Ylipaino kissalla ja laihduttaminen

Liikalihavuus on merkittävä ongelma myös kissoilla. Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet kotikissoista olisivat ylipainoisia. Ylipaino aiheuttaa ihmisten tavoin kissoillekin huomattavan terveysuhkan, sillä se kuormittaa elimistöä huomattavasti. Ylipainoiset kissat elävät todennäköisesti lyhemmän elämän, sillä ylipaino nostaa riskiä sairastua mm. sydänsairauksiin, sokeritautiin sekä virtsatiesairauksiin.

Syötätkö kissallesi suklaapatukoita?

Kissan ylipaino johtuu useimmiten ongelmista ruokinnassa. Liikaruokinta, ylimääräiset makupalat ja vähäinen liikunta aiheuttavat kissalle helposti liikakiloja.

Testaa, onko kissasi ylipainoinen:

  1. Tunnetko kissasi kylkiluut? Normaalipainoisen kissan kylkiluut tuntuvat ihon alla, kun kosketat kissan kylkeä kevyesti. 
  2. Näetkö kissan vyötärön? Kissan vyötärön sisäänpäin kaartuvan muodon tulisi erottua selvästi katsoessasi kissaa ylhäältä päin. 
  3. Liikkuuko kissa normaalisti? Ylipaino rasittaa kissan niveliä, jolloin liikkumisesta tulee jäykkää ja se voi tehdä kipeää.
  4. Onko kissasi energinen? Ylipainoinen kissa on uupunut ja voimaton, eikä se jaksa puuhailla entiseen tapaansa.

Painon hallittu pudottaminen

Kissan painon pudottaminen onnistuu ravinnon sekä liikunnan avulla. On suositeltavaa ruokkia kissaa painonpudotukseen soveltuvalla ruoalla, jolloin ruuan määrää ei tarvitse juurikaan muuttaa. Tällöin kissa ei tunne itseään nälkäiseksi, ja paino putoaa hallitusti. Pelkkä makupalojen vähentäminen auttaa kissaa laihtumaan. Muista kuitenkin, että muutokset ruokavaliossa tulisi toteuttaa vähitellen. Deluxe PrimaCat -sarjan Turkey Light -täysravinto on kevyempi ruoka kissoille, joiden painoa halutaan tarkkailla. Sen sisältämä vähärasvainen kalkkunanliha tekee ruuasta kevyempää, ilman että lihaisuudesta tarvitsee tinkiä.

kissan ylipaino