Kissan kivun tunnistaminen

Miten tunnistaa kissan kipu?

Kissan kipu voi olla vaikea huomata, sillä kissa ei näytä kipuaan kovin helposti. Luonnossa kivun peittelystä on ollut hyötyä kissan lajikehitykselle, sillä se on pienentänyt saaliiksi jäämisen riskiä. Kivun tunteminen on kuitenkin tärkeä varoitussignaali kissan keholle, jotta kissa osaa varoa ja säästellä kipeitä paikkoja. Kissa myös oppii välttämään tilanteita, joissa se on tuntenut kipua.

Hoitamaton kissan kipu aiheuttaa kissalle stressiä, tarpeetonta kärsimystä ja ahdistusta, heikentää kissan yleiskuntoa ja voi johtaa käytöshäiriöihin. Kipu myös hidastaa kudosten parantumista. Ilman sopivaa hoitoa kissan kipu voi kroonistua eli muuttua pitkäaikaiseksi kivuksi, mikä laskee tuntuvasti kissan elämänlaatua.

Kissan yleisin virtsatiesairaus idiopaattinen kystiitti voi olla yksi kissan kroonisen kivun aiheuttajista. Lue lisää idiopaattisen kystiitin tunnistamisesta ja hoidosta.

Miten tunnistaa kissan kipu?

Hyvinvoivan kissan ilme on kirkas, korvat ovat pystyssä, silmät pyöreät ja avonaiset ja kuono rento. Myös viikset ovat rennot ja alaspäin kaartuvat. Kun kissa tuntee kipua, sen korvat asettuvat sivuille, silmät ovat osittain tai kokonaan kiinni, kuono jännittyy ja viikset suoristuvat. Mitä voimakkaammat kissan kipuilmeet ovat, sitä kivuliaampi kissa on.

Kissan kivun voi tunnistaa paitsi kissan ilmeistä myös muuttuneesta käytöksestä. Esimerkiksi muutokset syömisessä ja juomisessa sekä etenkin laihtuminen ja ruokahaluttomuus ovat tyypillisiä kissan kivun merkkejä.

Kissan käyttäytyminen omistajaa kohtaan saattaa muuttua, ja aiemmin seurallisesta kissasta voi tulla jopa aggressiivinen tietyissä tilanteissa. Kipua tunteva kissa saattaa myös hakeutua ihmisen seuraan tavallista tiiviimmin.

Kissa voi lopettaa leikkimisen ja vetäytyä omiin oloihinsa, sähistä, piiloutua ja vältellä silittämistä ja nostelua sekä hoitaa turkkiaan aiempaa vähemmän tai selvästi enemmän. Jos kissa liikkuu kankeasti tai ontuu eikä esimerkiksi pysty hypätä korkealle kuten ennen, voidaan epäillä nivelrikkomuutoksia.

Kissan hiekkalaatikolla käymistä, syömistä, juomista ja ylipäätään käyttäytymistä on hyvä tarkkailla päivittäin, jotta omistaja osaa reagoida muutoksiin. Esimerkiksi kissan pissaaminen väärään paikkaan voi kieliä virtsatievaivoista. Lue, miten voit tunnistaa kissan virtsatieongelmat.

Kannattaa seurata, nuoleeko kissa raajojaan tai tiettyä ruumiinosaansa enemmän kuin tavallisesti. Usein kissa nuolee kipua aiheuttavaa kohtaa, kuten virtsatieinfektiossa virtsaputken suuta ja nivelrikkomuutoksissa kipeää raajaa.

Yleisimmät syyt kissan kipuun

Etenkin ikääntyvillä kissoilla hampaiden ja suun ongelmat aiheuttavat helposti kipua ja voivat vaikeuttaa syömistä. Myös nivelrikko on yksi yleisimmistä kroonisen kivun aiheuttajista ja voi esiintyä esimerkiksi kissan olkapäissä, lonkassa, polvissa tai kyynärnivelissä.

Tiedätkö, miten seniorikissan vaivoja voi yrittää ehkäistä ruokinnan avulla? Lue artikkelimme vanhan kissan ruokinnasta.

Erilaiset virtsatieongelmat ovat tyypillisiä kivun aiheuttajia kissoilla. Kissan virtsatievaivojen ehkäisyssä riittävä juominen on tärkeää. Katso vinkkimme kissan nesteytyksen tukemiseen.

Kissan vatsakipu voi johtua muun muassa ummetuksesta, karvapalloista tai vakavammasta tulehduksesta. Tällöin kissan ulosteen koostumus usein muuttuu normaalista. Lue lisää kissan yleisimmistä vatsavaivoista ja miten herkkävatsaista kissaa kannattaa ruokkia.

Kissan ylipaino voi pahentaa kissan nivelrikon oireita. Tällöin myös kissan aktiivisuus vähenee, mikä voi vaikeuttaa kissan painonhallintaa. Lue ohjeemme ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen.

Miten helpottaa kissan kipua?

Kissan kipu täytyy hoitaa ja sen syy selvittää. Kissalle ei kuitenkaan pidä antaa kipulääkkeitä omin päin.

Kun kissan kivun syy on selvitetty, eläinlääkäri arvioi, millaista kivunlievitystä tai kipulääkettä kissa tarvitsee. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä käytetään nivelrikon tukihoidossa, vaikka ne eivät pysty parantamaan nivelrikkoa.

Kissa saattaa eläinlääkärin vastaanotolla peitellä kipuaan erittäin tehokkaasti, joten kissan tarkkailu kotona sekä kissan käytösmuutoksien kuvaaminen ja arviointi ovat tärkeää. 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!