Kissanpennun hoito ja ruokinta

Kissanpennulla tarkoitetaan alle 12-kuukautista kasvavaa kissaa. Ensimmäinen elinvuosi on kissanpennulle herkkä kasvuvaihe, sillä sen aikana luodaan pohja kissan aikuiselämän terveydelle. Kissanpentua harkitsevan tulee tutustua kissanhoitoon ja pennun tarpeisiin hyvissä ajoin. Kissanpentu tarvitsee paljon huomiota ja aikaa, jotta siitä kehittyy tasapainoinen ja terve lemmikki.

Kissanpennun ruokinta

Ruokinnalla on suuri merkitys kissan terveydelle. Emon maito on kissanpennuille parasta ravintoa 5–6 viikon ikään saakka. Kissanpennun voi hankkia vasta, kun se on vieroitettu emostaan ja osaa syödä kiinteää ravintoa, aikaisintaan kuitenkin 12 viikon iässä.

Kissanpentua on hyvä ruokkia useita kertoja päivässä, jotta se saisi riittävästi energiaa. Pennuille on hyvä syöttää niiden tarpeisiin kehitettyä energiapitoista ravintoa, joka täyttää niiden erityiset mineraali-, vitamiini- ja ravintotarpeet.

Deluxe PrimaCat Cuddly Kitten -täysravinnossa on proteiinia, rasvaa ja hiilihydraattia pennuille optimoidussa suhteessa. Lisäksi siihen lisätyt vitamiinit ja hivenaineet auttavat turvaamaan lihasten ja luuston kasvuedellytykset ja vahvistavat pennun vastustuskykyä. Deluxe PrimaCat -penturuoka sopii ravintosisällöltään erittäin hyvin myös tiineille ja imettäville emokissoille.

Totuta kissanpentu erilaisiin ruokiin

Kissanpentu on hyvä totuttaa syömään erilaisia ruokia. Kun kissa on pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että säilykeruokaa, se suostuu syömään niitä myös vanhempana. Ruokien vaihtaminen pitää kuitenkin tehdä vähitellen. Äkillinen ruokavalion muutos aiheuttaa pennulle helposti häiriöitä ruoansulatuskanavan toiminnassa. Sopiva ruokamäärä löytyy parhaiten kokeilemalla, pakkausten ruokintataulukot ovat vain suuntaa-antavia. Vältä kuitenkin ruokkimasta kissaasi liikaa, sillä ylipaino on vaarallista kissan terveydelle.

Kissanpennun hyvinvointi

Myös elinympäristöllä on paljon merkitystä kissan hyvinvoinnille. Pentu nukkuu kasvaessaan paljon, joten on tärkeää että kissalle on järjestetty rauhallinen, lämmin ja mukava nukkumapaikka, jossa se voi nauttia hyvästä unesta. Myös sosiaalisten virikkeiden järjestäminen kissalle on suositeltavaa, jotta se pystyy käyttämään metsästysvaistojaan. Esimerkiksi erilaiset lelut sekä raapimapuut tuovat kissalle virikkeitä.

Kissanpennun kasvu jatkuu noin 1-vuotiaaksi asti. Vaikka kissa saattaisi näyttää ennen tätäkin jo täysikasvuiselta, tarvitsee kissanpentu sille sopivaa ravintoa ja huolenpitoa aikuisikään saakka. Kun kissa on vuoden ikäinen, voidaan siirtyä ruokkimaan sitä aikuisten kissojen ravinnolla. Muista kuitenkin aloittaa uusi ruokavalio vähitellen.