Kissaemo hoitaa kissanpentua

Tiineen kissan ja imettävän emon ruokinta

Kissan tiineys ja imetys vaikuttavat olennaisesti kissan ruokintaan, sillä naaraskissan tiineyden ja imetyksen aikaisella ruokavaliolla on suuri merkitys myös kissanpentujen terveyteen. Hyväkuntoisella, normaalipainoisella kissalla on parhaimmat edellytykset synnyttää terveitä pentuja ja tuottaa riittävästi maitoa pentujen tarpeisiin.

Kissan tiineys: tiineen kissan ruokinta

Kissan tiineys kestää tavallisimmin noin 57–67 päivää. Kiiman aikana kissa saattaa hieman pudottaa painoa, joka kuitenkin yleensä palautuu ennalleen kiiman loppuessa. Kissan tiineys puolestaan alkaa kasvattaa lineaarisesti kissan painoa, ja emokissan energiantarve lisääntyy merkittävästi tiineyden aikana. Tämän vuoksi kissalle kannattaa syöttää erityisen energiapitoista ruokaa vähintään kaksi viikkoa ennen synnytystä.

Kissan tiineys voi sisältää myös jaksoja, jolloin kissa vähentää itse syömistään. Nämä jaksot ovat yleensä ohimeneviä, mutta tiineen kissan riittävästä ravinnonsaannista on tärkeä pitää huolta. Emon maidontuotanto voi jäädä heikoksi, jos kissan tiineysajan ruokinta on ollut kehnoa. Lisäksi kissan liiallinen laihuus altistaa muun muassa sikiöaikaisille kuolemille ja voi olla yhteydessä kissanpentujen huonoon vastustuskykyyn.

Myös kissan ylipaino lisää kohtukuolemien ja synnytyskomplikaatioiden riskiä. Kissa olisi hyvä pyrkiä pitämään ihanteellisessa painossa jo ennen tiinehtymistä, sillä kissan tiineysaikana ruokintaa ei pidä rajoittaa. Lue PrimaCatin ohjeet ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen.

Kissan tiineys, tiineen kissan ja imettävän emokissan ruokinta PrimaCat

 

Imettävän emokissan ruokinta

Emon paino laskee pentujen synnyttyä yleensä noin 40 % tiineysajan painosta. Imettävä emokissa tarvitsee hyvin sulavaa, runsasenergistä ruokaa, joka takaa maidon riittävyyden ja ehkäisee emon liiallista laihtumista imetysjakson aikana.

Emon maidon riittävyys on hyvä varmistaa punnitsemalla kissanpennut päivittäin. Pentujen pitäisi saada 10–15 grammaa lisää painoa vuorokaudessa. Jos päivittäinen painonnousu on alle 7 grammaa, emon ruokinta on syytä tarkistaa ja aloittaa mahdollisesti pentujen lisäruokinta. Emon huono ruokahalu, liian vähäinen juominen, stressi ja sairaudet voivat heikentää maidontuotantoa.

Vesi on yksi tärkeimmistä imettävän kissan ravintoaineista. Varsinkin ensimmäisinä viikkoina synnytyksen jälkeen emokissa ei välttämättä halua jättää poikasiaan. Vesikuppi kannattaakin siirtää mahdollisimman lähelle kissaa. Lisäksi laadukas märkäruoka, liha ja veden lisääminen ruuan joukkoon tukevat kissan nesteytystä. Vaikuttaako siltä, ettei emokissa juo tarpeeksi? Lue lisää vinkkejä, kuinka voit parantaa kissan veden juontia.

Varmista, että emokissa syö ravitsevaa täysravintoa ja katso käytännön vinkkimme kissan ruokintaan.

Mitä ruokaa tiineelle kissalle ja imettävälle emolle?

Tiineen kissan ja imettävän emon ruoassa täytyy olla vähintään 30 % proteiinia kuiva-aineesta laskettuna, mieluummin enemmän. Liian vähäinen proteiinin saanti kissan tiineyden aikana voi laskea kissanpentujen syntymäpainoa ja heikentää pentueen vastustuskykyä.

PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -penturuokaon erityisen hyvä kuivaruoka sekä tiineelle että imettävälle kissalle, sillä se sisältää tiineyttä ja imetysaikaa tukevia ravintoaineita sekä enemmän energiaa kuin aikuiselle kissalle tarkoitettu kissanruoka. PrimaCatin penturuuassa on 36 % proteiinia ja 18 % rasvaa. Lisäksi kissanpennuille maistuu usein sama ruoka, jota niiden emo on syönyt aina tiineydestä pentujen vieroittamiseen saakka. Niinpä pentujen on helppo siirtyä niille ennestään tuttuun kissojen penturuokaan. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!