Kodinsaajat Midna ja Epona

Midnan ja Eponan kotiutumistarina

Kissasiskokset Midna ja Epona saapuivat uuteen perheeseen pitkän odotuksen ja harkinnan jälkeen. Omistajat olivat varautuneet siihen, että kissoilla kuluu kotiutumiseen ja luottamuksen osoittamiseen paljon aikaa. Siskokset ovat kuitenkin kotiutuneet nopeasti ja opettaneet myös omistajansa tavoille.

Kuten monet muutkin rescue-kissat, myös Midna ja Epona ovat löytäneet rakastavan kodin PESU ry:n kautta. Tutustu kissojen kotiutumistarinaan!

ADOPTIOPROSESSI

Olimme harkinneet kissojen adoptoimista jo pidempään. Toisella meistä oli jo kokemusta hyvinkin koko elämän ajalta, ja toiselle kissat olisivat ensimmäiset omat lemmikit. Kun koti muuttui kaikkein tärkeimmäksi paikaksi, tiesimme voivamme antaa kissoille paikan, jossa ujompikin voisi tottua ihmisiin omalla tahdillaan. Halusimme rescue-kissan, koska nekin kissat tarvitsevat kodin ja niitä on tällä hetkellä hyvin paljon. Rescue-kissa on yhtä arvokas lemmikki kuin kasvattajalta hankittu, eikä rescue- tai populaatiokissa tarkoita sitä, että kyse olisi toivottomasta tapauksesta. Epona ja Midna ovat osoittaneet meille nämä ajatukset todeksi olemalla arjen valopisteitä.

PESU ry eli Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys oli meille tuttu viimeisen vuoden ajalta. Olimme katselleet, kun kissat tulivat ja menivät. Odotimme oikeaa. Haimme mieluiten sisaruksia, mutta olisimme ottaneet myös kaksi kaverusta, eikä iällä ollut väliä. Ylipäätään haimme kahta kissaa, jotka tulivat jo hyvin toimeen, koska halusimme, että kissalla olisi myös meidän lisäksi muuta seuraa. Sitten ilmestyivät Epona ja Midna, siskokset, joiden iästä ei ollut tarkkaa tietoa. Otimme pian yhteyttä PESUun, saimme osoitteen ja toinen meistä lähti vierailemaan pienokaisten luona. Heidän ujoutensa ei meitä pelottanut. He tarvitsisivat aikaa ja me tarjoaisimme aikaa. Odotimme, että kissoilla menisi paljolti yli kuukausi oppia edes kulkemaan asunnossa ilman, että ne juoksisivat joka kerta piiloon. Odotimme myös, että luottamus tulisi kissoilta aikaisintaan vuoden, parin päästä, niin kuin erään vanhan kissan kanssa oli käynyt. Sen sijaan saimme yllättyä iloisesti siskoksista.

 

UUTEEN KOTIIN

Matka uuteen kotiin oli pitkä vain kilometreinä. Epona ja Midna olivat rauhallisia koko ajomatkan ajan. Uudessa kodissaan he saivat ensimmäiseksi valtakunnakseen, suojalinnakkeekseen, saunatilat, jossa saivat olla yhdessä. Ruoka maistui jo ensimmäisenä iltana. Kaksikosta rohkeampi, Epona, tuli tutkimaan muuta asuntoa vielä samalla viikolla, ja Midna seurasi siskon perässä. Pian koko asunto oli heidän valtakuntansa, mutta saunatilat olivat se paikka, jonne he juoksivat pakoon, jos jotain pelottavaa kävi. Ensimmäinen ulkopuolisen vierailu ajoi heidät omaan turvaansa saunaan, mutta siihen olimme varautuneetkin. Kissat saivat tulla omassa tahdissaan kurkkimaan ovelle vieraita. Muutamassa kuukaudessa ja hyvin vähäisillä ulkopuolisten vierailuilla, kissat ovat kuitenkin jo rohkaistuneet liikkumaan samassa tilassa, eivätkä koeta aina mennä piiloon. Varsinkin jos vierailija antaa ruokaa – sittenhän se on ihan mahtava tyyppi! Jokuset tutummat kasvot saavat jo rapsutella Eponaa, eivätkä kissat ole asuneet täällä vielä edes kokonaista vuotta. Uskomme kissojen saaneen lievää siedätyshoitoa ihmisiin myös sillä, että kumpikin nauttii katsella TV:tä kanssamme.

Midna ja Epona ikkunalla

 

KISSOJEN KOTIUTUMINEN


Meihin kissat tottuivat omaa tahtiaan, mutta paljon odotettua nopeammin. Huomasimme pian, että he valitsivat kummasta pitävät enemmän. Varsinkin alussa oli selkeää, että Midna oli enemmän toverini kissa, mukava ja rakastava, kun taas Epona oli minun jääräpäinen, mutta rohkea kissani. Ei mennyt paljoa yli kolmea kuukautta, kun kissoja saattoi rapsutella, ainakin ruokailujen yhteydessä. Hieman myöhemmin rapsutteluja tullaan jo hakemaan iloisesti hännän huiskiessa. Ainoa asia, joka kenties todella yllätti meidät, oli se, kuinka vaativia Epona ja Midna osaavat olla! Kissat ilmaisevat kyllä, jos jokin asia ei ole niin kuin he haluaisivat sen olevan. Jos olemme liian myöhässä aamupalan antamisesta, kissat tulevat sänkyyn hakemaan meistä edes toista. Jos puolestaan olemme liian myöhässä iltapalan antamisessa, kissat tulevat naukumaan työtuolin viereen tiettyyn kohtaan, josta kumpikin meistä varmasti näkee kissan. Jos on tylsää, kissa tulee toiselle paikalle naukumaan… Ja jos olemme liian pitkään hereillä, kissat tulevat muistuttamaan hyvästä unirytmistä.


Eponan ja Midnan arki jatkuu heidän asettamallaan rytmillä, johon me olemme tottuneet samalla kun he ovat tottuneet meihin.

Kirjoittaja: Anniina Höysniemi, toinen Eponan ja Midnan omistajista

Kuvat: Anniina Höysniemi

PrimaCat on etsinyt Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n kodittomille kissoille koteja jo vuodesta 2010. Facebookin kautta toimivan Tartu Tassuun! Kissalle Koti –kampanjan tavoitteena on löytää kodittomille kissoille vastuullinen koti sekä edistää tilapäiskotitoimintaa. Lue lisää kampanjasta.

Tartu Tassuun PESU ry PrimaCat

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!