Bengali kissa

Ikääntyvän kissan hyvinvointi

Kissaa voidaan pitää ikääntyvänä, kun sen ikä alkaa lähennellä kymmentä ikävuotta. Eläinlääkärit suosittelevat, että noin seitsemästä ikävuodesta eteenpäin kissa kävisi vuosittaisissa tarkistuksissa, joissa tutkitaan erityisesti ikääntyville kissoille tyypillisiä vaivoja.

Ikääntyvältä kissalta on hyvä tarkistaa erityisesti seuraavia asioita:

Hampaat: Seniorikissoilla hammasvaivat ovat hyvin yleisiä. Karies ja hammaskivi voivat aiheuttaa suuhun tulehdusta ja kipua. Kipu aiheuttaa edelleen syömisvaikeuksia, jolloin ikääntyvä kissa saattaa laihtua. Hampaiden säännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Vastoin yleistä kuvitelmaa, myös seniorikissa voidaan nukuttaa hampaiden puhdistamista varten. 

Nivelrikkomuutokset: Lähes kaikille ikääntyville kissoille tulee jossain vaiheessa nivelrikkomuutoksia. Nivelrikko syntyy siitä, kun luiden päitä suojaavaa uutta rustokerrosta muodostuu hitaammin, kuin vanhaa tuhoutuu. Rustokerroksen ohentuessa luut alkavat hangata toisiaan vasten, aiheuttaen kipua ja jäykkyyttä. Nivelrikko vaatii usein lääkehoitoa, sopivaa ruokavaliota ja mahdollisesti painonhallintaa. Markkinoilta löytyy erilaisia rehulisävalmisteita, joilla ruston hajoamista voidaan yrittää hidastaa.

Sokeritauti: Diabetesta voi epäillä, jos kissa juo poikkeuksellisen runsaasti ja virtsaa usein. Diabetes voidaan todentaa veri- ja virtsakokein eläinlääkärissä. Diabetes vaatii yleensä säännöllisen insuliinilääkityksen, mutta jos hoito on aloitettu hyvissä ajoin, voi kissan haima elpyä jopa niin, että se pärjää pelkän ruokavalion avulla ilman lääkitystä. Diabetesta tulee seurata säännöllisesti eläinlääkärin hoidossa. 

Munuaisten vajaatoiminta: Krooninen munuaisten vajaatoiminta etenee hitaasti ja varkain, ja sitä ei välttämättä huomaa ennen kuin kissa oireilee näkyvästi. Aiemmat virtsateiden vaivat, kuten FLUTD, voivat altistaa munuaissairauksille myöhemmällä iällä. Munuaissairas kissa usein laihtuu, juo paljon ja virtsailee usein, monesti myös kiellettyihin paikkoihin. Munuaisten vajaatoimintaa sairastaville kissoille suunniteltu ruokavalio on tärkeää. 

Kasvaimet: Ihokasvaimet on helppo huomata nahan alla tuntuvina patteina. Patit eivät aina ole pahanlaatuisia, ne voivat olla myös rasvapatteja. Ihokasvaimet pitää kuitenkin tutkia ja tarvittaessa poistaa. Ikääntyvillä kissoilla on usein suolistokasvaimia, mutta niiden havaitseminen aikaisessa vaiheessa voi olla vaikeaa. Laihtuminen, syömättömyys ja ripuli voivat kieliä paitsi suoliston tulehduksista, myös kasvaimista. Kasvaimia voidaan havaita vatsan alueen ultraäänitutkimuksella. Monilla kasvaimilla ei ole kovinkaan hyvä ennuste, jolloin hoidon tavoitteeksi nousevat ensisijaisesti kivun hoito, ravinnon riittävä saanti ja elämänlaadun turvaaminen.

Dementia: Monilla yli kymmenenvuotiailla kissoilla alkaa esiintyä dementiaa. On tavallista, että kissan aistit kuten kuulo ja näkö heikkenevät ikääntyessä, mutta dementian voi erottaa tavallisista vanhuuden muutoksista siitä, että dementoitunut kissa käyttäytyy oudosti ja aiemmat rutiininomaiset käytännöt eivät suju kuten ennen. Kissa saattaa kulkea levottomana ympäri asuntoa, maukua kovaäänisesti ilman syytä ja vaikuttaa eksyneeltä. Kissan vuorokausirytmi voi olla häiriintynyt ja sisäsiisteys kärsiä. Dementiaan ei ole parantavaa hoitoa. Tärkeää ovat säännölliset rutiinit ja laadukas ruokavalio, jossa on paljon antioksidantteja ja hyviä rasvahappoja. 
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!