Bengali kissanpentu

Kissanpennun ja aikuisen kissan hankinta

Kissan hankinta vaatii tutustumista ennalta kissaeläimen luontaisiin tarpeisiin niin ruokinnassa, käyttäytymisessä kuin elinolosuhteissakin. Kissaa saatetaan pitää helppona ja itsekseen toimeen tulevana lemmikkinä, mutta se tarvitsee yhtä lailla hoitoa ja paneutumista kuin esimerkiksi koira. Kissan hankinta ei ole ilmaista, ja useimmiten kissa pitää steriloida tai kastroida. Myös muihin eläinlääkärinkuluihin on syytä varautua.

Kissan hankinta: aikuinen kissa vai kissanpentu?

Ennen kissan ottamista on hyvä pohtia, ottaako kissanpennun vai voisiko tarjota aikuiselle kissalle kodin. Kissanpennut vaativat enemmän vahtimista, kouluttamista ja mahdollisesti leikkimistäkin, kun taas varttuneempi kissa osaa jo ottaa vähän rauhallisemmin, olla kiipeämättä verhoissa ja tehdä tarpeensa hiekkalaatikolle.

Aikuinen kissa saattaa olla joissain elämäntilanteissa parempi valinta kuin paljon huomiota vaativa kissanpentu.

Kissanpennun luovutusikä

Jos päädyt ottamaan kissanpennun, valitse vastuullinen kissankasvattaja. Myös eläinsuojeluyhdistyksillä voi olla kotia etsiviä kissanpentuja

Aiemmin kissanpennun luovutusikä on ollut 12 viikkoa, mutta nykytiedon valossa parempi luovutusikä on vähintään 14 viikkoa. Riittävän pitkä aika emon ja sisarusten kanssa on hyvin olennaista kissanpennun kehitykselle, ja liian varhainen muutto uuteen kotiin voi aiheuttaa kissalle stressiä ja käytöshäiriöitä. Tämän vuoksi 14:ää viikkoa nuorempaa kissaa ei pidä ottaa, vaikka kasvattaja sitä tarjoaisikin.

Vastuullinen kissankasvattaja sosiaalistaa eli totuttaa kissanpentua jo varhain käsittelyyn sekä erilaisiin tilanteisiin, ääniin ja ihmisiin. Lisäksi hän antaa kissanpennun maistella monipuolisesti erilaisia ruokia, jotta pennun ruokavalio on helppo pitää mahdollisimman monipuolisena myös uudessa kodissa.

Tiedätkö, millaista ruokaa kissanpentu tarvitsee? Lue vinkkimme kissanpennun ruokintaan.

Muista tarkistaa kasvattajalta, että pentu on rokotettu ja madotettu asianmukaisesti. Varmista myös joko kasvattajalta tai eläinlääkäriltä madotukset ja rokotukset, jotka täytyy hoitaa kissanpennun kotiuduttua uuteen kotiinsa.

Bengalikissa tuolin alla

 

Kissanpentu uudessa kodissa

Kissanpennulle on hyvä hankkia etukäteen ainakin sopivaa ruokaa, ruoka- ja juomakuppi, kissanhiekkaa ja hiekkalaatikko sekä kuljetuskoppa.

Raapimispuu on myös hyvä hankinta, sillä raapiminen on tärkeä osa kissan lajityypillistä käyttäytymistä. Raapimisen avulla kissa jättää hajujälkiä ja merkitsee reviiriään. Raapimispuita kannattaa laittaa useisiin paikkoihin, jotta kissa ei ala raapia kalusteita. Kehu kissaa ja palkitse sitä esimerkiksi leikillä tai kissan herkulla, kun se raapii raapimispuutaan eikä kiellettyjä pintoja. PrimaCatin valikoimasta löydät houkuttelevat herkut kissan kouluttamiseen.

Sekä pentu että aikuinen kissa voivat tarvita uudessa kodissa koulutusta kodin tapoihin. Katso ohjeemme kissan koulutukseen ja arkitaitojen opettamiseen.

Kissa on luonnostaan siisti eläin ja oppii usein jo emoltaan hiekkalaatikolla käymisen. Jos pentu ei ole vielä saapuessaan sisäsiisti, voit opettaa kissaa hiekkalaatikolle nostamalla pennun aina laatikkoon, kun sillä näyttää olevan hätä. Silitä ja kehu pentua, kun se on käynyt laatikolla.

Kissan hiekkalaatikko täytyy pitää siistinä ja puhdistaa päivittäin. Jos laatikko on likainen, kissa yleensä valitsee muun paikan tarpeilleen. Lue PrimaCatin vinkit kissanhiekka-arkeen.

Kissanpentua ei pidä ulkoiluttaa ennen, kuin sillä on riittävä rokotussuoja. Jos kissan kanssa on tarkoitus ulkoilla, valjaisiin totuttelu kannattaa aloittaa jo varhain. Katso ohjeet valjaisiin totutteluun ja kissan kanssa ulkoiluun.

Aikuisen KISSAN hankinta

Täysikasvuisen kissan hankinta on kissanpennun ottamisen sijaan toinen hyvä vaihtoehto. Joskus kasvattajien luona uutta kotia etsivät aikuisetkin rotukissat esimerkiksi omistajan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Enemmän aikuisia, kotia etsiviä kissoja on kuitenkin löytöeläintalojen ja eläinsuojeluyhdistysten hoivissa.

Miten voi helpottaa kissan kotiutumista uuteen kotiin?

  • Muutokset voivat stressata kissaa, joten anna kissalle aikaa tutustua rauhassa uuteen ympäristöön.
  • Varmista etukäteen, millaiseen ruokaan ja hiekkaan kissa on tottunut.
  • Jos mahdollista, pyydä kissalle mukaan jotain, missä on tuttu tuoksu, esimerkiksi lelu tai peitto. 
  • Anna kissan ottaa omassa tahdissa kontaktia uuteen perheeseen.
  • Varmista, että kissalle on suojaisa ja turvallinen paikka, jonka rauhaan se voi halutessaan vetäytyä.

Onko kotonasi jo muita kissoja? Katso ohjeemme, miten kissat kannattaa tutustuttaa toisiinsa.

Vaikka aikuinen kissa ei tavallisesti ole yhtä leikkisä kuin pentu, täytyy myös aikuisella kissalla olla riittävästi virikkeitä. Tutustu kokoamiimme ideoihin, kuinka virikkeellistää sisäkissan päiviä.

Moni kissa etsii hyvää kotia - voitko sinä auttaa?

Kissan hankinta löytöeläintalosta tai eläinsuojeluyhdistykseltä on hyvä teko, sillä se helpottaa eläinsuojelutoimijoiden taakkaa. Samalla voit antaa hyvän elämän kissalle, joka on joutunut syystä tai toisesta kodinvaihtajaksi tai vaikka luontoon oman onnensa nojaan.

Osalle kissoista on haussa paikka ainoana lemmikkinä, jos hoitopaikassa on huomattu, että ne viihtyvät parhaiten itsekseen. Osa etsii kotia kissakaverinsa kanssa ja osalle toivotaan uudesta kodista jo löytyvän kissaseuraa.

Kotia vailla on hyvin eri ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia kissoja. Oletpa sitten kokenut kissaihminen tai ensimmäistä kertaa asialla, löydät varmasti joukosta sen oikean, juuri sinun kotiisi ja olosuhteisiisi sopivan ystävän.

Lue lisää työstämme eläintensuojelun hyväksi.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!