kissan syö

Kissan aktivointi

Hyvin voidakseen kissa kaipaa virikkeitä ja aktivointia. Kissan kanssa leikkiminen on mukavaa yhteistä puuhaa kissalle ja hänen henkilökunnalleen. Aktivointi tuo usein myös helpotusta kissan yöllisiin ralleihin tai liian uteliaaseen ei-toivottuun käytökseen. Tästä löydät aktivointivinkkejä, joiden avulla voit antaa kissallesi aivopähkinöitä ja virikkeitä.

Saalistusleikit täyttävät kissan luontaista saalistusviettiä: Huiskalelujen saalistus, laserosoittimen jahtaaminen tai lelun nouto herättelevät kissan aisteja ja auttavat myös lähentämään kissan ja omistajan välistä suhdetta.

Aktivointilelut: Ruuan tai herkkujen piilottaminen leluihin antaa saalistuksenomaista omaa puuhaa kissalle. Erilaisia aktivointileluja löydät esimerkiksi lemmikkieläinliikkeistä tai voit tehdä aktivointileluja vaikka itse esimerkiksi piilottamalla wc-paperirullan sisään voimakkaan tuoksuisia herkkuja.

Pahvilaatikot: Klassikko! Melkeinpä jokainen kissanomistaja tietää, että ostaessa kissalle uuden hienon kiipeilypuun, suosii kissa enemmän sen kuljetuksessa käytettyä pahvilaatikkoa kuin itse kiipeilypuuta. Syytä tähän ei tiedetä varmuudella, mutta on tutkittu, että pahvilaatikossa köllöttely vähentää kissan stressin tunnetta. Pahvilaatikko luultavasti toimii nykykissoilla turvallisena pesäkolona, joka tuo turvaa saalistajilta ja auttaa pitämään kissan ruumiinlämmön sopivana.

Toisen kissan kanssa leikkiminen: Kaikki kissat eivät leiki keskenään, mutta monelle pienet paini- ja takaa-ajoleikit kaverikissan kanssa ovat mitä parasta aktivointia.

Lintujen katselu ikkunasta: Mahdollisuus nähdä ikkunasta ulos on kissalle tärkeää. Muista kuitenkin huolehtia, että ikkunat ovat kiinni, sillä kissa voi mahtua ujuttautumaan pienestäkin reiästä innostuessaan jahtaamaan lintuja lasin takana.

Kiipeily: Kissa pitää kiipeilystä, eri tasoista ja tarkkailusta korkeista paikoista. Voit kannustaa kissaa kiipeilemään ripottelemalla sille mieluisaa ruokaa tai herkkuja korkeille paikoille.

Ulkoilu: Turvallisesti valjaissa tai pihalle tehdyssä ulkoilutarhassa tai verkotetulla parvekkeella ulkoilu antaa kissalle rutkasti uusia hajuja, tuntemuksia ja visuaalisia kokemuksia. Jos valjastelu jännittää kissaa kovasti, voi kärryttely verkotetussa lemmikkikärryssä olla hyvä vaihtoehto. Lue myös vinkit, kuinka voit opettaa kissasi tottumaan valjaisiin.

Kissanminttu: Kissanminttu on yrtti, jonka lehtien ja varren eteerisen öljyn tuoksu vaikuttaa kissaan feromonin eli luonnollisen mielihyvähormonin lailla. Kissanmintun vaikuttava aine on nepetalaktoni. Kissanmintun vaikutus on lyhytaikaista, noin 15 minuuttia. Kissanmintun kissalle tuoman hyvän olon avulla voit esim. rohkaista kissaa käyttämään raapimispuuta, liikkumaan ja leikkimään tai kestämään stressiä paremmin. Sitä voidaan siten käyttää myös kissan terveyden hyväksi ja käytöksen ohjaamiseen.

Lue lisää:
Phys.org. Cat shelter findings: Less stress with box access. 8.2.2015, Nancy Owano, https://phys.org/news/2015-02-cat-stress-access.html
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!