Bengal kissa PrimaCat

Tiineen kissan ja imettävän emon ruokinta

Kissan tiineys ja imetys vaikuttavat olennaisesti kissan ruokintaan, ja naaraskissan tiineyden sekä imetyksen aikaisella ruokavaliolla on suuri merkitys myös kissanpentujen terveyteen. Hyväkuntoisella, normaalipainoisella kissalla on parhaimmat edellytykset synnyttää terveitä pentuja ja tuottaa riittävästi maitoa pentujen tarpeisiin.

Kissan tiineys: tiineen kissan ruokinta

Kissan tiineys kestää tavallisimmin noin 57–67 päivää. Kiiman aikana kissa saattaa hieman pudottaa painoa, mutta paino yleensä palautuu ennalleen kiiman loppuessa. Kissan tiineys alkaa kasvattaa lineaarisesti kissan painoa, ja emokissan energiantarve lisääntyy merkittävästi tiineyden aikana. Tämän vuoksi kissalle kannattaa syöttää erityisen energiapitoista ruokaa vähintään kaksi viikkoa ennen synnytystä.

Kissan tiineyteen saattaa kuulua myös jaksoja, jolloin kissa vähentää itse syömistään. Nämä jaksot ovat yleensä ohimeneviä, mutta kissan riittävästä ravinnonsaannista on tärkeä pitää huolta. Kissan maidontuotanto voi jäädä heikoksi, jos tiineysajan ruokinta on ollut kehnoa. Lisäksi kissan liiallinen laihuus altistaa muun muassa sikiöaikaisille kuolemille ja voi olla yhteydessä kissanpentujen huonoon vastustuskykyyn.

Myös kissan ylipaino lisää kohtukuolemien ja synnytyskomplikaatioiden riskiä. Kissa olisi hyvä pyrkiä pitämään ihanteellisessa painossa jo ennen tiinehtymistä, sillä tiineysaikana kissan ruokintaa ei pidä rajoittaa. Lue PrimaCatin ohjeet ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen.

Imettävän emokissan ruokinta

Emon paino laskee pentujen synnyttyä yleensä noin 40 % tiineysajan painosta. Imettävä emokissa tarvitsee hyvin sulavaa, runsasenergistä ruokaa, joka takaa maidon riittävyyden ja ehkäisee emon liiallista laihtumista imetysjakson aikana.

Emon maidon riittävyys on hyvä varmistaa punnitsemalla kissanpennut päivittäin. Pentujen pitäisi saada 10–15 grammaa lisää painoa vuorokaudessa. Jos päivittäinen painonnousu on alle 7 grammaa, emon ruokinta on syytä tarkistaa ja aloittaa mahdollisesti pentujen lisäruokinta. Emon huono ruokahalu, liian vähäinen juominen, stressi ja sairaudet voivat heikentää maidontuotantoa.

Vesi on yksi tärkeimmistä imettävän kissan ravintoaineista. Varsinkin ensimmäisinä viikkoina synnytyksen jälkeen emokissa ei välttämättä halua jättää poikasiaan, minkä vuoksi kissan vesikupin täytyy olla mahdollisimman lähellä kissaa. Lisäksi laadukas märkäruoka, liha ja veden lisääminen ruoan joukkoon tukevat kissan nesteytystä. Vaikuttaako siltä, ettei emokissa juo tarpeeksi? Lue lisää vinkkejä, kuinka voit parantaa kissan veden juontia.

Varmista, että emokissa syö ravitsevaa täysravintoa ja katso käytännön vinkkimme kissan ruokintaan.

Mitä ruokaa tiineelle kissalle ja imettävälle emolle?

Tiineen kissan ja imettävän emon ruoassa täytyy olla vähintään 30 % proteiinia kuiva-aineesta laskettuna, mieluummin enemmän. Liian vähäinen proteiinin saanti kissan tiineyden aikana voi laskea kissanpentujen syntymäpainoa ja heikentää pentueen vastustuskykyä.

PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -penturuoka on erityisen hyvä kuivaruoka sekä odottavalle että imettävälle kissalle, sillä se sisältää tiineyttä ja imetysaikaa tukevia ravintoaineita sekä enemmän energiaa kuin aikuiselle kissalle tarkoitettu kissanruoka. PrimaCatin penturuoassa on 36 % proteiinia ja 18 % rasvaa. Lisäksi kissanpennuille maistuu usein sama ruoka, jota niiden emo on syönyt aina tiineydestä pentujen vieroittamiseen saakka. Niinpä pentujen on helppo siirtyä niille ennestään tuttuun kissojen penturuokaan. Lue lisää kissanpennun ruokinnasta.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!