Bengalikissa lepäämässä

Kissan elekieli ja viestintä


Kissan elekieli voi olla vaikeaa tulkita etenkin uudelle kissanomistajalle, sillä se on paljon hienovaraisempaa kuin esimerkiksi koiralla. Kissaa pidetään perinteisesti itsenäisenä, jopa epäsosiaalisena lemmikkinä.

On ajateltu, että kissa kiintyisi omistajansa sijasta erityisesti paikkaan. Tämä uskomus johtunee siitä, että kissa on varsin reviiritietoinen eläin. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kissalla on laaja tunneskaala niin kielteisiä kuin myönteisiäkin tunteita. Kissa voi tuntea esimerkiksi pelkoa, vihaa ja surua sekä uteliaisuutta, iloa ja kiintymystä.

Opi kissan elekielen eri merkitykset ja tunne kissasi paremmin. Tässä artikkelissa tutustutaan kissan
 

  • kiintymyksenosoituksiin
  • rauhoittaviin eleisiin
  • uhkaaviin eleisiin
  • kehräämiseen
  • kerjäämiseen.

Kissan elekieli - kiintymyksenosoitus

Kissan kiintymys omistajaansa näkyy monin tavoin. Kiintymyksen osoittaminen vaatii luottamusta, ja luottamuksen rakentaminen riippuu kissan pentuajan kokemuksista. Jos kissa on saanut pikkupennusta asti positiivisia kokemuksia ihmisistä, sen luottamus voi rakentua helpostikin. Kiintymyssuhteen muodostumista edistävät kissan kanssa vietetty aika ja kissan huomioiminen.

Kissa voi osoittaa kiintymystä esimerkiksi:

  • kehräämällä
  • paljastamalla vatsansa
  • tuomalla saalista
  • puskemalla
  • leipomalla.

Kissa osoittaa kiintymystään omistajaansa erityisesti silloin, kun se haluaa tältä jotakin. Ruokaa pyytävä kissa naukuu usein kovaäänisesti, kehrää ja puskee ihmistä. Tällä se hakee huomiota ja osoittaa samalla luottamustaan. Kissa vastaa usein silityksiin puskemalla ja leipomalla tassuillaan.

Miksi kissa leipoo? Sanotaan, että leipominen on muistijälki pentuajalta. Maitoa imevä kissanpentu polkee tassuillaan emon nisän aluetta, jolloin maitoa erittyy paremmin. Kissa tuntee leipoessaan olonsa hyväksi ja turvalliseksi. Puskemalla kissa myös jättää hajujälkiä, sillä sen poskissa on feromoneja erittäviä rauhasia. Kissan luottamuksen osoituksia ovat myös vatsan paljastaminen ja se, että kissa antaa koskea vatsaansa.

Kissa ei ole yhtä helppo koulutettava kuin koira, mutta kissan kouluttaminen on täysin mahdollista. Katso vinkit kissan kouluttamiseen.

Kissan rauhoittavat eleet

Koirien tapaan myös kissan elekieli sisältää rauhoittavia eleitä, joiden tarkoitus on rauhoitella joko toista eläintä tai ihmistä ja välttää ristiriitoja. Rauhoittavilla eleillä voit myös itse viestiä kissallesi ja ne ovat hyvä apukeino esimerkiksi aran kissan kanssa.

Kissan rahoittavia eleitä ovat esimerkiksi:

  • silmien siristely
  • hitaat, rauhalliset liikkeet
  • haukottelu
  • silmien hidas avaaminen ja sulkeminen.

Tuijottaminen on yleensä kissojen maailmassa uhkaava ele, mutta silmien rauhallinen avaaminen ja sulkeminen taas kuuluu rauhoittaviin eleisiin. Kun kissa katsoo sinua ja siristelee tai avaa ja sulkee silmiään hitaasti, kissa alkaa olla levollisella ja luottavaisella mielellä.

Kissan elekieli ja uhkaavat eleet

Kissan elekieli pitää sisällään myös uhkaavat eleet, jotka ovat helpompia tunnistaa kuin luottamuseleet ja rauhoittavat signaalit.

Uhkaa kokeva kissa voi esimerkiksi:

  • pörhistää turkkiaan
  • jännittää kehoaan
  • sähistä
  • näyttää hampaansa
  • painaa korvansa päätään vasten.

Uhkaa ja puolustautumistarvetta tunteva kissa köyristää usein vartaloaan kaarelle uhkaajaa kohti, luimistelee korvat litteinä pään myötäisesti ja sen pupillit ovat laajentuneet. Kissa saattaa sähistä ja sylkeä. Sen turkki voi olla pörhistynyt sekä häntä pystyssä ja pörröllä.

Voisiko kissan muuttuneen käytöksen taustalla olla kipu? Tunnista kissan kipu ja katso yleisimmät syyt kivun takana.

Hyökkäävän kissan pupillit ovat kaventuneet viiruiksi. Sen asento on matala, ja se heiluttaa häntäänsä matalalla edestakaisin sekä murisee ja sähisee. Hyökkäävän kissan turkki ei ole useinkaan pörrössä, vaan painautunut kehoa vasten. Sekä puolustautuva että hyökkäävä kissa voi näyttää hampaansa.

Kun uhkaava tilanne on ohi, kissa voi rentouttaa itseään esimerkiksi venyttelemällä tai puhdistamalla itseään.

Kissa kerjää

Mitä olisi kissan elekieli ilman monille lemmikinomistajille tuttua kerjäämistä? Kerjäävä kissa hakee usein intensiivistä katsekontaktia. Kissa saattaa hyristä ja kehrätä sekä polkea paikallaan istualtaan. Sen silmät ovat laajentuneet ja valppaat, ja kissa saattaa tuijottaa omistajaansa ja haluamaansa kohdetta, kuten herkkupalaa.

Kissa saattaa kerjätessään päästää lyhyitä naukaisuja ja hyrähdyksiä. Joskus kerjäävä kissa nousee omistajan jalkaa vasten ja herättää tällä ihmisen huomion.

Kissan elekieli PrimaCat

 

Miksi kissa kehrää?

Kissan kehrääminen voi merkitä montaa eri asiaa. Yleensä kissa kehrää osoittaakseen olevansa tyytyväinen ja kokevansa olonsa turvalliseksi. Väitetään, että kissa pystyy muuttamaan kehräyksen taajuutta vastaamaan ihmislapsen itkua, mikä vetoaa ihmisen hoivaviettiin. Tämä tuntuu usein toimivan etenkin yhdessä hellän jalan puskemisen kanssa, jolloin makupaloja putoaa kuppiin entistä suuremmalla todennäköisyydellä.

Tiedätkö, mitä kuuluu kissan lajinmukaiseen ruokailukäyttäytymiseen? Lue artikkelimme kissan lajityypillisestä ruokavaliosta.

Kissan kehräys voi kuitenkin myös kertoa kissan hädästä, kuten sairaudesta, loukkaantumisesta tai lähestyvästä kuolemasta. Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä, mutta epäillään, että kehräämällä kissa viestii lajitovereilleen olevansa vaaraton tai huijaa mahdollisia saalistajia luulemaan, että sillä on kaikki hyvin. Kissa voi myös rauhoitella itseään kehräämällä. Tämän vuoksi kissat voivat usein kehrätä jännittävissä paikoissa, kuten eläinlääkärissä tai kulkuneuvossa matkustaessaan.

Kissan elekieli ei aina ole helposti luettavissa. Kissat ovat yksilöitä, ja toiset kissat näyttävät tunteitaan enemmän kuin toiset. Erot kissarotujen ja yksilöiden välillä voivat olla yllättävänkin suuria.Tutustu eri kissarotuihin.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!