

Kadonnut kissa - miten toimia?
Kadonnut kissa aiheuttaa perheelle kovaa huolta. Ikävintä on, jos kissa on kadonnut sille täysin vieraassa ympäristössä, esimerkiksi lomamatkalla. Tällöin kissa ei osaa hakeutua tuttuihin paikkoihin ja saattaa kulkeutua kauas katoamispaikasta.
Kissaa tulee aina ulkoiluttaa tukevissa valjaissa, joista ei ole helppoa rimpuilla vapaaksi. Lisäksi kissalle on hyvä laittaa siru, jonka avulla kadonneesta kissasta löydetään omistajatiedot.
Tässä artikkelissa kerromme,
- mitä tehdä, jos kissa on kadonnut
- mitä on loukuttaminen
- mitä tehdä, jos löytää vapaana kulkevan kissan
- yleisistä syistä kissan katoamisen taustalla.
Mitä tehdä, jos kissa on kadonnut?
Kadonneen kissan omistajan kannattaa heti ilmoittaa paikalliseen löytöeläinkotiin kissan tiedot, eli kissan:
- kuva
- katoamispaikka
- katoamispäivä
- sukupuoli
- omistajan yhteystiedot.
Tämän lisäksi Karkurit-sivustolle sekä etsijäkoirille on hyvä ilmoittaa heti kissan kadottua. Kuvallisia katoamisilmoituksia voi jakaa naapureille tai kiinnittää kauppojen ilmoitustauluille ja puhelintolppiin. Jos kissa löytyy, on hyvä muistaa käydä poistamassa kaikki ilmoitukset näkyvistä, jotta turhilta yhteydenotoilta vältytään.
Kadonneen kissan jäljillä
Jos kadonnut kissa on karannut tai poistunut pihapiiristä niin, ettei se tule luoksesi kutsumalla, voit kokeilla seuraavia tapoja houkutella kissaa takaisin.
- Vie kissan oma hiekka-astia pihapiiriin, jotta kissa tunnistaa oman reviirinsä tuoksun.
- Vie kissan ruoka- ja juomakuppi, lelut, peti ja omistajan pesemätön vaate pihapiiriin.
- Omakotitalossa tai muussa erillistalossa voit jättää ulko-oven auki, jolloin kadonnut kissa voi tulla omin neuvoin takaisin sisälle.
- Kerrostalossa kissan tutut esineet voi jättää esimerkiksi alimman parvekkeen alle suojaiseen nurkkaukseen.
Kadonneen kissan etsinnöissä omistaja kutsuu kissaa nimeltä. On myös suositeltavaa kilistellä tai rapistella kissalle mieluista lelua.
Jos kissaa etsitään autolla, kannattaa vauhti pitää alhaisena ja pysähtyä tasaisin väliajoin kutsumaan kissaa. Usein kadonnut kissa saattaa ilmestyä paikalle, jos sitä etsitään tutun kissa- tai koirakaverin kanssa.
Jos kissa näyttäytyy, mutta ei anna ottaa itseään kiinni, voi sille jättää ruokaa näköhavaintopaikkaan ja jäädä odottelemaan. Jotkin kissat saattavat tulla katsomaan maata pitkin vedettävää lelua, jolloin kissan voi saada kiinni.
Kadonnut kissa hakeutuu usein piiloon esimerkiksi varastoihin, autotalleihin tai rakennusten alle – se on myös voinut jäädä lukkojen taakse. Kannattaa siis kiertää naapurien ovilla ja pyytää heitä tarkistamaan sellaiset paikat, joihin kadonnut kissa olisi voinut mennä.
mitä tehdä, jos löytää vapaana kulkevan kissan?
- Tarkista onko kissa loukkaantunut: Jos kissa on selvästi sairas tai loukkaantunut, vie se välittömästi eläinlääkäriin. Jos et itse voi viedä kissaa, ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tai kunnaneläinlääkäriin.
- Selvitä onko kissa mahdollisesti kotikissa: Katso onko kissalla kaulapantaa ja nimilappua. Kysy naapurustossa, onko joku nähnyt kissaa aikaisemmin tai tietääkö joku sen omistajan. Voit myös julkaista kuvan kissasta sosiaalisessa mediassa.
- Vie kissa tunnistusmerkinnän tarkistukseen: Vie kissa eläinlääkäriin tai eläinsuojeluyhdistykselle mikrosirun tarkistusta varten. Mikrosirusta saattaa löytyä omistajan tiedot.
Ulkona vapaasti liikkuva silkkitassu voi olla vapaasti ulkoileva lemmikkikissa, kotoaan karannut lemmikkikissa, hylätty tai villiintynyt kissa, jolla ei ole omistajaa.
Mitä on Loukuttaminen?
Jos kissasta on näköhavaintoja, voi sitä yrittää loukuttaa. Loukkuja saa monista paikallisista löytöeläinkodeista ja ohjeet loukuttamiseen löydät esimerkiksi Karkurit-sivustolta.
Loukku on hyvä laittaa piiloon ja pois ihmisten näköpiiristä. Kadonnut kissa liikkuu yleensä öisin ja saattaa uskaltautua loukkuun vasta yöaikaan. Loukku täytyy tarkistaa riittävän usein. Ei kuitenkaan kannata oleilla sen lähellä jatkuvasti, sillä tämä voi karkottaa kissan pakosalle.
Kadonneiden kissojen tiedetään kulkeneen pitkiä matkoja, kunnes ne on löydetty vieraalta paikkakunnalta. Karkureita on myös löytynyt jopa vuosien päästä karkaamisestaan. Monet kadonneet kissat palaavatkin itse takaisin kotiinsa jopa useiden kuukausien kuluttua. Toivoa ei siis kannata menettää, vaikka kissaa ei viikkoihin tai kuukausiin löytyisikään.
Yleisiä syitä kissan katoamisen taustalla
Muutto uuteen kotiin: Reviirikeskeisenä eläimenä kissa voi yrittää palata takaisin tuttuun ja turvalliseen ympäristöönsä.
Lisääntymisvietti: Kissan vahva lisääntymisvietti voi johdattaa sen kauaksi kotoa. Mahdollisen parittelukumppanin, esimerkiksi kiimassa olevan narttukissan, tuoksu voi myös muuttaa tavallisesti rauhallisen uroskissan käytöstä.
Saalistusvietti: Kissan luontainen saalistus- tai metsästysvietti voi ajaa kissan kauaksi kotoa, jos se saa mahdollisuuden liikkua vapaasti.
Pelko: Kissan säikähtäessä se voi paeta nopeasti kauas tapahtumapaikalta. Erityisesti kissaa ulkoiluttaessa on hyvä pitää mielessä, että rauhallinenkin kissa voi säikähtää esimerkiksi vapaana juoksevaa koiraa, jolloin hihnan on hyvä olla tukevasti omistajan kädessä.