O nás

Usein kysytyt kysymykset

Miten penturuoka eroaa aikuisen kissan ruoasta?

Kissanpennun ravinnon tarve eroaa aikuisen kissan tarpeesta merkittävästi. Pentu tarvitsee kasvaakseen paljon enemmän energiaa ja ravinteita, etenkin kalsiumia, kasvavan luuston kehitykseen. Penturuokamme on suunniteltu kissanpennun optimaaliseen kasvuun. Aikuinen kissa voi syödä pennuille tarkoitettua ruokaa, mikäli kissa on hyvin aktiivinen ja tarvitsee runsaasti energiaa ruokavalioonsa, mutta keskustele ruokavalion muutoksesta aina ensin eläinlääkärin kanssa. PrimaCatin penturuoka soveltuu erinomaisesti myös tiineille ja imettäville kissaemoille tukemaan heidän kasvanutta energian- ja proteiinintarvettaan.

Kuinka kissan märkäruoka eroaa kuivaruuasta? 

Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, joten on tärkeää, että kissa saa ruuasta tarpeeksi nestettä. Eläimen liha sisältää paljon nestettä jo itsessään, ja kissan märkäruokaan nesteen määrää on yleensä vielä lisätty esimerkiksi herkullisen kastikkeen tai hyytelön muodossa. Kuivaruoka valmistetaan poistamalla raaka-aineista lähes kaikki neste, jotta ravintoaineita saadaan pieneen tilaan mahdollisimman paljon. Kissalle täytyy olla raikasta vettä koko ajan tarjolla. Kaikki PrimaCat-kuivaruoat ovat täysravintoa, eli niitä voi syöttää pääasiallisena ravinnonlähteenä. Täysravintoihin on lisätty vitamiineja ja kivennäisiä, jotta ruoka täyttäisi kissan ravinnetarpeet yhdellä aterialla. PrimaCat -märkäruokavalikoimasta löydät niin täysravintoja, kuin täydennysravintojakin. Täydennysravinto sopii erinomaisesti täysravinnon oheen syötettäväksi, mutta kalsiumin ja kivennäisten saanti tulee turvata tarjoamalla kissalle tämän ohessa myös täysravintoa. Lue lisää täydennys- ja täysravinnon eroista täältä.

Missä PrimaCat-tuotteet valmistetaan?

PrimaCat-kuivaruoat sekä Classic-sarjan märkäruuat valmistetaan Tsekissä eurooppalaisista raaka-aineista. Fileelihaiset Fillets-annospussit valmistetaan huippulaatuisesta kana- ja tonnikalafileestä thaimaalaisessa tehtaassa, jossa valmistetaan myös ihmisruokatuotteiksi tarkoitettuja tuotteita. PrimaCat -kissanmakkara valmistetaan Virossa omalla tehtaallamme, ja raaka-aineet makkaroihin tulevat Suomesta sekä Baltian maista. PrimaCatin kissanherkut tullaan jatkossa valmistamaan myös Euroopassa.

Lisätietoa tuotteiden alkuperämaista ja valmistusmaista saat asiakaspalvelustamme.

MITÄ TARKOITTAA "LIHA- JA ELÄINPERÄISET TUOTTEET" SEKÄ ESIM. "11 % SIIPIKARJAA" -MAININNAT TUOTEPAKKAUKSISSA?

Liha- ja eläinperäiset tuotteet –maininta tarkoittaa sitä, että tuotteessa voi olla eri tuotantoeläimistä peräisin olevaa lihaa ja ruhon osia, kuten sisäelimiä (ei esim. höyheniä). Kissa on lihansyöjä, joten sen tulee saada proteiinit eläinperäisistä raaka-aineista. Eläinperäinen proteiini sisältää myös kissalle välttämättömiä aminohappoja, kuten arginiinia ja tauriinia. Kaikki käytetty eläinperäinen raaka-aine on peräisin elintarviketuotantoon hyväksytyistä tuotantoeläimistä. 

Esimerkiksi Classic-tuotesarjan Siipikarjaa hyytelössä -täysravinnon ”11 % siipikarjaa”-maininta tarkoittaa, että tuotteen fileepalat sisältävät 88 % liha- ja eläinperäisiä tuotteita, joista 11 % on siipikarjaa.

Tuotteet valmistetaan tehtailla, joissa käsitellään laajasti erilaisia raaka-aineita. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti allergisten kissojen ruokinnassa. Allergisen kissan ruokavalion suhteen tulisi kuitenkin aina konsultoida eläinlääkäriä.
 

Ovatko PrimaCat-tuotteet turvallisia?

Lemmikkien hyvinvointi on meille kaikkein tärkeintä ja näin ollen myös tuotteidemme turvallisuus on tärkein prioriteettimme. Kaikki yhteistyötehtaamme ovat tarkoin valittuja sekä sertifioituja ja tarkastettuja. Pyrimme aina optimoimaan tuotteidemme pakkaukset niin, että niiden hiilijalanjälki olisi kuljetuksissa mahdollisimman pieni. Tuotteiden korkea laatu varmistetaan ISO 9001 -laadunhallintajärjestelmällä ja tonnikala on pyydetty luonnollisesti delfiiniystävällisin pyyntitavoin.

Miten märkä- ja kuivaruokaa yhdistetään kissan ruokavaliossa?

Tapoja on monia. Voit syöttää kissalle pelkästään märkäruokaa tai kuivaruokaa, kunhan huolehdit kissan vedensaannista kuivaruokaa syöttäessä. Kuiva- ja märkäruokaa voi myös yhdistää, kunhan huolehtii siitä, että kissa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet syömästään ravinnosta. Märkäruokavalikoimastamme löydät sekä täys- että täydennysravintoja. Täydennysravintoa tulisi syöttää aina täysravinnon ohessa, jotta kissan tarvitsemat ravintoaineet täyttyvät päivittäin.

Kuinka paljon ja kuinka usein kissanpentua pitäisi ruokkia?

Kissanpentua tulisi ruokkia useamman kerran päivässä pienin annoksin. Luovutusikäisen pennun olisi hyvä saada n. kuusi pientä ateriaa päivässä, sillä kissanpennun maha on todella pieni eikä pysty vastaanottamaan suuria määriä ruokaa kerralla. Ruoan määrä riippuu kissan iästä, koosta ja aktiivisuudesta. Sopivan ruokamäärän löytää parhaiten kokeilemalla, pakkausten ruokintataulukot ovat vain suuntaa-antavia. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta täältä.

Miten estää kissaa hotkimasta ruokaansa?

Kissan hotkimiseen voi koettaa muutamaa kikkaa. Jos kissa oksentelee hotkittuaan ison annoksen ruokaa, voi tähän auttaa se, että annostelee ruuan useammassa osassa jokaisella ruokintakerralla. Jos kissalle tarjoaa esimerkiksi raakaa lihaa, kannattaa se jättää mahdollisimman pieniksi paloiksi, että kissa ei niele liian suuria palasia kerralla. Kissalle voi ostaa myös ahmimista estävän ruokakupin, joka toimii varsinkin kuivaruoan kanssa hyvin. 

Kuinka löydän oikean ruoan kissalleni? 

Oikean ruoan löytäminen kissalle voi tuntua toisinaan haastavalta. Ruoan valintaan vaikuttaa moni asia: onko kissasi sisä- vai ulkokissa, leikattu vai leikkaamaton, onko sillä jotain allergioita, kuinka aktiivinen kissasi on, lihooko/laihtuuko kissasi helposti ja mikä ruoka maistuu kissallesi parhaiten. Paras tapa oikean ruoan löytämiseen on eri ruokien kokeilu ja kissan kunnon tarkkailu. Kissaa ei kuitenkaan kannata pakottaa/pitää ruuatta pitkiä aikoja, vaan uusiin ruokiin totuttaminen kannattaa tehdä asteittain, jotta vältytään totaalikieltäytymiseltä. 

Kuinka ikääntyvää kissaa tulisi ruokkia?

Kun kissan ikä alkaa lähennellä 10 ikävuotta, aletaan puhua ikääntyvästä kissasta. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Jos kissasi alkaa lihoa, kun ikää tulee lisää, voi olla syytä miettiä siirtymistä hieman proteiinirikkaampaan ruokaan. Seniorikissan ruokinnassa tulee varmistaa ruuan ravintorikkaus ja etenkin korkea eläinproteiinipitoisuus sekä proteiinin laatu. Jos seniori alkaa äkisti laihtua, on syytä kääntyä pikaisesti eläinlääkärin puoleen. Jos kissa näyttää voivan hyvin nykyisellä ruoallaan, ei ruokaa tarvitse vaihtaa. Lue lisää ikääntyvän kissan ruokinnasta täältä.

Miten ulko- ja sisäkissojen ruokinta eroaa toisistaan?

Ulkokissat saavat usein enemmän liikuntaa kuin sisäkissat, jolloin niiden energiantarve on yleensä suurempi. Ulkokissojen ruokavaliossa pitää kuitenkin muistaa, että ne saattavat osittain pyydystää ravintonsa itse. Valikoimamme tuotteet on suunniteltu pääasiassa sekä aktiivisille että rennommille sisäkissoille. Ulkokissalle voit syöttää myös PrimaCatin Kitten -kuivaruokaa, jonka korkeampi energia- ja proteiinipitoisuus auttaa ylläpitämään aktiivisen kissan lihaksiston hyvinvointia.

Mihin kissan ruokakuppi kannattaa sijoittaa? 

Kissan ruokinta on taitolaji. Toisinaan tuntuu, että tähtien pitää olla oikeassa asennossa ja tuulen puhaltaa juuri oikeasta suunnasta, jotta kissa suostuu syömään. Kissan ruokakupille ei ole yksiselitteisesti mitään oikeaa paikkaa. Toiset kissat haluavat syödä esimerkiksi ruokansa lattialla, toiset pöydällä. Jos taloudessa on useampia kissoja tai lisäksi muita lemmikkejä, kannattaa ruokakuppi sijoittaa sen mukaan, ettei esimerkiksi koira tai muut talouden kissat pääse varastamaan kissan ruokaa. Tällöin voi syntyä myös ikäviä tappelutilanteita. Jos kissan syömisessä on ongelmia, kannattaa kokeilla kupin siirtämistä eri paikkoihin ja katsoa, onko tällä vaikutusta kissan ruokahaluun.

Kannattaako kissaa aktivoida ruokailun aikana?

Jos kissa on huono syömään, voi aktivoinnista ruokailun aikana olla apua. Ruokaa voi esimerkiksi piilotella eri paikkoihin, jolloin kissa saa ”saalistaa” ruokaansa. Kissoille on myös tarjolla erilaisia aktivointileluja, jotka esimerkiksi pudottavat ruokaa lelua pyöritellessä. Jos kissa syö hyvin ilman aktivointia, ei aktivointi ruokailun aikana ole välttämätöntä. Kissa tarvitsee kuitenkin päivittäin erilaisia aktiviteetteja, kuten saalistamista tai leikkimistä. 

Miten ruoka-aineallergioista kärsivää kissaa kannattaa ruokkia?

Allergisen kissan ruokinta voi tuntua haastavalta. Ruoka-allergiat ilmenevät kissoilla usein erilaisina suolisto- ja iho-oireina, kuten kutinana. Mikäli epäilet kissallasi ruoka-aineallergiaa, ota yhteys eläinlääkäriin, jotta voit selvittää, mille ruoka-aineelle kissa on allerginen. Kun allergiaa aiheuttava ainesosa tai ainesosat ovat selvillä, kissaa ruokitaan niin, että vältellään kyseisiä ainesosia. Hyvin allergisen kissan ruokavalioon saa apua eläinlääkäriltä ja allergisen kissan ruokintaan soveltuvilla ruoilla.

Mitä kissan vapaa ruokinta tarkoittaa ja voiko siitä olla kissalle jotain haittaa? 

Vapaa ruokinta, eli ruokintatapa, jossa kissalle on ruokaa tarjolla koko ajan, antaa kissalle mahdollisuuden ruokailla oman nälkärytminsä mukaan. Markkinoilla on myynnissä esimerkiksi liikesensorilla varusteltuja kuppeja, joissa ruoka säilyy tuoreempana, mikäli kissa ei syö koko ruoka-annosta kerralla. Mikäli kuivaruokaa on tarjolla vapaasti, niin sekin on hyvä vaihtaa tuoreempaan päivittäin. Vapaaruokailussa kuppi on hyvä sijoittaa niin, ettei perheen muut lemmikit pääse siihen käsiksi. Vapaaruokailu ei kuitenkaan sovi kaikille kissayksilöille tai kaikkiin laumoihin. Laumoissa ruoka saattaa aiheuttaa ikäviä kärhämiä lemmikkien kesken tai ylensyöntiä.  Jokainen kissa on kuitenkin yksilö, eikä oikeaa ruokintarytmiä yleisesti ole. Tärkeintä on tarjota kissalle ruokaa useita kertoja päivässä, jotta ne voivat noudattaa luontaista nälkärytmiään.

Kärsiikö kissa vääränlaisen ruokavalion takia?

Jos kissa ei saa tarvitsemaansa nestettä ja ravintoaineita riittävästi, voi se aiheuttaa kissalle puutostiloja ja siten terveysongelmia ja sairauksia. Allergiselle kissalle allergisoivien ainesosien syöttäminen voi myös aiheuttaa kissalle esimerkiksi kutinaa, ihottumaa tai suolisto-ongelmia. Liiallinen hiilihydraattien, kuten sokerin tai vehnän saanti voi aiheuttaa kissalle monenlaisia sisäelin- ja suolistovaivoja. 

Kuinka tärkeää vesi on kissan ruokavaliossa?

Kissalla on luonnostaan heikko janontunne, joten veden tarjoaminen on hyvin tärkeää. Raikasta vettä pitää olla aina tarjolla kissalle, mieluiten useammassa eri paikassa. Moni kissa juo paremmin, mikäli juottoon on mahdollista käyttää koko ajan juoksevaa vettä, esimerkiksi juomaputousta tai juomakuppiin tiputtavaa hanaa kannattaa kokeilla. Osan vedestä kissa saa myös syömästään märkäruoasta. Kuivaruokaa syöttäessä vettä voi lisätä ruoan joukkoon.

Kuinka ylipainoista kissaa tulisi ruokkia?

Ylipainoisen kissan ruokinnassa pitää huolehtia siitä, ettei kissa saa liikaa rasvaa tai hiilihydraatteja. Laadukas, lihapitoinen ja vähärasvainen ruoka toimii yleensä parhaiten, mutta myös ruoan määrää vähentämällä voi saada kissan laihtumaan. Ruokamäärä kannattaa jakaa useammalle aterialle eikä suosia isoja annoksia kerralla. Ruokinnan lisäksi olisi hyvä huolehtia, että kissa saa tarpeeksi liikuntaa, sillä se helpottaa painonhallintaa. Lue lisää ylipainoisen kissan ruokinnasta täältä.

Paljonko ja kuinka usein kissa syö?

Ruokintamäärät ja -kerrat riippuvat kissasi iästä, painosta ja aktiivisuudesta. Kissanpentu ja ylipainoinen kissa kannattaa ruokkia n. kuusi kertaa päivässä, kun taas aikuiselle normaalipainoiselle kissalle riittää 3-5 ateriaa päivässä riippuen kissan aktiivisuudesta. Ruokapakkausten ruokintasuosituksista pääsee hyvin alkuun, mutta paras mittari oikean ruokamäärän mittaamiseksi on kissan painon tarkkailu sekä se kuinka paljon kissa itse syö kerralla, kun se ruokitaan.

Mitä hehkutusjäännös tarkoittaa?

Hehkutusjäännöksellä tarkoitetaan sitä, kun kyseisestä tuotetta kuumennetaan niin korkeassa lämpötilassa, että orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Jäljelle jää kivennäisaine (mm. magnesium, fosfori sekä rauta), jota kutsutaan hehkutusjäännökseksi. Hehkutusjäännös ilmoitetaan prosentteina. Jos hehkutusjäännöksen määrä on suuri, tuotteen raaka-aineessa on ollut runsaasti luuta. 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? PrimaCatin suomenkielinen asiakaspalvelu auttaa sinua mielellään. Voit tiedustella tuotteisiimme tai kissan ruokintaan liittyvistä kysymyksistä alla olevan lomakkeen avulla.