Kissan ruokinta

Kissan ruokinnan perusteet

Kissa on puhtaasti lihansyöjä, joten sen ruokavalion tulee sisältää runsaasti lihaa. Kissa tarvitsee enemmän eläinperäisiä proteiinia ja rasvaa kuin esimerkiksi koira – tämän vuoksi kissaa ei tulisi ruokkia koiranruualla ja päinvastoin. Myös pelkän kalan tai lihan syöttäminen ravinnoksi voi aiheuttaa kissalle erilaisia puutostiloja. 

Proteiinit

Eläinperäiset proteiinit eli valkuaisaineet ovat rasvojen lisäksi kissan ravinnon tärkein energianlähde, sillä kasviperäisiä proteiineja kissa hyödyntää hyvin heikosti. Proteiinit toimivat lihaksiston ja kudosten tärkeinä rakennusaineina ja vain eläinproteiinista kissa saa elintoiminnoilleen välttämättömiä aminohappoja, joita sen elimistö ei itse pysty muodostamaan tarpeeksi tai ollenkaan. Näitä ovat mm. arginiini ja tauriini, joiden puutostilat voivat aiheuttaa mm. sokeutta, sydänsairauksia ja jopa hengenvaaran. 

Proteiinin saanti säätelee myös kissan kylläisyyden tunnetta toisin kuin monilla muilla nisäkkäillä. Tämän vuoksi runsaasti kasviperäisiä, kissan heikosti hyödynnettäviä proteiineja sisältävät ruuat aiheuttavat usein kissalle ylipainoa, sillä kissan tulee syödä sitä paljon enemmän tullakseen kylläiseksi.

Rasvat

Rasvat ovat proteiinien jälkeen kissan toiseksi tärkein energianlähde ja elimistön kannalta tärkeä ravintoaine. Eläinrasvasta ja lohiöljystä kissa saa välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä mm. ihon ja turkin terveydelle sekä munuaisten toiminnalle. 

Hiilihydraatit ja kuitu

Kissan hiilihydraatin tarve on vähäinen, sillä sen ruuansulatusjärjestelmä perustuu proteiini- ja rasvapitoisen ruuan käsittelyyn. Kuituja kissa tarvitsee ruuansulatuselimistön normaaliin toimintaan ja karvapallojen kulun helpottamiseen suolistossa. Luonnonvaraisena metsästäjänä kissa saa kuituja saaliseläinten höyhenistä, karvoista ja vatsalaukun sisällöstä. Sokerit eivät kuulu kissan ruokavalioon ja voivat aiheuttaa kissalle ruuansulatusvaivoja tai ylipainoa. 

Erityisen tärkeitä kuituja kissan ruuansulatuksen kannalta ovat frukto-oligosakkaridit (FOS) ja mannan-oligosakkaridit (MOS).  Ne toimivat luonnon prebiootteina luomalla ruuansulatusbakteereille hyvät olosuhteet suolistossa. Kissanruokaan lisättynä FOS ja MOS edistävät ruuan kulkua ja sulamista suolistossa sekä vahvistavat kissan immuunipuolustusjärjestelmää.

PrimaCat -kissanruokasarja on suunniteltu lihansyöjän ruokavaliota ajatellen, siksi hiilihydraattien määrä on rajoitettu ja liha tai kala on aina ruokiemme pääraaka-aine. Lisäksi hiilihydraatin ja kuidun lähteiksi on valittu vain hyvin sulavia hiilihydraatin ja kuidun lähteitä, ei koskaan vehnää tai sokeria. 

Vesi

Vesi on yksi kissan ruokinnan tärkeimmistä elementeistä. Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, sillä luonnossa se on tottunut saamaan tarvitsemansa nesteen saaliinsa mukana. Hiirestä vettä on noin 70–80 %, ja siksi kissalle olisi hyvä tarjota kuivaruuan ohella myös vettä sisältävää märkäruokaa

Vedellä on kissan ruokavaliossa monta eri tehtävää; se kuljettaa muita ravintoaineita vaikuttaen myös kuona-aineiden poistumiseen, toimii lämmönsäätelijänä sekä alentaa kissan virtsan happamuutta ehkäisten kivuliaiden virtsakivien muodostumista.

Muista pitää kissasi saatavilla aina raikasta vettä, mieluiten useammassa paikassa.

Tutustu PrimaCatin kissanruokiin ja löydä kissasi suosikki!
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!