PrimaCat training a cat with image cat peeks

Kissan koulutus ja arkitaidot

Kissan koulutus voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, mutta kärsivällisyys ja kissalähtöiset koulutustavat auttavat onnistumaan. Etenkin aluksi kissanpennun kanssa on hyvä keskittyä kaikkein tarpeellisimpiin taitoihin, kuten kynsien leikkaamisen opetteluun ja kantokoppaan totutteluun. 

Kissan koulutus on usein helpointa pentuiässä, sillä aktiivista nuorta kissaa on helpompi motivoida kuin aikuista kissaa. Lue tästä artikkelista, miten pääset alkuun kissan koulutuksessa ja mitä arkitaitoja kissanpennun olisi hyvä osata. Artikkelin lopusta löydät käytännön vinkkejä, kuinka voit opettaa kissalle arkitaitoja.
 

Onko kissan koulutus vaikeaa? 

Kissan koulutus on yleensä vaikeampaa kuin koiran, mikä johtuu kissan käyttäytymisestä ja lajinmukaisista tarpeista. Kissan koulutuksessa kannattaakin pitää mielessä, millainen eläin kissa pohjimmiltaan on.

Saalistava petoeläin: Vaikka kissat ovat hakeutuneet ihmisten läheisyyteen jo tuhansia vuosia sitten, ne eivät ole vieläkään täysin kesyyntyneitä kotieläimiä. Tutkijat ovat arvioineet, että kissan varsinaiseen kesyyntymiseen menisi vielä jopa satoja vuosia. Niinpä kissojen toimintaa ja käyttäytymistä ohjailevat vahvasti petoeläimen tavat, tarpeet ja ennen kaikkea vaistot.

Itsenäinen oman tiensä kulkija: Kesykissa, Felis catus, ei kuulu luontoon, mutta sillä on paremmat mahdollisuudet selvitä luonnossa kuin koiralla, joka nojaa pitkälti ihmisen tarjoamaan hoivaan. Kissa pystyy ainakin tiettyyn pisteeseen asti huolehtimaan itsestään, minkä vuoksi kissan motivoiminen herkuilla ja ihmisen kanssa yhteisellä tekemisellä ei ole yhtä helppoa kuin koiran. Kissan koulutus onkin vaikeaa useimmiten siksi, että ruokapalkka ja lelut eivät välttämättä kiinnosta kissaa lainkaan.

Kissan logiikka: Kissoilla opitut tavat pysyvät sitkeästi, ja niitä on usein vaikea muuttaa. Kissat pyrkivät tekemään asiat aina itselleen hyödyllisimmällä tavalla ja itsensä kannalta loogisesti. Kissan logiikka perustuu vaistoihin, eli pääasiassa saalistuskäyttäytymiseen ja sukupuoliviettiin.

Jokaista eläintä voi kuitenkin kouluttaa vähintään jossain määrin, kunhan osaa hyödyntää eläimen lajinmukaista käyttäytymistä ja oppii sopivimmat koulutustekniikat.

Haluatko tietää lisää kissan saalistuskäyttäytymisestä? Lue artikkelimme kissan luontaisesta ruokavaliosta. 

PrimaCat kissojen lajinmukainen ruokavalio

 

Kissan koulutuksen perusteet

1. Perusidea sama kuin koirankoulutuksessa
Kissan koulutus on perusteiltaan samanlaista kuin koiran. Koulutuksella tavoitellusta asiasta tehdään kissalle hyödyllistä, eli kissa palkitaan oikeasta toiminnasta esimerkiksi ruualla tai leikillä.

Koulutuksessa voi käyttää samanlaisia apuvälineitä kuin koirankoulutuksessa, kuten naksutinta ja kosketuskeppiä. Naksutin tehostaa palkkion oikea-aikaisuutta, ja kosketuskeppi auttaa ohjaamaan kissaa oikeaan suuntaan.

Jokainen lemmikki ansaitsee mielekästä puuhaa päiviinsä, ja kissan koulutus on oiva tapa aktivoida kissaa. Lue lisää vinkkejä kissan virikkeelliseen arkeen. 

2. Valitse sopiva palkka
Jotta kissan koulutus onnistuu, kissalle pitää löytää riittävän motivoiva palkka. Useimmiten palkkiona on helpointa käyttää makupaloja, ja herkuille persolle kissalle ne voivat yksinään riittää motivaatioksi. Palkkana voi käyttää myös kissan raksuja, jotta herkkujen osuus kissan ruokavaliossa ei kasva liian suureksi.

Osalle kissoista voi toimia parhaiten herkun ja saalistusleikin yhdistäminen, eli esimerkiksi makupala, jolla voi leikkiä. Hyödynnä palkkioleikissä kissan saalistusketjun takaa-ajo- ja tartuntavaihetta pudottamalla tai heittämällä makupala vähän matkan päähän kissasta. Näin kissa kiinnostuu liikkeestä, saattaa itse hieman leikkiä makupalalla ja lopulta syö makupalan. Myös narunpäähän sidottu herkku herättää usein kissan kiinnostuksen, sillä poukkoileva herkku jäljittelee kiinni saatua saalista. 

Kissan leikkisyys on miellyttänyt ihmistä, joten jalostukseen on voinut valikoitua kissoja tavallista vahvemmalla saalistusvietillä. Tämän vuoksi tietyt rotukissat, kuten ragdollit, innostuvat usein helpommin saalistusleikeistä kuin maatiaiskissat.

3. Poimi käytös
Käytöksen niin sanottu poimiminen voi olla tehokkaampi koulutuskeino kuin aivan alusta jonkin tempun opettaminen. Anna kissan siis itse vihjata, mitä se haluaa oppia ja anna kissan kouluttaa sinua kouluttamaan itseään. Hyödynnä kissan antamat eleet ja palkitse käytös tai tapa, jota haluat vahvistaa.

Yhdistä haluttuun käytökseen käsimerkki tai vastaava ele. Kissat ymmärtävät usein helpommin elekieltä kuin suullista vihjesanaa. Lue lisää kissan elekielestä. 

Käytöksen poimiminen toimii hyvin myös temppujen opettamiseen. Voit opettaa kissan esimerkiksi istumaan, kiertämään asioita, pyörähtämään ympäri tai koskettamaan kohdetta tassullaan. Jaa temppu tai muu opetettava asia riittävän pieniin osiin. Esimerkiksi jos haluat kissan oppivan koskettamaan kohdetta tassulla, kissan täytyy ensin oppia nostamaan tassua. 

4. Muista palkkion suunta ja mielentila
Palkkion suunnalla on merkitystä. Jos opetat kissaa esimerkiksi kiertämään huonekaluja, palkkion täytyy tulla samasta kiertosuunnasta. Palkitse kissa yläviistosta, jos opetat kissaa odottamaan istuen paikallaan. Liike poispäin ei saa olla liian nopea, vaan palkitse kissa rauhallisesti paikalleen.

Käytä palkitsemiseen halutun toiminnan kaltaista intensiteettiä, jotta vahvistat toivottua mielentilaa. Tämä tarkoittaa, että kissa palkitaan rauhallisesti, jos sen mielentilan halutaan olevan rauhallinen. Vastaavasti aktiivinen toiminta palkitaan aktiivisella toiminnalla. Esimerkiksi esineen kierto on aktiivista toimintaa, jolloin myös palkkio annetaan energisesti vaikkapa heittämällä herkku vauhdikkaasti ja kehumalla innostuneella äänensävyllä. 

Älä liioittele palkkion ja kehujen intensiteettiä, jotta kissa ei säikähdä. Opettele myös tunnistamaan, kuinka oma kissasi reagoi erilaisiin palkitsemistapoihin ja -tyyleihin. Näin löydät juuri omalle kissallesi sopivimmat tavat palkitsemiseen ja motivointiin.

Kissan virikkeellistäminen on tärkeää kissan hyvinvoinnin varmistamiseksi PrimaCat

 

5. Kissa kouluttaa myös sinua
Monesti kissa kouluttaa ihmistä eikä päinvastoin. Kissa voi opettaa ihmisen esimerkiksi leikkimään kanssaan kynsimällä sohvaa tai leikkimällä matonreunalla. Tätä käytöstä voi ohjata huonekalujen kynsimisen sijaan esimerkiksi siihen, että kissa näyttää leikkihalukkuutensa koskettamalla vaikka katosta roikkuvaa lelua.

Monet kissat ovat opettaneet ihmisen antamaan ruokaa esimerkiksi tietynlaisella maukumisella tai muulla käytöksellä. Jos ruokaa pyytävä kissa on liian kovaääninen, voit opettaa kissan mouruamisen sijaan istumaan tiettyyn paikkaan sen halutessa ruokaa. Tämän kaltaiset taidot auttavat kissaa kertomaan omistajalleen aiempaa paremmin omista tarpeistaan, kuten nälästä.

Kissan koulutus: Vinkkejä arkitaitojen opettamiseen 

Kissan koulutus ei ole pakollista, mutta kissan aktivoinnin lisäksi tiettyjen arkitaitojen opettelu voi helpottaa elämää kissan kanssa ja koulutustuokiot ovat myös mukavia yhteisiä hetkiä. Lisäksi käsittelyyn ja kantokoppaan totuttelu auttavat vähentämään kissan stressiä esimerkiksi eläinlääkärireissuilla. 

Miten kissa opetetaan käymään hiekkalaatikolla?

Kissa on luonnostaan siisti eläin. Kasvattajan luona kasvaneille  kissanpennuille hiekkalaatikko on yleensä jo tuttu juttu, sillä emo opettaa pennuille perustaidot laatikolla asioimiseen. Tämän vuoksi luovutusikäiset kissanpennut ovat monesti sisäsiistimpiä kuin vastaavan ikäiset koirat.

Kissanpennun hiekkalaatikon kannattaa olla matalalaitainen ja mahdollisimman laakea. Esimerkiksi ison koiranhäkin pohjamuovi tai matalareunainen muovitettu pahvilaatikko sopivat hyvin pennulle hiekkalaatikoksi. Muista levittää hiekkaa runsas kerros, ettei kissan tassut kastu.

Sijoita kissanhiekkalaatikko niin, ettei kissan kuopimasta hiekasta ole haittaa. Laatikon reunoja voi pikkuhiljaa nostaa ja tehdä oviaukko hiekkalaatikkoon, kun kissa on oppinut käyttämään sitä.

Kissan sisäsiisteyttä voi helpottaa hankkimalla yhtä kissaa kohti kaksi hiekkalaatikkoa sekä sijoittamalla ne helposti saataville eri paikkoihin.

PrimaCatin valikoimasta löydät hyvin paakkuuntuvia ja pölyämättömiä kissanhiekkoja. Lue lisää tuotteista ja siitä, kuinka voit helpottaa kissanhiekka-arkea. 

Miten kissanpentu totutetaan erilaisiin ruokiin?

Varsinkin kissanpennuille uudet maut voivat olla mahtava seikkailu, mutta osalle kissoista taas valtavan pelottavia. Kissa tottuu helposti samoihin makuihin, sillä tutunmakuiset ruuat ovat turvallisia syödä.

Uusiin makuihin totuttelussa kissanpentuvaihe on tärkein. Jos kissa tottuu pennusta asti laajaan makuvalikoimaan, sen ruokintaan on myöhemmin helpompi lisätä uusia ruokia. Osa kissoista myös pitää siitä, että joka päivä on tarjolla erilaista ruokaa. Toiset taas haluavat vain samaa päivästä toiseen. Lue ohjeemme, kuinka totutat kissan uuteen ruokaan

Kissapennun ruokinnassa ei kannata arastella uusien makujen käyttöä. Pennulle voi syöttää myös aikuisten kissojen ruokia, kunhan kissanpennuille suunniteltu ruoka kattaa suurimman osan pennun ruokavaliosta. Kissanpennulle voi antaa lisukkeena eri makujen totuttelussa myös esimerkiksi seitiä, kanaa ja muita lihoja.

PrimaCat artikkeli kissanpennun ruokinta

PrimaCat tarjoaa kissanpennuille oman vehnättömän kuivaruuan ja täysin viljattoman märkäruuan. Kaikki PrimaCatin kissanruuat sisältävät runsaasti lihaa eivätkä lainkaan lisättyä sokeria. Lue vinkkimme kissanpennun ruokintaan. 

Miten kissanpentu opetetaan kynsienleikkuuseen ja muuhun käsittelyyn?

Kissan koulutus käsittelyyn aloitetaan jo pikkupentuna. Monesti käsittelyn omaehtoisuus sujuvoittaa toimenpiteitä, eli kissa saa itse valita, milloin se suostuu käsiteltäväksi.

Aloita kissanpennun kanssa kynsienleikkuun harjoittelu pennun ollessa väsynyt. Kun pentu on rauhassa sylissäsi, kosketa kissan kynsiä. Kun pentu tottuu tähän, ota esille kynsisakset. Anna kissan haistella kynsisaksia ja kosketa vähitellen kynsisaksilla pennun kynsiä. Muista samalla palkita ja kehua kissaa. Kun kynsisakset ovat tutut, voit pikkuhiljaa alkaa leikata kynsiä vähän kerrallaan.

Kun kissa on isompi ja tilanne on sille tuttu ja turvallinen, kissa saa alkaa valita, milloin kynnet leikataan. Kissalle näytetään saksia ja jos kissa koskee niihin, kynnet voidaan leikata. Kissan kynsienleikkuuasento tehdään mukavaksi, ja kissa saa saksista makupalan.

Ensin leikataan kynnet yhdestä tassusta ja kysytään kissalta, voidaanko leikata lisää. Tällä tavoin käsittely pysyy sekä sinulle että kissalle mukavana, eikä sitä tarvitse tehdä väkisin. Muista myös, että kissalla täytyy aina olla saatavilla hyvä raapimapuu.

Etsitkö kissallesi houkuttelevia herkkuja koulutustuokioihin? Kaikki PrimaCatin kissan herkut ovat paitsi herkullisia myös sokeroimattomia. Tutustu PrimaCatin herkkuvalikoimaan. 

Miten kissa opetetaan matkustamaan kantokopassa?

Kantokoppa kannattaa tehdä kissalle tutuksi ja mieluisaksi arjen asiaksi. Koppa voi olla kissan saatavilla esimerkiksi lepopaikkana tai saalistusleikeissä saaliin pakopaikkana. Ruokailupaikaksi koppa ei sovi, sillä kissa syö mieluiten avarassa tilassa.

Harjoittele kopan nostamista ja kantamista ensin sisällä niin, että kissa viedään kantokopassa eri huoneeseen ja palautetaan sitten takaisin. Kissalle tulee turvallisempi olo, kun se tietää kopan palaavan aina takaisin lähtöpaikkaan.

Kissa matkustaa kantokopassa ensin lyhyitä matkoja, ja matkustamisesta tehdään kissalle mahdollisimman mieluista. Kopan voi myös peittää vaikka pyyhkeellä, jos se helpottaa kissan oloa.

PrimaCat onnistunut kissanruoan vaihto

 

Voiko kissan opettaa rauhoittumaan yöksi?

Kissat ovat yöeläimiä eli luontaisesti päiväunisia ja aktiivisimmillaan öisin. Osa kissoista tottuu ihmisen vuorokausirytmiin nopeasti, mutta toiset pitävät sitkeästi kiinni omasta rytmistään.

Kissan yöllisistä ralleista ei välttämättä pääse edes koulutuksella eroon, mutta niitä voi yrittää hillitä esimerkiksi aktivoimalla kissaa päivisin. Osa aktiivisista kissaharrastajista on tehnyt kissoille jopa oman huoneen, jonne kissat pääsevät tiettyyn aikaan päivästä purkamaan energiaa.

Kissan ruokailurytmiin kuuluu monta pientä ateriaa läpi vuorokauden, joten kissan yölliset mouruamiset ja puuhailut voivat johtua myös nälästä. Tällöin kissalle kannattaa antaa ennen nukkumaanmenoa pieni myöhäinen iltapala tai kokeilla ajastettua ruokakuppia yöksi.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!