

Lääkkeen antaminen kissalle on monen omistajan kauhistus. Kissa ei välttämättä suhtaudu tabletin antoyrityksiin samalla suopeudella kuin koira. Esimerkiksi antibioottikuurissa tabletti saattaa olla lääkkeen ainoa annosmuoto. Lue vinkkimme, miten saat annettua kissalle lääkkeen.
Monia eri lääkkeitä löytyy sekä tablettina että tahnana. On olemassa myös makutabletteja, joita kissa saattaa suostua ottamaan helpommin kuin niin sanottuja tavallisia tabletteja. Jotkut kissat jopa pitävät purutablettien mausta. Purutabletit kannattaakin säilyttää kannellisessa laatikossa tai muuten kissan ulottumattomissa, jotta kissa ei pääse varastamaan niitä. Etenkin kipulääkkeiden ja monien muiden lääkkeiden yliannostus voi olla kissalle vaarallista.
Lääkkeen antaminen kissalle voi helpottua, jos lääkkeen voi murskata ruoan tai veden sekaan. Lääketahnat ja -pastat on kätevintä sujauttaa kissan posken ja ikenen väliin pieni määrä kerrallaan, jotta kissa ei pysty sylkemään koko annosta pitkin lattioita.
Jos sekoitat lääkkeen kissan ruokaan, voit tehdä annoksesta houkuttelevamman ripottelemalla ruokaan kissanherkkuja. Pienen lääkkeen antaminen voi onnistua myös siten, että lääkkeen pilkkoo herkkujen sekaan. PrimaCatin valikoimasta löydät kissasi suosikkiherkut!
Jos tabletti täytyy antaa kokonaisen, ja kissa ei suostu tablettia ottamaan ilman tappelua, kannattaa avuksi pyytää toinen käsipari.
Kissan voi kääriä esimerkiksi pyyhkeen sisään niin, että sen etujalat ovat vartalonmyötäisesti, jolloin ne eivät pääse sujahtamaan pyyhkeen reunan yli. Avustaja pitää kissaa sylissään kuin kapaloitua vauvaa. Kissan suuta avataan varovasti, ja tabletti tiputetaan sormen päällä aivan kielen juureen asti kissan suunviertä pitkin. Tämän jälkeen kissan suuta voi pitää hellästi kiinni ja silittää sitä kaulasta, mikä edistää nielaisurefleksiä.
Kissan kanssa pääsee helpoimmalla lääkkeen antamisessa, jos totuttaa jo pikkuisen kissanpennun esimerkiksi ruiskulla juottamiseen. Tällöin vaikkapa veteen liuotetun matolääkkeen antaminen ruiskulla kissan suuhun voi sujua ilman suurempia hankaluuksia.
Joskus kotioloissa käy niin, että lääkkeen antaminen kissalle on täysin mahdotonta ja kissa raivostuu toimenpiteestä täysin. Kissa voi olla myös niin epäluuloinen, ettei sitä saa kiinni tai se puolustautuu raivokkaalla raapimisella.
Jos kissan lääkitseminen käy mahdottomaksi, kysy eläinlääkäriltä mahdollisuutta antaa lääke kissalle pistoksena. Monet antibiootit voidaan antaa pitkävaikutteisena injektiona eli pistoksena, kuten myös erilaiset loishäätö- ja matolääkkeet.