Kissan virtsatiesairauksille on useita eri henkisiä ja fyysisiä syitä.

Syyt kissan virtsatiesairauksiin

Kissan virtsatieongelmat ovat yleinen vaiva. Virtsatieongelmia on yhtä lailla uros- kuin narttukissoillakin. Virtsateiden tulehdukset ovat yleisempiä erityisesti ikääntyvillä kissoilla, leikatuilla (uros)kissoilla ja ylipainoisilla kissoilla. Myös joillain kissaroduilla on suurempi taipuvuus virstakivien muodostumiselle, jolloin kissan ruokintaan tulee kiinnittää huomiota jo pennusta alkaen. Kissan virtsatievaivoja voi epäillä, jos kissa ravaa jatkuvasti hiekkalaatikollaan viettäen siellä paljon aikaa, pissailee epätyypillisiin paikkoihin tai ei saa virtsattua kunnolla tai lainkaan. Lue lisää virtsatiesairauksien oireista.

Kissan ruokavalio vaikuttaa virtsateiden terveyteen

Kissan syömä ravinto on myös yksi virtsatieongelmien mahdollinen aiheuttaja. Terveet virtsatiet tarvitsevat säännöllisesti ja tarpeeksi paljon vettä toimiakseen normaalisti. Jos kissa on huono juomaan vettä tai se syö pelkkää kuivaruokaa, voi virtsasta tulla hyvin väkevää. Kiteet voivat syntyä monien eri tekijöiden summana, mutta usein niihin liittyy ruoka, jossa on runsaasti magnesiumia, fosforia tai kalsiumia. Virtsatievaivoja voi yrittää ennaltaehkäistä tarjoamalla kissalle laadukasta, lihaisaa märkäruokaa ja riittävästi juotavaa. Juomavesi on hyvä vaihtaa säännöllisesti ja tarjoilla puhtaasta vesiastiasta. Lue muita vinkkejä virtsatieongelmien ehkäisyyn.

Stressi voi aiheuttaa virtsatieongelmia

Herkälle kissalle erilaiset elämänmuutokset, kuten muutto tai uusi perheenjäsen tai lemmikki voivat aiheuttaa stressiä, joka on yksi yleisimmistä idiopaattisen virtsarakontulehduksen aiheuttajista. Stressin voi laukaista myös vääränlainen hiekkalaatikko, hiekkalaatikoiden vähyys tai sen väärä sijainti talossa. Myös kissanhiekalla on väliä. Kokeilemalla erilaatuisia ja -tyyppisiä hiekkoja voit löytää kissallesi sopivan vaihtoehdon.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!