Abessinialainen

ULKONÄKÖ

Abessinialainen on rakenteeltaan keskikokoinen ja jäntevä ilman ylikorostuneita piirteitä. Sen olemus on notkea ja elegantti. Rodun tunnusmerkki on turkin tickingkuviointi: jokaisessa yksittäisessä karvassa on useampi raita. Turkki itsessään on lyhyt ja vartanlonmyötäinen. Hyväksyttyjä värejä on kahdeksan: perusvärit riistanvärinen, sininen, punainen ja beige sekä näiden hopeamuunnokset. Kokonaisuuden kruunaavat villi ilme ja suurehkot, tyvestä avoimet korvat.

Vaikka abessinialainen muistuttaa muinaisten egyptiläisten taideteosten kissoja, rotu on kehitetty Britanniassa. Rotu sai nimensä, koska ennen uskottiin rodun kantayksilöiden olleen sotilaiden Abessiniasta (ent. Etiopia) tuomia kissoja. Nykyisen tietämyksen mukaan ei ole täyttä varmuutta oliko Abessiniasta tuoduilla kissoilla osuutta rodun syntyyn. Geenitutkimuksen perusteella abyn juuret saattavatkin olla Intian valtameren rannikoilla. Nykyajan abessinialainen on 1920-luvulta alkaneen pitkäjänteisen ja valikoivan jalostuksen tulos.

Koko: Keskikokoinen. Paino 3 - 5,5kg.

Pää: Kiilamainen.

Silmät: Pyöreät, himan mantelinmuotoiset. Silmien ympärillä vaaleat "silmälasit".

Korvat: Suuret ja avoimet. Kärjissä tupsut.

Vartalo: Lihaksikas ja vahva. Elegantti, solakka ja sopusuhtainen.

Häntä: Pitkä ja kapeneva. Tyvestä vahva.

Turkki: Lyhyt ja paksu. Tiivis ja vartalonmyötäinen.

LUONNE

Abessinialainen sopii kaikille, jotka haluavat aktiivisen ja osallistuvan lemmikin. Aby on kekseliäs ja eloisa kissa, joka oppii nopeasti, niin hyvässä kuin pahassakin. Useimmiten aby rakastaa huomiota. Abessinialaiset ovat nopeita ja ketteriä liikkeissään, ja kokoonsa nähden yllättävän voimakkaita. Suurella ponnistusvoimallaan ne voivat helposti ponnahtaa vaikka ovenkarmille. Abyt eivät yleensä ole kovin äänekkäitä, vaan ne kommunikoivat hennon kujertavalla äänellä.

  • Tarvitsee paljon tilaa
  • Puhelias
  • Tarvitsee omistautuvan omistajan
  • Sosiaalinen kissa

Lisätietoja rodusta ja kasvattajista löydät näiltä sivuilta:

ABYS ry

www.abys.ry

SomaKiss ry

www.somakiss.net