Bengalikissa tuolin alla

Mikä on FIV?

Kissan immuunikatovirus FIV (Feline Immunodeficiency Virus), on vastaavan kaltainen kissojen virustauti kuin HIV ihmisillä. FIV heikentää kissan vastustuskykyä muille taudinaiheuttajille. Monesti kissan ensimmäinen FIV-oire on selittämätön pitkäaikainen sairastelu. Tämän vuoksi kissan testaaminen taudin varalta on tärkeää, etenkin jos kissa ulkoilee vapaasti tai on kontaktissa muiden kissojen kanssa.

Miten FIV tarttuu?

Jotta kissa saa tartunnan, virusta täytyy päästä sille verenkiertoon esimerkiksi pureman tai limakalvokontaktin välityksellä. FIV tarttuukin useimmiten kissojen välisessä yhteenotossa syntyneiden puremahaavojen kautta. Lisäksi kissanpennut voivat saada tartunnan emoltaan, joka on saattanut saada viruksen parittelun yhteydessä.

FIV ei tarkoita kissalle kuolemantuomiota, vaikka siihen ei ole olemassa parannuskeinoa. Aktivoitumaton FIV ei näy kissanomistajan arjessa, joten tautia voi ajatella kissan tietynlaisena ominaisuutena.

Kissojen yhteiset ruokakupit tai hiekkalaatikot ovat hyvin harvoin, jos koskaan, tartunnan lähde. Niinpä FIV-positiivinen ja FIV-negatiivinen kissa voivat elää rinnakkain samassa taloudessa ilman viruksen tarttumista. Tästä huolimatta FIV-positiivisen kissan tutustumista FIV-negatiivisiin kissoihin kannattaa välttää, koska tutustumisvaiheessa kissat voivat hyvin ottaa yhteen. 

FIV ei tartu muihin eläimiin tai ihmisiin.

Laadukas ruoka ennaltaehkäisee sairauksia

FIV-kissan omistajan kannattaa paneutua kissan ruokintaan, sillä alentuneen vastustuskyvyn vuoksi FIV-positiivinen kissa sairastuu herkästi. Voit edistää kissan hyvinvointia tarjoamalla kissalle lajityypillistä, lihapitoista ruokaa. Laadukas ruoka auttaa myös tukemaan kissan vastustuskykyä, mikä taas voi auttaa estämään viruksen aktivoitumista.

Tiedätkö, mistä kissan lajityypillinen ruokavalio muodostuu? Lue PrimaCatin artikkeli kissan lajinmukaisesta ruokavaliosta.

Rokotukset tulisi pitää FIV-positiivisella kissalla aina voimassa, sillä kissanomistaja voi tietämättään tuoda esimerkiksi kengänpohjissa sisälle kissaflunssia ja kissaruttoa. FIV-positiivisten kissojen kannattaa ulkoilla ainoastaan valvotusti valjaissa tai ulkotarhassa. Silloinkin olisi hyvä  välttää alueita, joissa on runsaasti kissoja tai tautirasitetta. Katso ohjeemme kissan ulkoiluun.

Onko FIV Harvinainen vai yleinen?

Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n kissatilasto vuodelta 2014 kertoo, että tulleista kissoista noin 7 % testattiin positiiviseksi. Vaikka yleisesti uskotaan, että FIV on ainoastaan kujakollien sairaus, valitettavasti myös kesy leikattu sisäkissa on voinut saada virustartunnan ennen tuloaan omistajalle.

Mitä tehdä, jos Kissalla on FIV?

Ei kannata huolestua liiaksi, vaikka kissasi testattaisiin verikokeessa FIV-positiiviseksi. FIV-positiivinen kissa voi elää hyvän ja täyden elämän viruksesta huolimatta.

Tartuntavaiheessa kissa monesti oireilee selittämättömällä kuumeilulla. Tämän jälkeen FIV jää oireettomaksi, ja kissa voi elää jopa vuosia ilman mitään oireita.

Tauti ei välttämättä etene viimeiseen vaiheeseen. Viimeinen vaihe kuitenkin on kissalle kuolettava, koska kissan puolustuskyky romahtaa täysin. Tämän vuoksi kissojen testauttaminen on hyvin tärkeää myös ennaltaehkäisevästi. Kissaa on helpompi suojata esimerkiksi taudeilta, kun kissanomistaja tietää viruksen olemassaolosta.

FIV-positiivisuus usein hidastaa kissan kodinsaantia eläinsuojeluyhdistykseltä. Jos olet kiinnostunut auttamaan FIV-positiivisia, jaathan tietoa viruksesta!

Teksti: Riikka Ala-Hulkko / Pissasirkus.fi
Kirjoitus on osa PrimaCatin ja PESU ry:n Tartu tassuun!-yhteistyötä

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!