Kissan kivun tunnistaminen

Kissan kivun tunnistaminen

Kissa ei näytä kipuaan kovin helposti ja sitä voi olla joskus vaikea tunnistaa. Luonnossa kivun peittely on ollut kissan lajikehitykselle edullista, sillä se on pienentänyt saaliiksi jäämisen riskiä. Kivun tunteminen on kuitenkin ollut myös tärkeää lajin säilymisen kannalta varoitussignaalina, jolloin kissa osaa varoa ja säästellä kipua tuntevaa ruumiinosaa. Kissa myös oppii kivun myötä välttämään tilanteita, missä kipua on syntynyt.

Pitkäaikaisesta ja kroonisesta kivusta ei ole kuitenkaan mitään hyötyä kissalle, pikemminkin haittaa. Kipu aiheuttaa stressiä, kärsimystä ja ahdistusta, heikentää kissan yleiskuntoa ja voi aiheuttaa häiriökäytöstä. Kipu voi kroonistua ja kipu hidastaa kudosten parantumista. 

Tunnistatko kissan kivun?

Kissan ensimmäisiä kivun merkkejä ovat muutokset syömisessä ja juomisessa, erityisesti laihtuminen ja ruokahaluttomuus. Käyttäytyminen omistajaa kohtaan saattaa muuttua, ja aiemmin seurallinen kissa muuttuukin jopa aggressiiviseksi tietyissä tilanteissa. Kissa voi lopettaa leikkimisen ja vetäytyä omiin oloihinsa, sähistä, piiloutua ja kaihtaa silittämistä ja nostelua. Jos kissa liikkuu kankeasti eikä esimerkiksi pysty hypätä korkealle kuten ennen, voidaan epäillä nivelrikkomuutoksia. Yleistä myös erityisesti ikääntyvillä kissoilla on suun ja hampaiden kuntoon liittyvät ongelmat, sillä hammasongelmat aiheuttavat kipua ja syömisen vaikeutta. Erilaiset virtsatieongelmat aiheuttavat paitsi kipua, niin voivat altistaa kissan akuutisti hengenvaaraan. Myös nivelrikko on yksi yleisimmistä kroonisen kivun aiheuttajista, joka voi esiintyä esimerkiksi kissan olkapäissä, lonkassa, polvissa tai kyynärissä. 

Kissan hiekkalaatikolla käymistä, syömistä ja juomista on hyvä tarkkailla päivittäin, jotta omistaja osaa reagoida muutoksiin. Vatsakipu voi johtua ummetuksesta, esimerkiksi karvapalloista tai kieliä vakavammasta tulehduksesta. Tällöin kissan ulosteen koostumus usein muuttuu normaalista. Kannattaa seurata, nuoleeko kissa raajojaan tai tiettyä ruumiinosaansa enemmän kuin tavallisesti. Usein kissa nuolee kohtaa, joka aiheuttaa sille kipua, esimerkiksi virtsatieinfektiossa virtsaputken suuta ja nivelrikkomuutoksissa kipeää raajaa. 

Kissan kivun syy pitää selvittää eikä kissalle pidä antaa kipulääkkeitä omin päin. Useimmat ihmisten kipulääkkeet eivät kissalle sovi, eikä kissan elimistö pysty käsitellä niitä.  Eläinlääkäri arvioi, minkälainen mahdollinen kipulääke kissalle voisi sopia kiputilanteessa, kunhan kivun aiheuttaja on ensin selvitetty. Tulehduskipulääkkeitä käytetään esimerkiksi nivelrikon tukihoidossa, vaikka kipulääkitys ei nivelrikkoa parannakaan. Kissa saattaa eläinlääkärin vastaanotolla peitellä kipuaan erittäin tehokkaasti, joten omistajan kotona suorittama seuranta ja kissan käytöksen muutoksien kuvaaminen ja arviointi ovat tärkeää. 
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!