PrimaCat bengali kissa

Usein kysytyt kysymykset

Alapuolelta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään. Voit tiedustella tuotteisiimme tai kissan ruokintaan liittyvistä kysymyksistä yhteydenottolomakkeella. 

Missä PrimaCat-tuotteet valmistetaan?

PrimaCat-kuivaruoat sekä Classic-sarjan märkäruuat valmistetaan Tsekissä eurooppalaisista raaka-aineista. Fileelihaiset Fillets-annospussit valmistetaan huippulaatuisesta kana- ja tonnikalafileestä thaimaalaisessa tehtaassa, jossa valmistetaan myös ihmisruokatuotteiksi tarkoitettuja tuotteita. PrimaCat-herkut valmistetaan Itävallassa ja Tšekissä, ja myös raaka-aineet tulevat Euroopan maista (pl. lammas, josta osa tulee Uudesta Seelannista). Fresh-kissanhiekat ovat peräisin Kanadasta ja Ultra Compact-hiekat Turkista.

Käyttämämme perunahiutale valmistetaan ihmisille tarkoitetun elintarviketuotannon raaka-aineesta. Elintarvikelainsäädännössä on annettu raja-arvot glykoalkaloideillle, ja koiranruuissamme käytetyn perunahiutaleen glykoalkaloidipitoisuus on näiden raja-arvojen sisällä. Testaamme valmiit tuotteet omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Omavalvontasuunnitelmamme sisältää muun muassa raaka-aineen vastaanoton, näytteiden oton, varastoinnin, käytön tuotannossa sekä dokumentoinnin ja jäljitettävyystiedot. Testaamme tuotteiden laatua koko tuotannon ajan laboratoriotestein, jotta tuote vastaa koostumustietoja ja pakkausmerkintöjä aina parasta ennen -päivämäärään saakka. Perunahiutaleen alkuperämaa on Alankomaat.

Lisätietoa tuotteiden alkuperämaista ja valmistusmaista saat asiakaspalvelustamme.

Kuinka kissan märkäruoka eroaa kuivaruuasta? 

Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, joten on tärkeää, että kissa saa ruuasta tarpeeksi nestettä. Eläimen liha sisältää paljon nestettä jo itsessään, ja kissan märkäruokaan nesteen määrää on yleensä vielä lisätty esimerkiksi herkullisen kastikkeen tai hyytelön muodossa. Kuivaruoka valmistetaan poistamalla raaka-aineista lähes kaikki neste, jotta ravintoaineita saadaan pieneen tilaan mahdollisimman paljon. Kissalle täytyy olla raikasta vettä koko ajan tarjolla. Kaikki PrimaCat-kuivaruoat ovat täysravintoa, eli niitä voi syöttää pääasiallisena ravinnonlähteenä. Täysravintoihin on lisätty vitamiineja ja kivennäisiä, jotta ruoka täyttäisi kissan ravinnetarpeet yhdellä aterialla. PrimaCat -märkäruokavalikoimasta löydät niin täysravintoja, kuin täydennysravintojakin. Täydennysravinto sopii erinomaisesti täysravinnon oheen syötettäväksi, mutta kalsiumin ja kivennäisten saanti tulee turvata tarjoamalla kissalle tämän ohessa myös täysravintoa. Lue lisää täydennys- ja täysravinnon eroista täältä.

Miten penturuoka eroaa aikuisen kissan ruoasta?

Kissanpennun ravinnon tarve eroaa aikuisen kissan tarpeesta merkittävästi. Pentu tarvitsee kasvaakseen paljon enemmän energiaa ja ravinteita, etenkin kalsiumia, kasvavan luuston kehitykseen. Penturuokamme on suunniteltu kissanpennun optimaaliseen kasvuun. Aikuinen kissa voi syödä pennuille tarkoitettua ruokaa, mikäli kissa on hyvin aktiivinen ja tarvitsee runsaasti energiaa ruokavalioonsa, mutta keskustele ruokavalion muutoksesta aina ensin eläinlääkärin kanssa. PrimaCatin penturuoka soveltuu erinomaisesti myös tiineille ja imettäville kissaemoille tukemaan heidän kasvanutta energian- ja proteiinintarvettaan.

Miten märkä- ja kuivaruokaa yhdistetään kissan ruokavaliossa?

Tapoja on monia. Voit syöttää kissalle pelkästään märkäruokaa tai kuivaruokaa, kunhan huolehdit kissan nesteensaannista kuivaruokaa syöttäessä. Kuiva- ja märkäruokaa voi myös yhdistää, kunhan huolehtii siitä, että kissa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet syömästään ravinnosta – eli riittävästi täysravintoa. Märkäruokavalikoimastamme löydät sekä täys- että täydennysravintoja. Täydennysravintoa tulisi syöttää aina täysravinnon ohessa, jotta kissan tarvitsemat ravintoaineet täyttyvät päivittäin.

Mitä tarkoittaa "liha- ja eläinperäiset tuotteet" ja "11% siipikarjaa" -maininnat tuotepakkauksissa?

Liha- ja eläinperäiset tuotteet -maininta tarkoittaa sitä, että tuotteessa voi olla eri tuotantoeläimistä peräisin olevaa lihaa ja ruhon osia, kuten sisäelimiä (ei kuitenkaan esim. höyheniä). Kissa on lihansyöjä, joten sen tulee saada proteiinit eläinperäisistä raaka-aineista. Eläinperäinen proteiini sisältää myös kissalle välttämättömiä aminohappoja, kuten arginiinia ja tauriinia. Kaikki käytetty eläinperäinen raaka-aine on peräisin elintarviketuotantoon hyväksytyistä tuotantoeläimistä. 
Esimerkiksi Classic-tuotesarjan Siipikarjaa hyytelössä -täysravinnon ”11 % siipikarjaa”-maininta tarkoittaa, että tuotteen fileepalat sisältävät 88 % liha- ja eläinperäisiä tuotteita, joista 11 % on siipikarjaa.

Tuotteet valmistetaan tehtailla, joissa käsitellään laajasti erilaisia raaka-aineita. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti allergisten kissojen ruokinnassa. Allergisen kissan ruokavalion suhteen tulisi kuitenkin aina konsultoida eläinlääkäriä.
 

Kuinka löydän oikean ruoan kissalleni?

Oikean ruoan löytäminen kissalle voi tuntua toisinaan haastavalta. Ruoan valintaan vaikuttaa moni asia: onko kissasi sisä- vai ulkokissa, leikattu vai leikkaamaton, onko sillä jotain allergioita, kuinka aktiivinen kissasi on, lihooko/laihtuuko kissasi helposti ja mikä ruoka maistuu kissallesi parhaiten. Paras tapa oikean ruoan löytämiseen on eri ruokien kokeilu ja kissan kunnon tarkkailu. Kissaa ei kuitenkaan kannata pakottaa/pitää ruuatta pitkiä aikoja, vaan uusiin ruokiin totuttaminen kannattaa tehdä asteittain, jotta vältytään totaalikieltäytymiseltä. Lue vinkkimme uuteen ruokaan totutteluun ja nirson kissan ruokintaan.

Onko PrimaCat-tuotteet turvallisia?

Lemmikkien hyvinvointi on meille kaikkein tärkeintä, ja näin ollen tuotteiden turvallisuus on tärkein prioriteettimme. Kaikki yhteistyötehtaamme ovat tarkoin valittuja, sekä sertifioituja ja tarkastettuja. Pyrimme aina optimoimaan tuotteidemme pakkaukset niin, että niiden hiilijalanjälki olisi kuljetuksissa mahdollisimman pieni. Tuotteiden korkea laatu varmistetaan ISO 9001 -laadunhallintajärjestelmällä ja tonnikala on pyydetty luonnollisesti delfiiniystävällisin pyyntitavoin.

Miten ulko- ja sisäkissojen ruokinta eroaa toisistaan?

Ulkokissat saavat usein enemmän liikuntaa kuin sisäkissat, jolloin niiden energiantarve on yleensä suurempi. Ulkokissojen ruokavaliossa pitää kuitenkin muistaa, että ne saattavat osittain pyydystää ravintonsa itse. Valikoimamme tuotteet on suunniteltu pääasiassa sekä aktiivisille että rennommille sisäkissoille. Ulkokissalle voit syöttää myös PrimaCatin Kitten -kuivaruokaa, jonka korkeampi energia- ja proteiinipitoisuus auttaa ylläpitämään aktiivisen kissan lihaksiston hyvinvointia.

Kuinka paljon ja kuinka usein kissanpentua tulisi ruokkia?

Kissanpentua tulisi ruokkia useamman kerran päivässä pienin annoksin. Luovutusikäisen pennun olisi hyvä saada n. kuusi pientä ateriaa päivässä, sillä kissanpennun maha on todella pieni eikä pysty vastaanottamaan suuria määriä ruokaa kerralla. Ruoan määrä riippuu kissan iästä, koosta ja aktiivisuudesta. Sopivan ruokamäärän löytää parhaiten kokeilemalla, pakkausten ruokintataulukot ovat vain suuntaa-antavia. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta täältä.

Miten ruoka-aineallergioista kärsivää kissaa kannattaa ruokkia?

Allergisen kissan ruokinta voi tuntua haastavalta. Ruoka-allergiat ilmenevät kissoilla usein erilaisina suolisto- ja iho-oireina, kuten kutinana. Mikäli epäilet kissallasi ruoka-aineallergiaa, ota yhteys eläinlääkäriin, jotta voit selvittää, mille ruoka-aineelle kissa on allerginen. Kun allergiaa aiheuttava ainesosa tai ainesosat ovat selvillä, kissaa ruokitaan niin, että vältellään kyseisiä ainesosia. Hyvin allergisen kissan ruokavalioon saa apua eläinlääkäriltä ja allergisen kissan ruokintaan soveltuvilla ruoilla.

Paljonko ja kuinka usein kissa syö?

Ruokintamäärät ja -kerrat riippuvat kissasi iästä, painosta ja aktiivisuudesta. Kissanpentu ja ylipainoinen kissa kannattaa ruokkia n. kuusi kertaa päivässä, kun taas aikuiselle normaalipainoiselle kissalle riittää 3-5 ateriaa päivässä riippuen kissan aktiivisuudesta. Ruokapakkausten ruokintasuosituksista pääsee hyvin alkuun, mutta paras mittari oikean ruokamäärän mittaamiseksi on kissan painon tarkkailu sekä se kuinka paljon kissa itse syö kerralla, kun se ruokitaan.

Mitä hehkutusjäännös tarkoittaa?

Hehkutusjäännöksellä tarkoitetaan sitä, kun kyseisestä tuotetta kuumennetaan niin korkeassa lämpötilassa, että orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Jäljelle jää kivennäisaine (mm. magnesium, fosfori sekä rauta), jota kutsutaan hehkutusjäännökseksi. Hehkutusjäännös ilmoitetaan prosentteina. Jos hehkutusjäännöksen määrä on suuri, tuotteen raaka-aineessa on ollut runsaasti luuta.

Mikä on Classic-märkäruokien fosforipitoisuus?

Classic- sarjan ruoissa luontainen fosforipitoisuus on noin 0,2 %. Suurin osa fosforista kalassa on ruodoissa, joita emme käytä tuotteessamme. Kaloissa on n. 180–300 mg fosforia / 100 g lajista riippuen. Fosforin määrää ei tuotteessamme ole kontrolloitu kuten munuaisruokavalion tuotteissa.

Mistä löydän tuotteiden erätiedon?

Tuotteen erätieto löytyy leimasta, joka on joko sille pakkauksessa varatulla alueella (yleensä tuotteen takapuolella alaoikealla) tai muualle pakkaukseen leimattuna. Leimasta löytyy Parasta ennen -päiväys sekä erätieto, jota tarvitaan tietyn tuote-erän jäljittämiseen. Erätieto on siis päiväyksen yhteydessä oleva kirjain-numeroyhdistelmä.

Nappula näyttää erilaiselta kuin ennen. Onko reseptiä muutettu?

Joskus nappulan värissä (tumma/vaalea), koossa (pienempi/isompi), muodossa (paksumpi/litteämpi) tai hajussa (miedompi/voimakkaampi) saattaa olla pieniä eroja erästä riippuen, vaikka resepti onkin koko ajan sama. Havaitut ulkonäköerot erien välillä ovat raaka-aineiden luonnollista vaihtelua, kuten tärkkelyksen määrän vaihtelu ja se, miten nappula imee rasvan.
Saattaa myös olla, että tuotantolinjalle on jäänyt yksittäisiä nappuloita edellisestä erästä. Erät on tuotettu tehtaalla peräkkäin ja muutama nappula on saattanut päästä sekoittumaan. Tietenkään näin ei tulisi tapahtua.
Tuotetta on kuitenkin turvallista käyttää. Vaikka nappulan sävy tai koko olisikin erilainen kuin aikaisemmin, se ei aina tarkoita, että tuote on pilalla. Mikäli tuotteen laatu epäilyttää, tutustu laatu- ja maistuvuustakuuseemme.
 

Onko PrimaCatin tuotteissa lisättyä sokeria ja ovatko ne viljattomia?

PrimaCatin tuotteet eivät sisällä lisättyä sokeria. Viljattomia tuotteitamme ovat mm. Classic-märkäruoat hyytelössä ja kastikkeessa, Soup-keittoruoat ja kissanmakkarat. Myös kuivaruoista löytyy kaksi viljatonta makua. Katso lisätietoja tuotteistamme.

Löytyykö PrimaCatilta munuaisvaivaiselle tai diabeetikolle sopivia tuotteita?

Sairauksien hoidossa tulee ensisijaisesti käyttää eläinlääkärin suosittelemaa ruokaa. Tuotteemme eivät ole varta vasten sairauksien hoitoon suunniteltuja.

Onko teillä kissanpennun märkäruokaa tai voiko teidän märkäruokia syöttää pennulle?

Valikoimastamme löytyy pennuille suunniteltu Kalkkunaa kastikkeessa -märkäruoka. Kissanpennuille on hyvä syöttää niiden tarpeisiin kehitettyä energiapitoista ravintoa, joka täyttää pennun erityiset mineraali-, vitamiini- ja ravintotarpeet. Muitakin märkäruokiamme voi syöttää laadukkaan, pennuille suunnitellun täysravinnon ohessa. Kun kissa on pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että märkäruokaa sekä erilaisia koostumuksia ja makuja, se usein suostuu syömään niitä myös vanhempana.

Olen kiinnostunut tekemään yhteistyötä kanssanne sosiaalisessa mediassa. Teettekö tällaisia yhteistöitä?

Teemme ajoittain yhteistöitä PrimaCatin somekanavissa. Voit olla yhteydessä meihin sosiaalisen median yksityisviestillä. Jos emme juuri nyt etsi yhteistyökumppaneita, voimme laittaa tilisi ylös ja olla mahdollisesti myöhemmin yhteydessä sinuun, jos tilanne muuttuu.

Keneen olen yhteydessä, jos tuote ei maistu lemmikilleni tai en itse ollut tyytyväinen ostamaani tuotteeseen?

Kaikilla kissanruokatuotteillamme on 100 % maistuvuus- ja laatutakuu. Mikäli et ole tyytyväinen tuotteeseen tai se ei täytä tuotteidemme korkeita laatuvaatimuksia, täytä ja lähetä reklamaatiolomake meille ostokuitin kera.

Tuotteessani on vikaa tai se näyttää erilaiselta kuin aiemmin. Miten teen reklamaation tai varmistan, onko tuotetta turvallista käyttää?

Mikäli sinulla on kysymyksiä tuotteistamme tai haluat tehdä reklamaation, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeen kautta.

Mihin kissojen ruokakuppi kannattaa sijoittaa?

Kissan ruokinta on taitolaji. Toisinaan tuntuu, että tähtien pitää olla oikeassa asennossa ja tuulen puhaltaa juuri oikeasta suunnasta, jotta kissa suostuu syömään. Kissan ruokakupille ei ole yksiselitteisesti mitään oikeaa paikkaa. Toiset kissat haluavat syödä esimerkiksi ruokansa lattialla, toiset pöydällä. Jos taloudessa on useampia kissoja tai lisäksi muita lemmikkejä, kannattaa ruokakuppi sijoittaa sen mukaan, ettei esimerkiksi koira tai muut talouden kissat pääse varastamaan kissan ruokaa. Tällöin voi syntyä myös ikäviä tappelutilanteita. Jos kissan syömisessä on ongelmia, kannattaa kokeilla kupin siirtämistä eri paikkoihin ja katsoa, onko tällä vaikutusta kissan ruokahaluun.