Kissan virikkeellistäminen on tärkeää kissan hyvinvoinnin varmistamiseksi PrimaCat

Kissan virikkeet

Viisi vinkkiä KISSAN VIRIKKEELLISEEN ELÄMÄÄN

Onko kissallasi virikkeellinen ympäristö, jossa se pystyy käyttäytymään lajityypillisesti: tarkkailemaan, kiipeilemään ja tutkimaan asioita? Lue tästä artikkelista vinkkimme siitä millaisia kissan virikkeet ja aktivoinnit voisivat olla.

1. Mahdollisuus tarkkailuun ja tutkimiseen

Kissa on pieni petoeläin, joka havainnoi luonnostaan jatkuvasti ympäristöään. Turvallinen ulkoelämän tarkkailu esimerkiksi ikkunalaudalla, ulkotarhassa, verkotetulla tai lasitetulla parvekkeella on monen kissan suosikkipuuhaa.

Ohi vilahtavat autot, jalankulkijat ja linnut voivat pitää kissan tuntikaupalla kiinnostuneena. Parvekkeella tai ulkotarhassa kissa saa kokonaisvaltaisesti virikkeitä sekä näkö-, kuulo- että hajuaistilleen. 

Uteliaina eläiminä kissat pitävät myös uusien paikkojen tutkimisesta kodin sisällä. Jos kissa ei tavallisesti saa mennä johonkin huoneeseen tai vaikka tiettyyn kaappiin, kissalle voi olla piristävää päästä joskus katsastamaan nämä paikat. Lisäksi kissan virikkeet voivat yksinkertaisimmillaan olla esim. uusien esineiden, kuten vaikkapa pahvilaatikoiden ihmettelyä.

Kissalla on hyvä olla tähystyspaikkoja esimerkiksi ikkunalaudalla PrimaCat

 

2. Omaa rauhaa ja piilopaikkoja

Kissa on paitsi peto myös saaliseläin. Se tuntee olonsa turvalliseksi korkeilla paikoilla tai suojaisissa tunneleissa ja koloissa. Kesyimmällekin kissalle on tärkeää päästä halutessaan omaan rauhaan tai piilopaikkaan. Mitä useampi kissa taloudessa asustaa, sitä enemmän tarvitaan rauhallisia ja lämpöisiä päiväunipaikkoja.

Onko kissallasi tähystyspaikka korkealla ja keskeisellä paikalla? Sallittuja tasoja kodin tapahtumien tarkkailuun voivat olla esimerkiksi ikkunalaudat, hyllyt ja kaapinpäälliset sekä kiipeilypuut ja -seinät.

Kissoja voi virikkeellistää erilaisilla leluilla PrimaCat

 

3. kissan virikkeelliset ruokintahetket

Luonnossa kissa käyttäisi ison osan hereilläoloajastaan saalistamiseen. Ruoan etsiminen kuuluukin kissan lajityypilliseen käyttäytymiseen. Kissan virikkeet saattavat auttaa myös nirsoa kissaa syömään paremmin, sillä usein nirso kissa syö paremmin, kun se saa tehdä työtä ruokansa eteen, ja ahne kissa ei pääse hotkimaan suoraan kupista kaikkea ruokaa yhdellä suullisella. 

Hyvä ruokavirike haastaa kissaa käyttämään sopivasti aivojaan, mutta ei aiheuta liiallista turhautumista. Kissan taitojen kasvaessa voi vähitellen antaa vaikka kaiken ruoan virikkeellisesti. Käytettäviä virikkeitä kannattaa vaihdella aktiivisesti, jotta kissan kiinnostus pysyy yllä. 

Kissoille on saatavilla paljon valmiita tuotteita, jotka soveltuvat virikkeiksi:

  • Aktivointipallo tai -rulla, jonka sisälle laitettu ruoka putoaa ulos tuuppimalla ja pyörittelemällä. 
  • Hapsumaton hapsujen seasta kuivaruokaa voi etsiä näön ja tassujen lisäksi haistelemalla. 
  • Erilaisista nuolualustoista ja aktivointikupeista voi nuolla märkäruokaa tai kaivaa herkkuja eri tekniikoin. 

Ruokaa voi piilottaa myös vanhaan, puhtaaseen lakanaan tai pyyhkeeseen. Vessapaperin hylsyn tai huuhdellun maitotölkin sisään voi laittaa kuivaruokanappuloita ja taitella kiinni. Raksuja tai kissanherkkuja voi kotona piilottaa esimerkiksi eri tasoille ja antaa kissan etsiä ne.

PrimaCatin herkkuvalikoimasta löydät houkuttelevat herkut kissallesi ilman lisättyä sokeria. Tutustu valikoimaan ja etsi lähin PrimaCat-jälleenmyyjäsi.

Kissaa voi aktivoida ruokapelien avulla PrimaCat

 

4. Uusia tuoksuja

Usein kissojen virikkeellistämisessä unohdetaan hajuvirikkeet. Kissoilla on huomattavasti ihmisiä parempi hajuaisti, ja hajuilla virikkeellistäminen on sekä nopeaa että helppoa. Muista kuitenkin valvoa kissaasi, jotta se ei syö mitään sopimatonta!

Kissanminttu on varmasti kaikille tuttu, mutta tässä muutama erilainen vinkki:

  • Kokeile, millaiset hajut kiinnostavat omaa kissaasi. Kissalle voi tuoda ulkoa nuuhkittavaksi käpyjä, sammalta, oksia tai lehtiä.
  • Saaliseläimen tuoksua voi testata turkispalalla tai puhtailla höyhenillä.
  • Eläinkaupoista saatavat siankorvat ja muut kuivatut ruhon osat voivat tarjota erittäin kiinnostavia hajuja kissalle.
  • Vieraiden koirien, kissojen tai muiden eläinten tuoksut saattavat olla sopivia virikkeitä, mutta ne eivät sovi aralle tai reviiritietoiselle kissalle, jolle niistä voi aiheutua stressiä.

5. Kynsiminen sallittu

Kynsien huoltoon kissa tarvitsee sallittuja raapimapaikkoja, joita voivat olla raapimapuut, -tolpat ja -laudat. Tarkkaile kissasi mieltymyksiä: Haluaako se raapia pysty- vai vaakasuoraan? Millaiset materiaalit houkuttelevat raapimaan? Jotta epätoivotulta kynsimiseltä vältytään ja huonekalut pysyvät kunnossa, tarjoa tarpeeksi ajoissa kissalle mielekästä raavittavaa.

Sallittuja raapimapaikkoja ei välttämättä kannata sijoittaa asunnon perimmäiseen nurkkaan, sillä kynsien huollon lisäksi kissa merkkaa reviiriään raapimalla ja jättää hajua tassun hajurauhasista. Kissan näkökulmasta ihmisten huonekalut ovat usein hyvin mukavilla merkkauspaikoilla ja siksi vaikeita vastustaa.

Virikevinkit on toteutettu yhteistyössä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen PESU ry:n kanssa. Lue lisää kissan aktivoinnista ja testaa samalla kissojen kärpäspeliä!
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!