Bengalikissa lepäämässä

Kissan elekieli ja viestintä

Kissaa on perinteisesti pidetty itsenäisenä ja jopa epäsosiaalisena lemmikkinä. Kissan elekieli voi olla vaikea tulkita etenkin uudelle kissanomistajalle, sillä se on paljon hienovaraisempaa, kuin esimerkiksi koiralla. On ajateltu, että kissa kiintyisi omistajansa sijasta erityisesti paikkaan. Tämä uskomus johtunee siitä, että kissa on varsin reviiritietoinen eläin. Tutkimukset kuitenkin ovat osoittaneet, että kissalla on laaja tunneskaala esimerkiksi pelkoa, vihaisuutta ja surua, ja tietysti myös positiivisia tunteita kuten uteliaisuutta, iloa ja kiintymystä.

Kissan kiintymyksenosoitus

Kissan kiintymys omistajaan näkyy monella eri tavalla. Kiintymyksen osoittaminen vaatii luottamusta, ja luottamuksen rakentaminen riippuu kissan pentuajan kokemuksista. Jos kissa on saanut pienestä pennusta asti positiivisia kokemuksia ihmisistä, niin sen luottamus rakentuu helpommin. Kiintymyssuhteen rakentumista edistää kissan kanssa vietetty aika ja kissan huomioiminen.

Kissa osoittaa kiintymystään omistajaansa erityisesti silloin kun se haluaa tältä jotain. Ruokaa pyytävä kissa naukuu usein kovaäänisesti, kehrää ja puskee omistajaansa. Tällä se hakee huomiota ja osoittaa samalla luottamustaan. Kissa vastaa usein silityksiin puskemalla, ja leipomalla tassuillaan.

Miksi kissa leipoo? Sanotaan että leipominen on muistijälki pentuajalta, sillä maitoa imevä pentu polkee tassuillaan emon nisän aluetta, jolloin maitoa erittyy paremmin. Kissa kokee leipoessaan olonsa hyväksi ja turvalliseksi. Puskemalla kissa myös jättää hajujälkiä, sillä sen poskissa on feromoneja erittäviä rauhasia. 

Tuijottaminen on yleensä kissojen maailmassa uhkaava ele.

Yksi selvä luottamuksen osoitus on se, kun kissa katsoo omistajaansa ja sulkee sekä aukoo silmiään rauhalliseen tahtiin. Kissa tekee tätä erityisesti usein, kun omistaja puhuu kissalle. Tuijottaminen on yleensä kissojen maailmassa epämiellyttävä ja uhkaava ele, joten silmiin katsominen ja hitaasti räpyttely osoittaa luottoa ihmiseen. Kissa myös usein vastaa omistajan silmien räpyttelyyn, jos omistaja tekee tätä kissaa katsoessaan. Myös vatsan paljastaminen sekä se, että kissa antaa koskea vatsaansa, osoittaa luottamusta.

Kissan uhkaavat eleet

Uhkaavat eleet ovat paljon helpompi tunnistaa, kuin luottamuseleet. Uhkaa ja puolustautumistarvetta tunteva kissa köyristää usein vartaloaan kaarelle uhkaajaa kohti, luimistelee korvat litteinä pään myötäisesti ja sen pupillit ovat laajentuneet. Kissa saattaa sihistä ja sylkeä. Sen turkki voi olla pörhistynyt ja häntä pystyssä ja pörröllä. Hyökkäävän kissan pupillit ovat viiruiksi kaventuneet ja sen asento on matala, se heiluttaa häntäänsä matalalla edestakaisin ja se murisee sekä sähisee. Hyökkäävän kissan turkki ei ole useinkaan pörrössä, vaan painautunut kehoa vasten. Sekä puolustautuva että hyökkäävä kissa näyttävät hampaansa.

Kissa kerjää

Kissatkin osaavat kerjätä, ja tällöin ne hakevat usein intensiivistä katsekontaktia. Kissa saattaa hyristä ja kehrätä ja polkea paikallaan istualtaan. Kissan silmät ovat laajentuneet ja valppaat, ja se tuijottaa omistajaansa ja haluamaansa kohdetta, vaikkapa herkkupalaa. Kissa saattaa kerjätessään päästää lyhyitä naukaisuja ja hyrähdyksiä. Joskus kerjäävä kissa nousee omistajan jalkaa vasten ja herättää tällä omistajan huomiota. 

Miksi kissa kehrää?

Kissan kehrääminen voi merkitä montaa eri asiaa. Yleensä kissa kehrää osoittaakseen olevansa tyytyväinen ja kokee olevansa turvassa. Kissan sanotaan myös pystyvän muuttamaan kehräyksen taajuuttaan vastaamaan ihmislapsen itkun taajuutta ja vetoamalla näin suoraan ihmisen hoivaviettiin. Tämä tuntuu usein toimivan etenkin yhdistettynä hellään jalan puskemiseen, jolloin makupaloja putoaa kuppiin suuremmalla todennäköisyydellä.

Kissan kehräys voi kuitenkin myös kertoa kissan hädästä, kuten sairaudesta, loukkaantumisesta tai lähestyvästä kuolemasta. Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä, mutta epäillään, että kehräämällä kissa viestii lajitovereilleen olevansa vaaraton tai huijaa mahdollisia saalistajia luulemaan, että sillä on kaikki hyvin. Kissa voi myös rauhoitella itseään kehräämällä. Tämän vuoksi kissat voivat usein kehrätä jännittävissä paikoissa, kuten eläinlääkärissä tai kulkuneuvossa matkustaessaan.

Kissat ovat yksilöitä, ja toiset kissat näyttävät tunteitaan enemmän kuin toiset. Erot kissarotujen ja yksilöiden välillä voivat olla yllättävänkin suuria. Tutustu täällä eri kissarotuihin.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!