Kissan virtsatiesairaudet ovat yleinen vaiva kissoilla.

Kissan erilaiset virtsatievaivat

Idiopaattinen kystiitti

Idiopaattinen kystiitti eli FIC on kissan virtsarakon tulehdus- ja kiputila, minkä aiheuttajaa ei ole tutkimuksista huolimatta saatu selville. Pääsyyksi epäillään usein eri syistä johtuvaa stressiä. Tällöin stressin aiheuttaja pitäisi pyrkiä löytämään ja minimoimaan. Herkälle kissalle erilaiset elämänmuutokset, kuten muutto tai uusi perheenjäsen tai lemmikki voivat aiheuttaa stressiä, joka on yksi yleisimmistä idiopaattisen virtsarakontulehduksen aiheuttajista. Stressin voi laukaista myös vääränlainen hiekkalaatikko, hiekkalaatikoiden vähyys tai sen väärä sijainti talossa. Hiekkalaatikkoja tulisi olla talossa mielellään vähintään yksi per kissa-asukas ja vessan sijainti tulisi olla rauhallisella alueella, jossa vessassa kävijää ei päästä säikäyttämään.

Kissan virtsakiteet ja -kivet

Kissojen virtsakiteet ovat mineraalikertymiä virtsarakossa tai -teissä ja ovat hyvin yleisiä kissoilla. Kiteiden kertyessä virtsakiviksi niistä voi muodostua kivulias virtsatietukos, joka hoitamatta voi olla kissalle hengenvaarallinen. Tämän vuoksi kissan virtsatievaivat ovat aina hätätapauksia ja vaativat pikaista eläinlääkärin tutkimusta. Voit huomata kissan virtsatieongelmien oireita seuraamalla mm. kissan yleisvointia, pissamääriä ja vessakäyntien tiheyttä. Kissan juomisesta tulisi huolehtia hyvin, jotta virtsa pysyisi laimeana ja kissa virtsaisi usein, jolloin rakko huuhtoutuu.

Jotkin kissarodut, kuten ragdollit ja persialaiset, ovat muita rotuja alttiimpia virstakiteiden muodostumiselle, mutta usein kissan syömä ravinto ja virtsan pH-arvo voivat olla syynä kiteiden muodostumiseen. Muita syitä voivat olla kissan ylipaino tai vähäinen veden juonti, etenkin jos kissa syö pelkästään kuivaruokaa. Märkäruoka on hyvä keino ehkäistä virtsakiteitä, sille se sisältää runsaasti nestettä ja auttaa ylläpitämään kissan nestetasapainoa.

Bakteeri-infektio

Bakteerin aiheuttamaa virtsateiden ja -rakon infektiota tavataan yleensä ikääntyneillä kissoilla, mutta se ei ole kovinkaan yleinen. Bakteeritulehdusta voidaan hoitaa antibiooteilla.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!