Bengal kissa PrimaCat

Täysravinto vai täydennysravinto?

Mikä ero on kissan täysravinnolla ja täydennysravinnolla?

Ihanteellinen ruokavalio jäljittelee kissan saaliin saatavuutta luonnossa mahdollisimman hyvin. Kissa söisi luonnossa useita kymmeniä pieniä aterioita päivittäin. Kissan saaliseläin on kostea, jonka myötä kissa saa tarvitsemansa nesteen pääosin pyydystämistään saaliseläimistä, jonka vuoksi kissan luontainen janon tunne on heikko. Kissan ruuansulatus sulattaa saaliseläimen kokonaan luineen, sisäelimineen ja vatsalaukun sisältöineen. 

Saaliseläimestä saatavasta ravinnosta kissa saa:

  • proteiinia n. 14%
  • kosteutta 70%
  • rasvaa n. 10% 
  • vatsalaukun sisällöstä muutama prosentti hiilihydraatteja sekä kuituja
  • luista saatavia mineraaleja

Vaihtelua ja monipuolisuutta ruokintaan

Täys- ja täydennysravintojen antaminen kissalle päivittäin tarjoaa vaihtelua ja luonnollisuutta kissan ruokavalioon. Täysravinnot jäljittelevät saaliseläimen ravintosisältöä. Täysravintoihin on lisätty vitamiineja ja mineraaleja, jotta ruoka täyttäisi kissan ravinnetarpeet yhdellä aterialla. Tämän ansiosta täysravintoa voi tarjota kissalle joka päivä sen koko elämän ajan.

Hyvässä täysravinnossa tulee olla lihaa ja rasvaa, kuituja, kivennäisiä ja vitamiineja ja se voi olla kuiva- tai märkäruokaa. Kuivaa täysravintoa voi pitää kissalla tarjolla jatkuvasti, jolloin kissa saa syödä useita aterioita päivässä haluaminaan ajankohtina. Kuiva täysravinto ei sisällä kosteutta juuri lainkaan, jolloin kissalla tulee olla aina saatavilla vettä.

Täydennysravinto ei tarjoa kaikkia ravintoaineita yhdessä ateriassa. Täydennysravinto voi olla esimerkiksi lihaisa ateria, johon on lisätty tiettyjä vitamiineja. Lihaisasta täydennysannosateriasta kissa saa runsaasti tarvitsemaansa proteiinia sekä elintärkeitä aminohappoja, kuten tauriinia ja arginiinia. Kostea täydennysateria jäljittelee saaliseläintä myös niin, että siinä on korkea nestepitoisuus, jolloin kissa saa tarvitsemaansa vettä, vaikka se ei haluaisi mielellään juoda. 
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!