasi syö usein rasvaisia kaloja tai paljon PrimaCat Fillets -sarjan tonnikala- ja lohituotteita, joihin ei ole lisätty E-vitamiinia.

Kun kissasi päivittäin syömästä ruoasta noin 70 % on täysravintoa, varmistat kissallesi riittävän ravintoaineiden saannin.

Sopivatko täydennysravinnot kissanpennun ruokavalioon?

Kissanpennulle täydennysravintoja kannattaa antaa ennemmin satunnaisena herkkuna kuin päivittäin, sillä pennun terve kasvu ja kehitys vaatii jatkuvasti riittävästi ravinteita. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta.

Aikuisen kissan täysravinto ei sovi kasvavan kissan pääasialliseksi ruuaksi. Siksi suosittelemme kissanpennuille PrimaCat Classic Kalkkunaa kastikkeessa -märkäruokaa, joka on suunniteltu kissanpentujen tarpeisiin. PrimaCatin valikoimasta löytyy myös oma kuivaruoka kissanpennuille

Noin puolet kissanpennun ruokavaliosta voi koostua myös aikuisten kissojen Classic-märkäruuista, mutta etenkin suureksi kasvavien kissojen kohdalla ruokintaa kannattaa painottaa pennuille suunniteltuihin tuotteisiin.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!