Bengalikissa tuolin alla

Kissojen tutustuttaminen

Oletko hankkimassa uutta kissanpentua tai adoptoimassa jo aikuista kissaa kotiisi toisen kissan kaveriksi? Kissojen tutustuttaminen, eli uuden kissan tuominen olemassa olevaan laumaan tai perheen vanhemman kissan reviirille, vaatii suunnittelua ja tietoa kissojen käytöksestä. Aikuinen kissa hyväksyy useimmiten reviirilleen uutena tulevan pennun paremmin, kuin toisen aikuisen kissan, ja kahden aikuisen kissan tutustuttamisessa on erityisen tärkeää noudattaa kissojen omia käyttäytymissääntöjä.

Luonnossa kissat suhtautuvat toisiin, vieraisiin kissoihin yleensä epäilevästi tai jopa vihamielisesti. Kissa saattaa tällöin murista tai sähistä toiselle kissalle. Tämä luontainen käyttäytyminen on normaalia myös kotikissoilla, jossa uusi tulokas otetaan yhteisöön vähitellen ja pidemmän totuttelun jälkeen. Uutta kissaa ei siis tule tuoda huoneeseen vanhan asukkaan kanssa ja olettaa, että kissojen tutustuttaminen on onnistunut. Uuden kissan tuominen taloon voi aiheuttaa niin vanhalle kissa-asukille kuin uudelle tulokkaallekin ahdistusta, stressiä ja jopa lamauttavaa pelkoa, joilla voi olla elämänlaatua laskevia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

Kissat kannattaa laittaa aluksi eri huoneisiin, erottaa ne toisistaan ovella ja myöhemmin esimerkiksi verkkoaidalla. Näin kissat pääsevät jättämään reviirin reuna-alueille hajumerkkejä ja halutessaan ne pääsevät tutustumaan toisiinsa ilman hyökkäyksen vaaraa. Kissat pyrkivät luonnostaan kunnioittamaan reviirirajoja ja välttelemään konflikteja. Kummallakin kissalla täytyy olla oma hiekkalaatikko ja vesikuppi.

Kissojen tutustuttaminen

Kissoja voidaan tutustuttaa toistensa hajuun pyyhkimällä kissojen suupieliä, korvia ja poskia esimerkiksi pyyhkeellä, ja antamalla pyyhe toiselle kissalle haisteltavaksi. Kissoja voi käydä silittämässä vuorotellen, jolloin omistajan käsiin jää toisen kissan hajua, ja silitys saa kissan yhdistämään hajun miellyttävään asiaan. Kissoja voi myös ruokkia yhtäaikaisesti oven tai portin molemmin puolin, jolloin ruuasta koettu positiivinen kokemus yhdistyy vieraan kissan hajuun ja siitä koettuun hieman pelottavaankin tunteeseen.

Kissojen tutustuttaminen voi viedä paljonkin aikaa, mutta mitä rauhallisemmin totuttelun tekee, sitä paremmat mahdollisuudet kissojen yhdistämiseen on.

Apteekista tai lemmikkieläinmyymälästä saatavasta feromonihaihduttimesta voi olla hyötyä kissan stressin lievittämisessä. Myös kissojen leikittäminen ennen toistensa kohtaamista voi auttaa stressin lievittämiseen. Jos kissa lamaantuu paikalleen kyhjöttäen, murisee tai sähisee, eikä suostu syömään tai leikkimään, eivät kissat ole vielä valmiita kohtaamaan toisiaan. Uuteen kissaan tottuminen voi viedä paljonkin aikaa, mutta mitä rauhallisemmin kissojen tutustuttamisen tekee, sitä paremmat mahdollisuudet kissojen yhdistämiseen on. 

Kun kissat ovat haistelleet toisiaan valvotusti esimerkiksi portin läpi ja suhtautuvat toisiinsa neutraalisti, ne voidaan yhdistää samaan tilaan. Omistajan on hyvä muistaa pysyä itse rauhallisena ja levollisena, jotta ihmisen oma stressi ja käytös eivät pääse vaikuttamaan kohtaamiseen negatiivisesti. Kissojen yhdistäminen täytyy tehdä valvotusti ja olla valmis erottamaan kissat toisistaan, mikäli ne alkavat tappelemaan keskenään. Tappelevia kissoja ei pidä yrittää erottaa paljain käsin, sillä ne saattavat kiihtyneinä raapia tai purra myös ihmistä pahoin. Kun tutustumishetken sujuvat ilman kireää tunnelmaa, voidaan kissat jättää yhteen pidemmiksi ajoiksi. 

Kaksi bengalikissaa

 

Mitä hankkia uudelle kissalle

Kissojen yhdistämistä helpottaa, kun ne eivät joudu kilpailla resursseista. Hiekkalaatikoita kannattaa varata useampia ja sijoittaa ne mahdollisimman kauas toisistaan. Näin kaikki talouden kissat saavat omaa rauhaa vessakäynneillään, eikä niistä aiheutu turhaa stressikäytöstä. Myös makuupaikkoja, raapimapuita ja erityisesti piilopaikkoja olisi hyvä olla useita. Ruokapaikkoja voi olla useita, jos joku perheen kissoista on dominoiva eikä esimerkiksi päästä toista tai muita syömään. On myös tärkeää osoittaa huomiota perheen kaikille kissoille tasapuolisesti ja leikittää niitä kaikkia myös erikseen. 

Kaikesta totuttamisesta huolimatta on mahdollista, että jotkut kissat eivät tule toistensa kanssa koskaan toimeen. Jotkut kissat eivät siedä muita kissoja omalla reviirillään. Tällöin on syytä harkita, että voidaanko kissoja pitää samassa taloudessa. Jatkuva kissojen välinen konflikti ja keskinäinen kyräily aiheuttavat pelkoa ja stressiä, joka voi pitkittyessään johtaa kissan sairastumiseen. Apua voit pyytää kissasi kasvattajalta tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltäsi.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!