Kissan ruokinta

Kissan ruokinnan perusteet

Kissa on puhtaasti lihansyöjä, joten sen ruokavalion pitää sisältää runsaasti lihaa. Kissa tarvitsee enemmän eläinperäisiä proteiinia ja rasvaa kuin esimerkiksi koira, minkä vuoksi koiranruoka ei sovi kissalle. Myös pelkän kalan tai lihan syöttäminen voi aiheuttaa kissalle erilaisia puutostiloja, sillä täydennysravintoina ne eivät sisällä kaikkia kissan tarvitsemia ravintoaineita. Lue artikkelimme kissalle tärkeistä vitamiineista ja kivennäisaineista.

Lihapitoinen, laadukas kissanruoka auttaa tukemaan kissasi hyvinvointia. Tarjoamalla kissallesi täysravintoa varmistat riittävän ravintoaineiden saannin. Lue lisää täys- ja täydennysravinnon eroista sekä tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Proteiinit

Eläinperäiset proteiinit eli valkuaisaineet ovat rasvojen lisäksi kissan tärkein energianlähde, sillä kasviperäisiä proteiineja kissa hyödyntää hyvin heikosti. Proteiinit toimivat lihaksiston ja kudosten rakennusaineina. Vain eläinperäisestä proteiinista, eli lihasta tai kalasta, kissa saa elintoiminnoilleen välttämättömiä aminohappoja, joita sen elimistö ei itse pysty muodostamaan tarpeeksi tai ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi arginiini ja tauriini, joiden puutostilat voivat aiheuttaa muun muassa sokeutta, sydänsairauksia ja jopa hengenvaaran.

Proteiinin saanti säätelee myös kissan kylläisyyden tunnetta toisin kuin monilla muilla nisäkkäillä. Runsaasti kasviperäisiä, kissan heikosti hyödynnettäviä proteiineja sisältävät kissanruoat aiheuttavatkin usein kissalle ylipainoa, sillä kissan pitää syödä sitä huomattavasti enemmän kuin lihapitoista kissanruokaa tullakseen kylläiseksi. Lue vinkkimme, kuinka voit arvioida oman kissasi lihavuuskuntoa.

Rasvat

Eläinrasva ovat proteiinien jälkeen kissan toiseksi tärkein energianlähde ja elimistön kannalta tärkeä ravintoaine. Esimerkiksi lohiöljystä kissa saa välttämättömiä omega3- ja omega6-rasvahappoja, jotka vaikuttavat muun muassa kissan ihon ja turkin hyvinvointiin sekä munuaisten toimintaa. 

Hiilihydraatit ja kuitu

Kissa ei juurikaan hyödy hiilihydraateista ravinnossaan, sillä sen ruoansulatusjärjestelmä perustuu eläinproteiini- ja rasvapitoisen ruoan käsittelyyn. Sen sijaan kuituja kissa tarvitsee jonkin verran ruoansulatuselimistönsä normaaliin toimintaan ja karvapallojen kulun helpottamiseen suolistossa. Hiilihydraateista etenkään sokeri ei kuulu kissan ruokavalioon ja voi aiheuttaa kissalle ruuansulatusvaivoja sekä ylipainoa. 

Etenkin frukto-oligosakkaridit (FOS) ja mannanoligosakkaridit (MOS) ovat kissalle sopivia kuituja, jotka toimivat luonnollisina prebiootteina. Prebiootit auttavat edistämään kissan suolistomikrobiston tasapainoa ja terveyttä, sillä ne ovat hyvien suolistobakteerien ravintoa. Kissanruokaan lisättynä FOS ja MOS tukevat ruoan kulkua ja sulamista suolistossa sekä vahvistavat kissan vastustuskykyä.

PrimaCat-kissanruoat on suunniteltu lihansyöjän tarpeisiin. Ruokiemme pääraaka-aine on aina liha tai kala, ja ne sisältävät rajatun määrän hiilihydraatteja. Hiilihydraattien ja kuidun lähteiksi on valittu vain hyvin sulavia raaka-aineita eikä koskaan vehnää tai sokeria.

Vesi

Vesi on yksi kissan ruokinnan tärkeimmistä elementeistä. Se muun muassa kuljettaa ravintoaineita, vaikuttaa kuona-aineiden poistumiseen elimistöstä, säätelee kehon lämpötilaa ja alentaa kissan virtsan happamuutta, mikä ehkäisee kivuliaiden virtsakivien muodostumista.

Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, ja sen täytyy saada suurin osa tarvitsemastaan nesteestä ravinnostaan. Kissan yleisimmissä saaliseläimissä on 60–80 % vettä, minkä vuoksi kissalle on hyvä tarjota kuivaruoan lisäksivettä sisältävää märkäruokaa

Muista pitää kissasi saatavilla aina raikasta vettä mieluiten useammassa paikassa. Lue ohjeemme, miten voit tukea kissasi nesteen saantia.

Tutustu PrimaCatin kissanruokiin ja löydä kissasi suosikki!
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!