Bengalikissa tuolin alla

Mikä on FIV?

Feline immunidefency -virus (FIV) on vastaavan kaltainen kissojen virustauti kuin HIV ihmisillä. Se heikentää kissan vastustuskykyä muita taudinaiheuttajia kohtaan. Monesti ensimmäinen oire FIVistä on selittämätön pitkäaikainen sairastelu, joten kissan testaaminen taudin varalta on tärkeää, varsinkin jos se ulkoilee vapaasti tai on kontaktissa muiden kissojen kanssa.

FIViin ei ole parannuskeinoa, mutta se ei tarkoita kissalle kuolemantuomiota. Sitä voisi ajatella enemmän kissan ominaisuutena, sillä aktivoitumaton FIV ei näy kissanomistajan arjessa mitenkään. 

Laadukas ruoka ennaltaehkäisee sairauksia

Ruokintaan paneutuminen on FIV-kissoilla tärkeää, sillä ne sairastuvat FIV-negatiivisia kissoja herkemmin. Esimerkiksi laadukas, lihapitoinen ja viljaton ruoka tukee kissan hyvinvointia ja vastustuskykyä, mikä edesauttaa myös viruksen aktivoimisen estämisessä.

Rokotukset tulisi pitää FIV-positiivisella kissalla aina voimassa, sillä kissaflunssia ja kissaruttoa voi omistaja tietämättään tuoda myös kengissä sisälle. FIV-positiivisten kissojen tulisi ulkoilla ainoastaan valvotusti valjaissa tai ulkoilutarhassa, ja silloinkin olisi hyvä välttää alueita, missä on runsaasti kissoja tai tautirasitetta.

Harvinainen vai yleinen?

Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n kissatilasto vuodelta 2014 kertoo, että tulleista kissoista noin 7 % testattiin positiiviseksi. Vaikka yleisesti uskotaan, että FIV on ainoastaan kujakollien sairaus, valitettavasti myös kesy leikattu sisäkissa on voinut virustartunnan saada ennen tuloaan omistajalle.

Jotta kissa saa tartunnan, virusta täytyy päästä sille verenkiertoon. Tämä tapahtuu esimerkiksi kissojen ottaessa yhteen (puremahaavat), haavojen kautta muuten (esim. suun alueen haavat) ja limakalvokontaktissa (parittelu). Vaikka FIV-positiivinen ja FIV-negatiivinen kissa voivatkin elää rinnakkain samassa taloudessa ilman, että virus tarttuu niiden kesken, tulisi FIV-positiivisen kissan tutustumista FIV-negatiivisiin kissoihin välttää, koska tutustumisvaiheessa kissat voivat hyvin ottaa yhteen. 

Apua! Kissani on FIV-positiivinen?!

Jos kissasi testautuu FIV-positiiviseksi verikokeessa, hätä ei ole tämän näköinen. Positiivinen kissa voi elää hyvän ja täyden elämän viruksesta huolimatta.

Tartuntavaiheessa kissa monesti oireilee selittämättömällä kuumeilulla. Tämän jälkeen FIV-virus jää oireettomaksi, ja kissa voi elää jopa vuosia ilman mitään oireita. Tauti ei välttämättä etene viimeiseen vaiheeseen. Viimeinen vaihe kuitenkin on kissalle kuolettava, koska sen puolustuskyky romahtaa täysin. Tämän vuoksi kissojen testauttaminen on hyvin tärkeää myös ennaltaehkäisevästi: kun viruksen olemassaolosta tiedetään, on helpompi suojata kissan puolustuskykyä.

FIV-positiivisuus usein hidastaa kissan kodinsaantia eläinsuojeluyhdistykseltä. Jos olet kiinnostunut auttamaan FIV-positiivisia, jaathan tietoa viruksesta!

Teksti: Riikka Ala-Hulkko / Pissasirkus.fi
Kirjoitus on osa PrimaCatin ja PESU ry:n Tartu tassuun!-yhteistyötä

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!