Bengalikissa lepäämässä

Att utfodra en kastrerad katt

Det är ett bra alternativ att låta kastrera en katt, om man inte planerar att använda katten för avel – i synnerhet om katten rör sig fritt utomhus. En kastrerad katts livslängd kan till och med fördubblas, eftersom kastreringen minskar risken för att insjukna och ofta gör katten lugnare, eftersom hormonproduktionen jämnar ut sig.

Övervikt hos en kastrerad katt

Risken för övervikt kan öka hos kastrerade katter, eftersom den kastrerade kattens hormonproduktion förändras, aptiten kan öka men samtidigt kan energiförbrukningen ändå minska med 30 procent. En kastrerad katt löper också större risk att få urinstenar, eftersom övervikt ökar risken för urinsten och en katt som inte är så aktiv dricker oftast mera. Därför behöver en kastrerad katt en särskilt välplanerad kost för att hållas frisk.

En kastrerad katt behöver näring där förhållandet mellan protein, fetter och kolhydrater har optimerats för den kastrerade kattens viktkontroll och upprätthållandet av muskelstyrkan. Eftersom katterna av naturen har en svag törstkänsla, borde man uppmuntra i synnerhet kastrerade katter att dricka genom att servera vatten i flera olika skålar och också erbjuda våtfoder vid sidan av torrfoder.

PrimaCat-produktfamiljens delikata torrfoder för kastrerade katter har utvecklats särskilt i enlighet med kastrerade innekatters näringsbehov. Dess optimala mineralförhållande och pH-värde hjälper att sörja för att urinvägarnas skick. Fetthalten är lite lägre än vanligt, vilket hjälper katten att hålla sina slanka former.