Bengali kissanpentu

Kissan tai kissanpennun hankinta

Kissaa hankkiessa on hyvä tutustua kissaeläimen luontaisiin tarpeisiin paitsi ruokinnan, myös käyttäytymisen ja asuinpaikan suhteen. Kissaa saatetaan pitää helppona ja itsekseen toimeen tulevana lemmikkinä, mutta se vaatii yhtä lailla hoitoa ja paneutumista, kuin esimerkiksi koira. Kissa ei ole ilmainen lemmikki, ja se pitää steriloida tai kastroida. Myös muihin eläinlääkärinkuluihin on syytä varautua. 

Kissanpennun luovutusikä ja ruokinta

Kissanpentu saa ravintoa emon maidosta noin kuuden viikon ikäiseksi, ja tämän jälkeen se alkaa hiljalleen totuttautua kiinteään ruokaan. Kun pentua aletaan vierottaa emosta, tulee sillä olla kissanpennulle suunniteltua, laadukasta märkäruokaa tarjolla ja maidosta vieroittaminen tulee tehdä vähitellen. Kissanpennun luovutusikä on aina vähintään 14 viikkoa, ja tätä nuorempaa kissanpentua ei tule ottaa, vaikka kasvattaja sitä tarjoaisikin. 

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kasvattaja on totuttanut pennun monipuolisesti erilaisiin ruokiin, jotta kotona voit tarjota pennullesi mahdollisimman monipuolista ravintoa. Kissanpennun kasvava elimistö vaatii energiapitoista ruokaa, joka täyttää niiden erityiset mineraali-, vitamiini- ja ravintotarpeet. PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -kissanruoassa on proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja pennuille optimoidussa suhteessa. Lisäksi siihen lisätyt ja tasapainotetut ravinteet auttavat tukemaan pennun lihasten ja luuston kasvua sekä vahvistamaan kissan vastustuskykyä.

Lue lisää kissanpennun ruokinnasta.

Kissanpennun tuominen kotiin

Myös kissanpennun madotus ja rokotukset ovat erittäin tärkeitä. Ennen kuin kissanpentu on luovutusiässä, se on madotettu useita kertoja kasvattajan toimesta. Pennut ovat hyvin alttiita madoille, ja madot voivat olla pennulle jopa hengenvaarallisia. Pentu saa matotartunnan usein jo emoltaan. Uuden omistajan tulee antaa pennulle loishäätö muutamaa viikkoa ennen rokotuksia. 

Kissa on luonnostaan siisti eläin, ja oppii usein jo emoltaan hiekkalaatikolla käymisen. Jos pentu ei ole vielä saapuessaan sisäsiisti, voi sitä opettaa hiekkalaatikolle, nostamalla pentu aina laatikkoon, kun sillä havaitaan olevan hätä. Kun pentu on käynyt laatikolla, sitä silitetään ja kehutaan. Hiekkalaatikko täytyy pitää siistinä ja puhdistaa päivittäin, sillä kissa ei halua mielellään käydä likaisella laatikolla. Raapimispuita kannattaa laittaa useisiin paikkoihin, jotta kissa ei ala raapia kalusteita. Kissaa voi kehua, kun se raapii omaa puutaan, ja kieltää kun se raapii kiellettyjä pintoja. Kissanpentua ei tule ulkoiluttaa, ennen kuin sillä on riittävä rokotussuoja. Valjaisiin totuttaminen kannattaa tehdä vähitellen, jotta kissa ei ensimmäisellä ulkoilukerralla säikähdä valjaiden aiheuttamaa painetta ja karkaa. Lue lisää vinkkejä kissan ulkoilutukseen.
 

TÄYSIKASVUISEN KISSAN OTTAMINEN

Kissanpennun ottamisen sijaan toinen hyvä vaihtoehto on täysikasvuinen kissa. Kissanpennut vaativat enemmän vahtimista, kouluttamista ja ehkä leikkimistäkin, kun taas varttuneempi kissa osaa jo ottaa vähän rauhallisemmin, olla kiipeämättä verhoissa ja tehdä tarpeensa hiekkalaatikolle. Aikuinen kissa saattaa olla joissain elämäntilanteissa parempi valinta kuin paljon huomiota vaativa kissanpentu. 

Muista, että muutokset voivat olla stressaavia kissoille. Anna uudelle perheenjäsenelle aikaa tutustua uuteen ympäristöön ja ottaa kontaktia sinuun omassa tahdissaan. Varmista etukäteen, millaiseen ruokaan ja hiekkaan kissa on tottunut. Jos mahdollista, pyydä kissalle mukaan jotain, missä on tuttu tuoksu, esimerkiksi lelu tai peitto. Varmista, että kissalle on suojaisa ja turvallinen paikka, jonka rauhaan se voi vetäytyä.

Joskus kasvattajien luona etsivät kotia aikuisetkin rotukissat esimerkiksi omistajan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Enemmän aikuisia, kotia etsiviä kissoja on kuitenkin löytöeläintalojen ja eläinsuojeluyhdistysten hoivissa. 
 
Moni kissa etsii hyvää kotia - voitko sinä auttaa?
 
Kissan adoptoiminen on hyvä teko, jolla voit helpottaa löytöeläintalon tai eläinsuojeluyhdistyksen taakkaa ja antaa hyvän elämän kissalle, joka on joutunut syystä tai toisesta kodinvaihtajaksi tai vaikka luontoon oman onnensa nojaan. 
Osalle kissoista on haussa paikka ainoana lemmikkinä, jos hoitopaikassa on huomattu, että ne viihtyvät parhaiten itsekseen. Osa etsii kotia kissakaverinsa kanssa ja osalle toivotaan uudesta kodista jo löytyvän kissaseuraa. Kotia vailla on hyvin eri ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia kissoja, joten oletpa sitten kokenut kissaihminen tai ensimmäistä kertaa asialla, löydät varmasti joukosta sen oikean, juuri sinun kotiisi ja olosuhteisiisi sopivan ystävän.

PrimaCat on etsinyt Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n kodittomille kissoille koteja jo vuodesta 2010. Facebookin kautta toimivan TARTU TASSUUN! Kissalle Koti –kampanjan tavoitteena on löytää kodittomille kissoille vastuullinen koti sekä edistää tilapäiskotitoimintaa. Lue lisää työstämme eläintensuojelun hyväksi.


 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!