Kissan virikkeellinen elämä PrimaCat

Kissan juoksupyörä ja muut tavat lisätä kissan liikuntaa

Sisäkissan liikunta - kissan juoksupyörä ja muut keinot

Sisäkissaa voi houkutella liikkumaan monin tavoin. Esimerkiksi kissaa liikkumaan kannustava sisustus, valvottu ulkoilu ja kissan juoksupyörä ovat hyviä keinoja sisäkissan liikunnan lisäämiseen. Lue tästä artikkelista vinkit, kuinka voit aktivoida sisäkissaa liikkumaan aiempaa enemmän.

Miksi kissan pitää liikkua?

Pieniä sohvatiikereitämme on ihana katsella loikoilemassa sängyllä tai sohvalla, mutta on tärkeää tiedostaa, että kissa on kehittynyt liikkumaan pitkiäkin matkoja. Luonnossa kissan reviirin on arveltu kattavan kymmenten kilometrien kokoisen alueen, jolla kissa liikkuu päivän mittaan. Kissa pystyy räjähtäviin saalistuspyrähdyksiin, mutta liikkuu useimmiten rauhalliseen tahtiin kävellen tai juosten.

Kissalle riittää reviiriksi pienikin alue, kunhan kissan on mahdollista päästä liikkumaan kissoille luontaiseen tapaan. Lisäksi lemmikkikissamme tarvitsevat liikuntaa pysyäkseen hyvässä kunnossa ja sopivassa painossa.

Onko kissallesi jo ehtinyt kertyä liikakiloja? Lue PrimaCatin ohjeet ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen

Sisäkissan luontainen aktivointi PrimaCat

 

Juoksurata yläilmoissa – kissasisustaminen

Kissa on niin sanotusti kolmiulotteinen eläin. Tämä tarkoittaa, että se tarvitsee elinympäristöönsä erilaisia tasoja, kuten korkeita paikkoja. Kiipeily pitää kissan vetreänä ja tuo myös aktivointia kissan päiviin.

Kissasisustaminen tarkoittaa, että asuntoa sisustetaan erilaisin hyllyin ja tasoin, joille kissa pääsee halutessaan kiipeilemään. Kiipeilypuu on hyvä alku, mutta kissalle voi lisätä kiipeilypaikkoja myös erilaisilla tolpparatkaisuilla, joita pitkin kissa pääsee kiipeämään yläilmoihin. Hyllyjen päälle voi jättää kissan mentävän kolon ja kiinnittää katonrajaan hyllyn, jonka päältä kissa voi tarkkailla reviiriään.

Erilaiset saalistusleikit

Parasta aktivointia kissalle ovat usein erilaiset leikit, joissa kissa pääsee vaanimaan ja hyökkäämään saaliin kimppuun. Joskus paatunutta sohvatiikeriä joutuu vähän houkuttelemaan leikin tuoksintaan, mutta kissalle on tärkeää, että se saa hiipiä saaliin perässä ja treenata hyökkäyksiään. Leikkiä olisi hyvä olla joka päivä, mahdollisesti useita kertoja päivässä mielellään vähän ennen ruokailua, jolloin saalistusketju saa myös päätöksen.

Kissa monesti aktivoi myös itse itseään leikkimällä hyökkäillen erilaisten pallojen perässä. Leluja kannattaakin välillä laittaa jäähylle ja vaihtaa uudet tilalle. Näin niissä säilyy uutuudenviehätys, ja kaapissa hetken säilytetty lelu onkin ihan uusi saalis.

Tiesitkö, että kissaa voi kouluttaa leikin avulla? Lue PrimaCatin vinkit kissan koulutukseen.

Kissan ruokavalio PrimaCat

 

Kissan valvottu ulkoilu – lenkille, mars!

Valvottu ulkoilu on loistava virike, joka myös lisää kissan liikuntaa vaihtelevissa maastoissa. Kissakin voi nauttia suunnattomasti vaikkapa metsäretkistä.

Kissa tutkii mielellään ympäristöään hitaasti ja haistelee erilaiset reviirimerkit, joten kissan kanssa ulkoiluun kannattaa varata aikaa. Kokenut ulkoilija kiipeilee ja juoksentelee nopeaankin tahtiin uudessakin ympäristössä.

Valjasulkoilu kannattaa aloittaa tutusta paikasta. Valjaiden pukemista ja pitämistä on hyvä harjoitella ensin sisätiloissa. Kun suuntaat kissan kanssa ulos, ota mukaan myös kuljetuskoppa, josta kissa voi tarkkailla uutta ympäristöä ensin turvassa.

Valjasulkoilu tarjoaa kissalle mielenkiintoisia ympäristöjä, mutta on myös mukavaa yhteistä tekemistä ihmisen kanssa, kunhan kissan turvallisuuden tunne otetaan huomioon myös ulkotiloissa. Satsaa myös sopiviin, hyvin istuviin valjaisiin. Lue lisää kissan valvotusta ulkoilusta ja totuttamisesta valjaisiin.

Kissan juoksupyörä vaativille harrastajille

Kissan juoksupyörä on melko uusi tulokas kissan aktivointiin. Se voi toimia erinomaisesti joidenkin kissojen liikunnan lisäämisessä, mutta juoksupyörässä juokseminen ei ole kissalle välttämättä aluksi palkitsevaa. Tämän vuoksi kissan juoksupyörä saattaa jäädä vain kalliiksi ja tilaa vieväksi sisustuselementiksi.

Juoksupyöräharjoitukset kannattaa aloittaa lelun tai herkun avulla pienin askelin kerrallaan. Koska liikunta on kissalle iso tarve ja sen toteuttaminen on usein palkitsevaa, joten kissan juoksupyörästä saattaa alun totuttelun jälkeen tulla kissalle tärkeä asia.

Kaipaatko lisää vinkkejä sisäkissan virikkeelliseen arkeen? Katso helpot keinot kissan virikkeellistämiseen ja aktivointiin.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n kanssa.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!