Kissan suun terveydestä on hyvä pitää huolta.

Kissan hampaidenhoito

Kissan yleisimpiä suun ja hampaiden terveysongelmia ovat ientulehdus eli gingiviitti ja hampaan kiinnityskudoksien tulehdus eli parodontiitti.  Parodontiitti ja ientulehdus aiheutuvat bakteereista, jotka lisääntyvät hampaan pinnalla, aiheuttaen plakiksi kutsuttua kerrostumaa, jota kovettuessaan kutsutaan hammaskiveksi. Ientulehdus ja parodontiitti voivat aiheuttaa hampaan irtoamisen ja ienkudoksien vaurioitumisen.

Plakin ja hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, toisilla kissoilla niitä muodostuu herkemmin.  Hammaskivi on kellertävän harmaata kovaa kerrostumaa hampaan pinnalla. Se aiheuttaa usein pahaa hajua kissan hengitykseen, ja eläinlääkäri poistaa sen kissalta nukutuksessa. Hammaskivi on hyvä kasvualusta uudelle plakille, joten se on hyvä poistaa säännöllisesti, jos sitä näyttää kertyvän kissalle herkästi.

Muista tutkia kissasi suun hyvinvointia säännöllisesti.

Ientulehduksen voi tunnistaa punoittavista ja turvonneista ikenistä, jotka saattavat vuotaa verta. Jos ientulehdus pääsee etenemään hammasjuureen ja siitä hammasluuhun, voi se levitä myös muualle elimistöön. Suun ja hampaiden huolto on erityisen tärkeää kissoilla, joilla on joku perussairaus, esimerkiksi sydänvika tai diabetes. 

Kissan suun hoito ja hampaiden pesu

Kissa on hyvä totuttaa pienestä asti hampaiden harjaamiseen ja suun tutkimiseen. Plakin kertymistä voi ehkäistä säännöllisellä hampaiden harjauksella, jolloin hammaskiven, ientulehduksen ja parodontiitin riski vähentyy huomattavasti. Kissanpennun ikeniä voi totuttaa käsittelyyn hieromalla niitä sormella ja siirtymällä siitä kissalle tarkoitetun kumisen sormihammasharjan käyttöön. Myös muu mekaaninen hankaus, esimerkiksi purulelujen järsiminen tai hampaanhoitoon tarkoitettujen kuivaruokien syöttö voi vähentää plakkia. Apteekeista ja eläinlääkäriasemilta löytyy erilaisia suuhuuhteita ja tahnoja, jotka voivat vähentää plakkia kemiallisesti.

Lemmikeille tulee käyttää vain niille suunniteltua hammastahnaa, sillä ihmisten hammastahna sisältää esimerkiksi lemmikeille myrkyllistä xylitolia. Kissan hampaita voi harjata myös ilman hammastahnaa. Kissan voi totuttaa hampaiden harjaukseen tekemällä hammasharjasta ensin positiivinen asia esimerkiksi herkkujen avulla. Viemällä hammasharjan lähelle kissan suuta ja palkitsemalla kissaa aina, kun se antaa koskettaa sillä suuta. Avaa kissan suuta pikkuhiljaa ja kosketa hammasharjalla kissan hampaita palkitsemalla kissaa aina hyvästä käytöksestä. Harjaa hampaita pyörivin ja lyhyin liikkein. Jos kissaa ei ole opetettu hampaiden harjaukseen jo pentuna, voi harjauksen opettelu vaatia aikuisen kissan kanssa paljon kärsivällisyyttä. 

Lähteet: 
Eläintenhoidonopas, Evidensia. https://elaintenhoidonopas.fi/artikel/kissan-hampaiden-hoito-kotona/ 
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!