Lääkkeen antaminen kissalle ei ole aina helppoa.

Lääkkeen antaminen kissalle

Lääkkeen antaminen kissalle on monen omistajan kauhistus. Kissa ei välttämättä suhtaudu tabletin antoyrityksiin samalla suopeudella kuin koira. Joissain tilanteissa, esimerkiksi antibioottikuurissa, tabletti voi olla lääkkeen ainoa annosmuoto. Kissalle tärkein säännöllisesti annosteltava lääke on matolääke. Niitä löytyy useita erilaisia, ja ne tehoavat hieman eri matoihin. Apteekki tai eläinlääkäri osaa neuvoa parhaiten vaikuttavien aineiden eroista, ja myös madotuksen rytmistä. Madotuksen useuteen vaikuttaa esimerkiksi kissan tiineys tai ulkoilutottumukset.

Monia eri lääkkeitä löytyy sekä tablettina että tahnana. Tableteista löytyy myös makutabletteja, joita kissa saattaa suostua ottamaan helpommin. Jotkut kissat jopa pitävät purutablettien mausta, joten ne kannattaa säilyttää kannellisessa laatikossa tai muuten kissan ulottumattomissa, jotta kissa ei pääse varastamaan niitä. Useiden lääkkeiden (erityisesti kipulääkkeet) yliannostus voi olla vaarallista. Apteekeissa myydään myös makutahnoja, joiden sisään lääketabletin voi koittaa piilottaa.

Jotkut lääkkeet on mahdollista murskata ruoan tai veden sekaan. Jos lääkkeen saa liotettua veteen, on se mahdollista antaa ruiskulla suoraan suuhun. Ruokaan sekoitettava lääke kannattaa sekoittaa märkäruokaan, ja antaa ruokaa vain pieni määrä, jotta voi varmistua siitä, että koko lääkeannos tulee varmasti syötyä.  Voimakkaan hajuiset märkäruoat, vaikkapa tonnikala, saattavat auttaa peittämään lääkkeen hajua ja kissa saattaa syödä lääkkeen todennäköisemmin. Jotkut kissat saattavat syödä tabletin esimerkiksi maksamakkarapalan sisällä ilman muuta huijaamista.

Jotkut lääkkeet on mahdollista murskata ruoan tai veden sekaan.

Kuinka antaa tabletti kissalle kokonaisena

Jos tabletti täytyy antaa kokonaisena, ja kissa ei suostu tablettia ottamaan ilman tappelua, kannattaa avuksi pyytää toinen käsipari. Kissan voi kääriä esimerkiksi pyyhkeen sisään niin, että sen etujalat ovat vartalonmyötäisesti, ja ne eivät pääse sujahtamaan pyyhkeen reunan yli. Avustaja pitää kissaa sylissään kuin kapaloitua vauvaa. Kissan suuta avataan varovasti ja tabletti tiputetaan sormen päällä aivan kielen juureen asti kissan suunviertä pitkin. Tämän jälkeen kissan suuta voi pitää hellästi kiinni ja silittää sitä kaulasta, joka edistää nielaisurefleksiä. Tahnat ja pastat on helpointa sujauttaa posken ja ikenen väliin pieni määrä kerrallaan, jotta kissa ei pysty sylkeä koko annosta pitkin lattioita.

Joskus kissa on mahdotonta lääkitä kotioloissa, jos se raivostuu toimenpiteestä paljon tai on niin epäluuloinen, ettei anna kiinni tai raapii omistajaa rajusti. Tällöin kannattaa kysyä eläinlääkäriltä mahdollisuutta antaa lääke pistoksena. Monet antibiootit voidaan antaa pitkävaikutteisena injektiona, samoin erilaiset loishäätö- ja matolääkkeet. Helpoimmalla pääsee, kun totuttaa kissan esimerkiksi ruiskulla juottamiseen pikkupennusta asti. Tällöin myös muuta kuin pelkkää vettä, esimerkiksi veteen liotettua matolääkettä sisältävä ruiskullinen menee helpommin perille.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!