Kissan suun terveydestä on hyvä pitää huolta.

Kissan hampaidenhoito

Kissan hampaat täytyy tarkistuttaa säännöllisesti eläinlääkärillä, sillä kissan hammas- ja suuvaivat saattavat oireilla vasta, kun tilanne on jo ehtinyt pahaksi. Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin kissan hampaista ja niiden hoidosta.

Minkä ikäisenä kissa vaihtaa hampaat?

Kissanpennun maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin tavallisesti ennen 7 kuukauden ikää. Kissalla on 26 maitohammasta, ja aikuisella kissalla hampaita on 30.

Kissan hampaista voi nähdä, että kissat ovat lihaa syöviä petoeläimiä. Kissan hampaat ovat teräväkärkisiä, jolloin ne sopivat parhaiten lihan leikkaamiseen ja repimiseen, eikä kissan hampaissa ei ole lainkaan ruoan jauhamiseen tarvittavia tasaisia purupintoja.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, joka ei kaipaa kasviksia ruokavalioonsa. Lue lisää kissan lajinmukaisesta ruokavaliosta.

Miten pitää huolta kissan hampaista?

Muista tutkia kissasi suu säännöllisesti. Plakin ja hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja toisilla kissoilla niitä muodostuu herkemmin kuin toisilla. Kovettuessaan plakki muuttuu hampaan pinnalla kellertävän harmaaksi kerrokseksi eli hammaskiveksi, joka täytyy poistaa säännöllisesti eläinlääkärissä.

Hammaskivi altistaa ientulehdukselle eli gingiviitille. Hoitamaton ientulehdus johtaa hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen parodontiittiin. Parodontiitti on yleinen kissojen suun vaiva, joka aiheuttaa hampaiden heilumista ja hoidetaan vaurioituneen hampaan poistamisella.

Ientulehduksen voi tunnistaa punoittavista ja turvonneista ikenistä, jotka saattavat vuotaa verta. Jos ientulehdus pääsee etenemään hammasjuureen ja siitä hammasluuhun, voi se levitä myös muualle elimistöön. Tämän vuoksi suun ja hampaiden huolto on erityisen tärkeää kissoilla, joilla on jokin perussairaus, kuten sydänvika tai diabetes. 

Pitääkö kissan hampaat pestä?

Kissa kannattaa totuttaa jo pienestä asti hampaiden harjaukseen ja suun tutkimiseen. Päivittäinen hampaiden harjaus ehkäisee plakin kertymistä ja hammaskiven muodostumista, jolloin myös riski ientulehdukseen ja parodontiittiin pienenevät.

Pese kissan hampaat kissoille tarkoitetulla, pehmeällä hammasharjalla ja hyvänmakuisella hammastahnalla tai pelkällä vedellä. Ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää kissoille, sillä ne sisältävät usein ksylitolin kaltaisia lemmikeille myrkyllisiä ainesosia.

Plakkia voi vähentää myös muu mekaaninen hankaus, kuten purulelujen järsiminen. Apteekeista ja eläinlääkäriasemilta löytyy erilaisia suuhuuhteita ja tahnoja, jotka voivat auttaa vähentämään plakkia kemiallisesti.

Miten kissanpennun voi totuttaa hampaiden harjaukseen?

Totuta kissanpentu ensin siihen, että ikeniä hierotaan sormella. Kun tämä sujuu hyvin, ota hammasharja käyttöön.

Voit käyttää herkkuja apuna, jotta saat yhdistettyä kissan mielessä hammasharjan myönteiseen kokemukseen. Vie hammasharja aluksi lähelle kissan suuta ja palkitse kissa aina, kun se antaa koskettaa harjalla suutaan.

Avaa kissan suuta pikkuhiljaa ja kosketa hammasharjalla kissan hampaita. Palkitse kissaa samalla riittävän tiheästi. Palkitsemista voi vähentää sitä mukaan, kun kissa tottuu hammasharjan kosketukseen ja harjaukseen.

Harjaa kissan hampaat pyörivin, lyhyin liikkein.

Aikuisen kissan kanssa hammaspesun opettelu voi vaatia rutkasti kärsivällisyyttä, jos kissaa ei ole opetettu hampaiden harjaukseen jo pentuna.

PrimaCatin herkkuvalikoima tarjoaa houkuttelevimmat kissanherkut hammaspesun harjoitteluun ilman lisättyä sokeria. Tutustu tuotteisiin!

Miten kissan hammaskipu oireilee?

Kissa pyrkii piilottamaan kivun mahdollisimman pitkään. Eläinlääkäriin on syytä mennä heti, jos huomaat kissalla seuraavia hammaskivun oireita:

  • Pahalta haiseva hengitys.
  • Kuolaaminen.
  • Kissa ei anna koskea suun alueelle.
  • Kissa yrittää raapia suutaan ja ravistelee päätään.
  • Punoittavat ja turvonneet ikenet.
  • Kissan hammas heiluu eikä hampaat näytä symmetrisiltä.
  • Kissan alaleuka vapisee.
  • Hampaiden narskutus tai kalistelu.
  • Kissan on hankala syödä tai se pureskelee toispuoleisesti ja välttelee kuivaruoan syömistä.
  • Kissan kivulias suutulehdus stomatiitti voi aiheuttaa niin paljon kipua kissan suuhun ja nieluun, että kissa kieltäytyy kokonaan syömästä.

Tiedätkö, millaiset muutokset kissan käytöksessä voivat johtua kissan kivusta? Lue kissan kivun tunnistamisesta.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!