Bengalikissa tuolin alla

Kissojen tutustuttaminen

Kissojen tutustuttaminen, eli uuden kissan tuominen olemassa olevaan laumaan tai perheen vanhemman kissan reviirille, vaatii suunnittelua ja tietoa kissojen käyttäytymisestä. Tässä artikkelissa tarjoamme käytännöllisiä vinkkejä kissojen tutustuttamisen tueksi.

Kissojen tutustuttaminen ja lajityypillinen käyttäytyminen

Aikuinen kissa hyväksyy useimmiten reviirilleen uutena tulevan pennun paremmin kuin toisen aikuisen kissan. Aikuisten kissojen tutustuttamisessa on erityisen tärkeää noudattaa kissojen omia käyttäytymissääntöjä.

Pohditko valintaa kissanpennun ja aikuisen kissan hankkimisen välillä? Entä miten kotiuttaa uusi perheenjäsen? Tutustu artikkeliimme!

Luonnossa kissat suhtautuvat toisiin, vieraisiin kissoihin yleensä epäilevästi tai jopa vihamielisesti. Kissa saattaa tällöin murista tai sähistä toiselle kissalle. Tämä luontainen käyttäytyminen on normaalia myös kotikissoilla.

Uutta kissaa ei siis kannata tuoda huoneeseen vanhan asukkaan kanssa ja olettaa, että kissojen tutustuttaminen on onnistunut. Uuden kissan tuominen taloon voi aiheuttaa niin vanhalle kissa-asukille kuin uudelle tulokkaallekin ahdistusta, stressiä ja jopa lamauttavaa pelkoa, joilla voi olla elämänlaatua laskevia ja pitkäaikaisia vaikutuksia. Uusi tulokas tulee siis ottaa yhteisöön vähitellen ja kunnollisen totuttelun jälkeen.

Mitä kissa miettii? Opi tunnistamaan kissan elekielen eri merkitykset vinkkiemme avulla.

Kissojen tutustuttaminen askel kerrallaan

Kissat kannattaa laittaa aluksi eri huoneisiin, erottaa ne toisistaan ovella ja myöhemmin esimerkiksi verkkoaidalla. Näin kissat pääsevät jättämään reviirin reuna-alueille hajumerkkejä ja halutessaan tutustumaan toisiinsa ilman hyökkäyksen vaaraa. Kissat pyrkivät luonnostaan kunnioittamaan reviirirajoja ja välttelemään konflikteja. Kummallakin kissalla täytyy olla oma hiekkalaatikko ja vesikuppi.

hajut tutuiksi

  • Voit tutustuttaa kissat toistensa hajuun pyyhkimällä kissojen suupieliä, korvia ja poskia esimerkiksi pyyhkeellä ja antamalla pyyhkeen kissalle haisteltavaksi.
  • Käy silittämässä kissoja vuorotellen, jolloin käsiisi jää toisen kissan hajua. Lisäksi silitys saa kissan yhdistämään hajun miellyttävään asiaan.
  • Voit ruokkia kissoja yhtäaikaisesti oven tai portin molemmin puolin, jolloin ruuasta koettu positiivinen kokemus yhdistyy vieraan kissan hajuun.

Kissojen tutustuttamisen edettyä voit myös vaihtaa kissojen hiekkalaatikosta pieniä pissapaakkuja keskenään, mikä lisää kissojen hajujen vaihtoa. Valitse puuhaan kunnolla paakkuuntuva kissanhiekka.

Apteekista tai eläintarvikeliikkeestä saatavasta feromonihaihduttimesta voi olla hyötyä kissan stressin lievittämisessä. Myös kissojen leikittäminen ennen toistensa kohtaamista voi auttaa vähentämään stressiä. Ota käyttöön vinkkimme kissan aktivointiin ja kokeile pörräävää kärpäspeliä.

Jos kissa lamaantuu paikalleen kyhjöttäen, murisee tai sähisee eikä suostu syömään tai leikkimään, eivät kissat ole vielä valmiita kohtaamaan toisiaan. Uuteen kissaan tottuminen voi viedä paljon aikaa, mutta mitä rauhallisemmin tutustutat kissat toisiinsa, sitä paremmat ovat mahdollisuudet kissojen sujuvaan yhteiseloon.

Voit myös tarjota kissalle herkkuja toisen kissan hajua sisältävän kankaan päältä, jolloin haju yhdistyy mieluisaan herkkuhetkeen. PrimaCat-kissanherkut jaat helposti useamman herkuttelijan kesken.

yhteisen tilan jakaminen

Kun kissat ovat haistelleet toisiaan valvotusti esimerkiksi portin läpi ja suhtautuvat toisiinsa neutraalisti, voit sijoittaa ne samaan tilaan. Muista itse pysyä rauhallisena, jotta ihmisen oma stressi ja käytös eivät pääse vaikuttamaan kohtaamiseen kielteisesti.

Kissojen yhteisen tilan jakaminen täytyy tehdä valvotusti ja olla valmis erottamaan kissat toisistaan, jos ne alkavat tapella keskenään. Tappelevia kissoja ei pidä yrittää erottaa paljain käsin, sillä ne saattavat kiihtyneinä raapia tai purra pahoin myös ihmistä. Kun tutustumishetket sujuvat ilman kireää tunnelmaa, voit jättää kissat yhteen pidemmäksi ajaksi.

Kaksi bengalikissaa


 

Kissojen tutustuttaminen: resurssikilpailun välttäminen

Kissojen yhteiseloa helpottaa, kun ne eivät joudu kilpailemaan resursseista. Pidä mielessä seuraavat seikat:

  • Hiekkalaatikoita kannattaa varata useampia ja sijoittaa ne mahdollisimman kauas toisistaan. Näin kaikki talouden kissat saavat omaa rauhaa vessakäynneillään, eikä niistä aiheudu turhaa stressikäytöstä.
  • Makuupaikkoja, raapimapuita ja erityisesti piilopaikkoja on hyvä olla useita.
  • Ruokapaikkoja kannattaa varata useampi, jos joku perheen kissoista on dominoiva eikä esimerkiksi päästä toista tai muita syömään.
  • On tärkeää osoittaa huomiota perheen kaikille kissoille tasapuolisesti ja leikittää niitä kaikkia myös erikseen.

Kaikki kissat eivät siedä muita kissoja omalla reviirillään. Kissojen tutustuttamisen eteen tehdystä työstä huolimatta on siis mahdollista, että jotkut kissat eivät tule toistensa kanssa koskaan toimeen. Tällöin täytyy harkita, onko kissoja ylipäätään mahdollista pitää samassa taloudessa. Jatkuva kissojen välinen konflikti ja keskinäinen kyräily aiheuttavat pelkoa ja stressiä, joka voi pitkittyessään johtaa kissan sairastumiseen. Apua voit pyytää kissasi kasvattajalta tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltäsi.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!