Bengalikissa tuolin alla

Kissa kadonnut? - Toimi näin

Kissan katoaminen tai karkaaminen aiheuttaa perheelle kovaa huolta. Ikävintä on, jos kissa on kadonnut esimerkiksi lomamatkalla, kissalle täysin vieraassa ympäristössä. Tällöin kissa ei osaa hakeutua tuttuihin paikkoihin ja saattaa kulkeutua varsin kauas katoamispaikasta. Kun kissaa ulkoiluttaa valjaissa, kannattaa valita tukeva valjas, joista ei ole helppoa rimpuilla irti. Kissalle on hyvä laittaa siru, sillä sirun avulla karanneesta kissasta löydetään omistajatiedot, jos kissa saadaan kiinni ja toimitetaan esimerkiksi löytöeläinkotiin. 

Kissan tiedot (kuva, katoamispaikka, katoamispäivä, sukupuoli, omistajan yhteystiedot) on hyvä ilmoittaa heti paikalliseen löytöeläinkotiin. Karkurit-sivustolle sekä myös etsijäkoirille on hyvä ilmoittaa heti kissan kadottua ja kuvallisia ilmoituksia jakaa naapureille, kauppojen ilmoitustauluille ja esimerkiksi puhelintolppaan. Ilmoitukseen ei välttämättä kannata laittaa kissan nimeä, sillä kissa saattaa säikähtää, jos vieras ihminen kutsuu sitä nimeltä. Mikäli kissa löytyy, on hyvä muistaa käydä poistamassa kaikki ilmoitukset pois näkyvistä, jotta turhilta yhteydenotoilta vältytään.

Kissa kadonnut - Mitä tehdä?

  • Jos kissa karkaa tai poistuu pihapiiristä niin, että se ei saavu kutsumalla takaisin, voi koittaa seuraavia tapoja houkutella kissaa takaisin. 
  • Laita kissan oma hiekka-astia pihapiiriin, jotta kissa tunnistaa oman reviirinsä tuoksun.
  • Voit laittaa myös ruokakipon, kissan leluja, vesikupin ja kissan pedin, sekä omistajan pesemättömän vaatteen pihapiiriin.
  • Omakotitalossa tai muussa erillistalossa, voit jättää oven auki, jos kissa tulisi omin neuvoin takaisin sisälle.
  • Jos voit jättää ulko-oven auki, jätä myös kissan vessa ja esineet oven sisäpuolelle.
  • Kerrostalossa kissan tutut esineet voi jättää esimerkiksi alimman parvekkeen alle suojaiseen nurkkaukseen.

Etsinnöissä omistaja kutsuu kissaa nimeltä ja kannattaa välillä kilistellä tai rapistella sille mieluisaa lelua. Jos kissaa etsitään autolla, on hyvä ajella hiljalleen ja välillä pysähtyä kutsumaan kissaa. Usein kissa saattaa ilmestyä paikalle, jos sitä etsitään tutun kissa- tai koirakaverin kanssa. Jos kissa näyttäytyy eikä kuitenkaan anna ottaa itseään kiinni, voi sille koittaa jättää ruokaa näköhavaintopaikkaan, ja jäädä odottelemaan. Jotkut kissat saattavat kiinnostua lelusta, jota vedetään maata pitkin ja tulla jahtaamaan lelua, jolloin kissan voi saada kiinni.

Karannut kissa hakeutuu usein piiloon esimerkiksi varastoihin, autotalleihin tai rakennusten alle, ja se on myös voinut jäädä lukkojen taakse. Siksi on hyvä kiertää naapurien ovilla ja pyytää heitä tarkistamaan pihastaan paikat, minne kissa olisi voinut mennä. Steriloitu sisäkissa ei useinkaan lähde kauas katoamispaikastaan. Leikkaamaton kissa voi sen sijaan kulkea paljon kauemmas, erityisesti jos samalla alueella on muita leikkaamattomia kissoja, jotka voivat säikäyttää karkurin pois omasta pihapiiristään. Löytöeläinkotien sivuja seuraamalla tai löytöeläinkoteihin soittelemalla, voi sinne tuotu kissa löytyä pidemmänkin matkan päästä. Kissojen tiedetään tehneen varsin pitkiäkin matkoja ja löytyneen eri paikkakunnalta. Kadonneita kissoja on löytynyt jopa vuosien päästä karkaamisestaan. Toivoa ei siis kannata heti menettää, vaikka kissaa ei muutamiin viikkoihin tai kuukausiin löytyisikään. Monet karkurit palaavat itse takaisin kotiinsa jopa useiden kuukausien päästä katoamisestaan.

Kissan loukutus

Mikäli kissasta on näköhavaintoja, voi sitä koittaa loukuttaa. Loukkuja saa monista paikallisista löytöeläinkodeista ja ohjeet loukuttamiseen löydät esimerkiksi Karkurit-sivustolta. Loukku on hyvä laittaa piiloon ja pois ihmisten näköpiiristä.  Karannut kissa liikkuu usein öisin ja saattaa uskaltautua loukkuun syömään yöllä. Loukku täytyy tarkistaa riittävän usein, mutta ei kannata kuitenkaan oleilla loukun lähellä jatkuvasti, sillä se voi karkottaa kissan pakosalle.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!