Bengalikissa lepäämässä

Nirso kissa

Onko sinullakin nirso kissa? Kissoja kutsutaan usein nirsoiksi, sillä ne voivat olla valikoivia ja harkitsevia ruokansa suhteen.

Kissan ruokinnassa vaihtelu ja ravinnon monipuolisuus on tärkeää. Monipuolisella ruokavaliolla estetään mahdollisia ravinnosta johtuvia puutostiloja ja varmistetaan kissalle tärkeidenravintoaineiden riittävä saanti.

Kissat voivat olla usein valikoivia ja harkitsevia ruokansa suhteen ja niitä kutsutaankin usein ”nirsoiksi”. Toiset kissat suostuvat syömään vain muutamaa ruokatuotetta ja kääntyvät kannoillaan, vaikka kuppiin laittaisi kuinka maistuvia vaihtoehtoja. Toiset kissat taas syövät samaa tuotetta vain jonkin aikaa, jonka jälkeen vaativat taas uusia makuelämyksiä lautaselleen. Lue vinkit siitä miten nirso kissa saadaan syömään. Kaikilla kissoilla on kuitenkin omanlaisensa makumieltymykset, joiden tunteminen voi helpottaa nirson kissan ruokintaa. Tutustu tästä kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

Mistä kissan nirsoilu oikein johtuu vai tekevätkö kissat sitä tahallaan?

Testi

 

Opitut tavat

Paras keino ehkäistä turhaa nirsoilua on totuttaa kissa monipuolisesti erilaisiin makuihin, koostumuksiin ja ruokiin jo pentuiässä. Yhteen tai muutamaan ruokaan tottunut kissa on vaikeampaa saada vaihtamaan ruokaa, vaikka kupissa olisi tarjolla terveellisempää ja lihaisampaa vaihtoehtoa. Tällöin totuttelu uuteen ruokaan vaatii pitkiä hermoja ja paljon aikaa. Katso vinkkejä kissanruuan vaihtamiseen.

Toisinaan myös liian suuri määrä yhtäaikaisia vaihtoehtoja voi saada ovelan kissan kieltäytymään tietyistä ruuista ja odottamaan ”jotain parempaa” ruokaa. Tällöin kannattaa vaihtoehtojen määrää vähentää ja vaihtaa eri ruokien välillä rauhallisempaan tahtiin.

Kissan maku- ja hajuaistit 

Luontaisena saalistajana kissan haju- ja makuaistit ovat viritetty äärimmilleen. Kissa on usein erittäin tarkka ruokansa hajusta sekä mausta ja valikoi mielellään lihaisia ja rasvaisia makuja. Kissa myös haistaa erilaiset muutokset ruuan hajussa, jolloin kissa ei välttämättä syö esim. jääkaapissa avattuna ollutta märkäruokaa. Tutustu tästä PrimaCatin lihaisiin märkäruokiin, jotka ovat valmiiksi sopivan kokoisissa kerta-annospusseissa.

Kissa voi yhdistää myös hajuja ja makuja huonoihin kokemuksiin. Jos kissa on voinut esimerkiksi pahoin tai ollut peloissaan syödessään jotain tiettyä ruokaa, voi se jatkossa kieltäytyä sen syömisestä. Myös ruuan muut ominaisuudet, kuten koostumus ja lämpötila vaikuttavat kissan ruokahaluun. Mieluiten kissa syö saaliseläimensä ruumiinlämpöistä ruokaa (38-40°C).

nirsolle kissalle Tarjoilulla on väliä

Myös kissanruuan tarjoiluun liittyvät asiat, kuten ruokakupin malli tai materiaali ja tarjotun ruuan sijainti voivat vaikuttaa kissan ruokahaluun. Löydät kissallesi sopivimman ruoka-astian kokeilemalla, mutta yleisenä nyrkkisääntönä voi pitää, että ruoka-astia tulisi olla tarpeeksi laakea eikä materiaalista saa irrota makua tai hajua ruokaan. 

Energiansaanti ja terveys

Kissan nirsoilu – etenkin jos nirsoilua ilmenee yllättäen – voi myös johtua terveydellisistä syistä. Ota kissan nirsoilu puheeksi eläinlääkärisi luona, jotta mahdolliset ruuansulatukseen tai suuhun liittyvät sairaudet voidaan poissulkea. Selvitä myös kissasi aktiivisuustason ja iän mukainen energiantarve ja vertaa sitä kissasi energiansaantiin. Muista laskea energiansaantiin myös kissallesi tarjotut herkut ja makupalat. Liiallinen energiansaanti aiheuttaa ylipainoa ja ylimääräiset herkut voivat vähentää kissan näläntunnetta tai ruokahalua.

Muista kuitenkin, ettei kissaa saa koskaan paastottaa, jo yli vuorokauden pituinen syömättömyys voi olla kissan terveydelle hyvin haitallista.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!