Katt äter mat

Kissan aktivointi

Kissan hyvään elämään kuuluu riittävästi virikkeitä ja puuhaa. Esimerkiksi kissan kanssa leikkiminen on mukavaa yhteistä tekemistä kissalle ja hänen henkilökunnalleen. Kissan aktivointi tuo usein myös helpotusta kissan yöllisiin ralleihin tai muuhun ei-toivottuun käytökseen. Tästä löydät aktivointivinkkejä, joiden avulla voit antaa kissallesi aivopähkinöitä ja virikkeitä. Lue myös artikkelimme sisäkissan virikkeellisestä arjesta.

Saalistusleikit

Saalistaminen on kiinteä osa kissan lajityypillistä käyttäytymistä. Kissan aktivointi onnistuukin helposti erilaisten saalistusleikkien avulla. Huiskalelujen saalistus, laserosoittimen jahtaaminen tai lelun nouto herättelevät kissan aisteja ja auttavat myös lähentämään kissan ja omistajan välistä suhdetta.

Kissan Aktivointi leluilla

Ruoan tai herkkujen piilottaminen leluihin antaa saalistuksenomaista puuhaa kissalle. Erilaisia aktivointileluja löydät esimerkiksi lemmikkitarvikeliikkeistä tai voit tehdä aktivointileluja itse esimerkiksi piilottamalla WC-paperihylsyn sisään raksuja tai herkkuja.

Tutustu PrimaCatin herkkuvalikoimaan ja valitse kissallesi lihaisia herkkuja ilman lisättyä sokeria.

Pahvilaatikot 

Klassikko! Melkeinpä jokainen kissanomistaja tietää, että kun kissalle on hankittu uusi hieno kiipeilypuu, kissa suosii enemmän sen kuljetuksessa käytettyä pahvilaatikkoa kuin itse kiipeilypuuta. Syytä tähän ei varmuudella tiedetä, mutta on tutkittu, että pahvilaatikossa köllöttely vähentää kissan stressin tunnetta. Nykykissoille pahvilaatikko on mahdollisesti turvallinen pesäkolo, jonka sisään voi piiloutua saalistajilta ja joka auttaa pitämään kissan ruumiinlämmön sopivana. Kokeile ensi kerralla kissan aktivointia niin, että teet pahvilaatikkoon erikokoisia kurkistusaukkoja, jotta kissa pääsee samalla käyttämään saalistusvaistojaan koloista "saalista" vaaniessaan. Mikään ei estä sinua rakentamasta pahvilaatikoista vaikkapa linnaa kissallesi, mutta muista olla pettymättä, jos tämä varta vasten rakennettu upeus ei sitten enää kelpaakaan kissallesi.

Toisen kissan kanssa leikkiminen

Kissan lajitoveri on yleensä kissoille pelkästään positiivinen asia. Lajitoverin seura auttaa kissaa torjumaan tylsyyttä vaikkapa silloin, kun ihmiset ovat työpaikalla. Kaikki kissat eivät toki leiki keskenään, mutta monelle pienet paini- ja takaa-ajoleikit kaverikissan kanssa ovat mitä parhainta aktivointia. Lajitoveri siis saattaa auttaa passiivista kissaa löytämään oma leikkisyytensä ja taas rauhoittamaan jo valmiiksi hyvin aktiivista kissaa, kun energian saa purkaa kaverin kanssa puuhaamiseen. 

Lintujen katselu ikkunasta

Mahdollisuus nähdä ikkunasta ulos on kissalle tärkeää. Muista kuitenkin huolehtia, että ikkunat ovat kiinni, sillä kissa voi mahtua ujuttautumaan pienestäkin raosta innostuessaan jahtaamaan lintuja lasin takana.

Kiipeily

Kissa pitää kiipeilystä, eri tasoista ja tarkkailusta korkeista paikoista. Voit kannustaa kissaa kiipeilemään ripottelemalla sille mieluisaa kuivaruokaa tai herkkuja korkeille paikoille.

Ulkoilu

Ulkoilu turvallisesti valjaissa tai pihalle tehdyssä ulkoilutarhassa tai verkotetulla parvekkeella antaa kissalle runsaasti uusia hajuja, tuntemuksia ja visuaalisia kokemuksia. Lue vinkit, kuinka voit opettaa kissasi tottumaan valjaisiin.

Kissanminttu

Kissanminttu on yrtti, jonka lehtien ja varren eteerisen öljyn tuoksu vaikuttaa kissaan feromonin eli luonnollisen mielihyvähormonin tavoin. Kissanmintun vaikuttava aine on nepetalaktoni, ja sen vaikutus on lyhytaikainen, noin 15 minuuttia. Kissanminttu voi helpottaa kissan oloa stressaavissa tilanteissa, ja siitä voi olla apua kissan käytöksen ohjaamisessa esimerkiksi rohkaisemaan raapimispuun käyttöön tai liikkumiseen ja leikkimiseen.

Oletko jo kokeillut PrimaCatin kärpäspeliä kissoille?

Onko kissaasi vaikea viihdyttää tai et jaksa pelata aktivointi- tai huiskalelujen kanssa? Tämä hauska peli pörräävine kärpäsineen saa kissasta esiin alkukantaiset saalistajan vaistot!

Huomioithan, että videon käyttö vaatii evästeiden hyväksymistä. Peliä voi pelata myös PrimaCatin YouTube-kanavalla.

Peli toimii kaikilla laitteilla, mutta saalistettavien kärpästen kokoa ajatellen parhaat vaihtoehdot ovat tabletti tai tietokoneen näyttö. Varoitus! Koska hyönteiset ovat kissan luonnollista ravintoa, saattaa niiden liike herättää kissan alkukantaiset petoeläimen vaistot ja voi houkutella saalistamaan. PrimaCat ei vastaa innokkaiden saalistajien vahingoista. Asetathan ruudun siis tukevasti kissan eteen niin, että se ei pääse vahingossa kaatumaan. Videon oikeasta alareunasta voit suurentaa pelin koko ruudun kokoiseksi. Muistathan laittaa myös äänet päälle. 

Vinkki! Kokeile laittaa läppärin näyttö lattiaa vasten, jotta kissa ei nouse näppäimistön päälle.