Bengali kissanpentu

Kissan tai kissanpennun hankinta

Kissaa hankkiessa on hyvä tutustua kissaeläimen luontaisiin tarpeisiin paitsi ruokinnan, myös käyttäytymisen ja asuinpaikan suhteen. Kissaa saatetaan pitää helppona ja itsekseen toimeen tulevana lemmikkinä, mutta se vaatii yhtä lailla hoitoa ja paneutumista, kuin esimerkiksi koira. Kissa ei ole ilmainen lemmikki, ja se pitää steriloida tai kastroida. Myös muihin eläinlääkärinkuluihin on syytä varautua. 

Kissanpennun luovutusikä ja ruokinta

Kissanpentu saa ravintoa emon maidosta noin kuuden viikon ikäiseksi, ja tämän jälkeen se alkaa hiljalleen totuttautua kiinteään ruokaan. Kun pentua aletaan vierottaa emosta, tulee sillä olla kissanpennulle suunniteltua, laadukasta märkäruokaa tarjolla ja maidosta vieroittaminen tulee tehdä vähitellen. Kissanpennun luovutusikä on aina vähintään 12 viikkoa, ja tätä nuorempaa kissanpentua ei tule ottaa, vaikka kasvattaja sitä tarjoaisikin. 

Kissanpennun luovutusikä on aina vähintään 14 viikkoa.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kasvattaja on totuttanut pennun monipuolisesti erilaisiin ruokiin, jotta kotona voit tarjota pennullesi mahdollisimman monipuolista ravintoa. Kissanpennun kasvava elimistö vaatii energiapitoista ruokaa, joka täyttää niiden erityiset mineraali-, vitamiini- ja ravintotarpeet. PrimaCat Kanaa kissanpennuille -täysravinnossa on proteiinia, rasvaa ja hiilihydraattia pennuille optimoidussa suhteessa. Lisäksi siihen lisätyt ja tasapainoitetut ravinteet auttavat turvaamaan lihasten ja luuston kasvuedellytykset ja vahvistavat pennun vastustuskykyä.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, eli se ei juurikaan tarvitse hiilihydraatteja ja kasviksia. Kasvavalle pennulle tärkeää on lihaisa ruoka, jonka proteiinit ovat nimenomaan eläinproteiineja. Kasvava kissa tarvitsee myös rasvaa, ja tasapainotetusti kalsiumia ja fosforia. Kissan elimistö tarvitsee tiettyjä välttämättömiä aminohappoja (esim. tauriini, arginiini), joita se saa vain nauttimastaan lihasta. Koiran täysravinnot eivät ole sopivaa ravintoa kissalle, sillä niiden eläinperäisen proteiinin pitoisuudet ovat matalammat kuin kissalle suunnitelluissa ruoissa. Koiranruoat eivät myöskään yleensä sisällä tauriinia. A-vitamiinia on saatava ruoasta, sillä kissan elimistö ei pysty valmistamaan sitä. Kissa saa A-vitamiinia eläinperäisestä ravinnosta, sillä sen elimistö ei pysty muuttamaan kasvikarotenoideja A-vitamiiniksi. Kissan janontunne on luontaisesti heikko, sillä se saisi luonnossa kosteutta syömästään saaliseläimestä. 

Kissanpennun tuominen kotiin

Myös kissanpennun madotus ja rokotukset ovat erittäin tärkeitä. Ennen kuin kissanpentu on luovutusiässä, se on madotettu useita kertoja kasvattajan toimesta. Pennut ovat hyvin alttiita madoille, ja madot voivat olla pennulle jopa hengenvaarallisia. Pentu saa matotartunnan usein jo emoltaan. Uuden omistajan tulee antaa pennulle loishäätö muutamaa viikkoa ennen rokotuksia. 

Kissa on luonnostaan siisti eläin, ja oppii usein jo emoltaan hiekkalaatikolla käymisen. Jos pentu ei ole vielä saapuessaan sisäsiisti, voi sitä opettaa hiekkalaatikolle, nostamalla pentu aina laatikkoon, kun sillä havaitaan olevan hätä. Kun pentu on käynyt laatikolla, sitä silitetään ja kehutaan. Hiekkalaatikko täytyy pitää siistinä ja puhdistaa päivittäin, sillä kissa ei halua mielellään käydä likaisella laatikolla. Raapimispuita kannattaa laittaa useisiin paikkoihin, jotta kissa ei ala raapia kalusteita. Kissaa voi kehua, kun se raapii omaa puutaan, ja kieltää kun se raapii kiellettyjä pintoja. Kissanpentua ei tule ulkoiluttaa, ennen kuin sillä on riittävä rokotussuoja. Valjaisiin totuttaminen kannattaa tehdä vähitellen, jotta kissa ei ensimmäisellä ulkoilukerralla säikähdä valjaiden aiheuttamaa painetta ja karkaa. Lue lisää vinkkejä kissan ulkoilutukseen.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!