PrimaCat artikkeli kissanpennun ruokinta

Kissanpennun ruokinta

Oikeanlainen kissanpennun ruokinta on tärkeää kasvavan kissan terveydelle, ja alle vuoden ikäinen kissa tarvitsee kissanpennuille suunniteltua ruokaa. Ensimmäinen elinvuosi on kissanpennulle herkkä kasvuvaihe, sillä sen aikana luodaan pohja kissan aikuiselämän terveydelle.

Kissanpentua harkitsevan kannattaa tutustua kissanhoitoon ja pennun tarpeisiin hyvissä ajoin. Lue lisää kissanpennun hankinnasta. Kissanpentu tarvitsee paljon huomiota ja aikaa, jotta siitä kehittyy tasapainoinen ja terve lemmikki. Lue tästä artikkelista, kuinka kissapennun ruokinta kannattaa suunnitella ja vinkit sopivan ruuan valintaan. Artikkelin lopussa kerromme, milloin kissanpentu voi alkaa syödä aikuisen kissan ruokaa.

Bengali kissanpentu

 

Mitä ruokaa kissanpennulle?

Emon maito on kissanpennuille ensisijaista ravintoa 5–6 viikon ikään saakka, vaikka kissanpoika alkaa maistella kiinteää ruokaa jo noin 3 viikon iässä. Emo vieroittaa pennut vähitellen, ja kissanpentu on luovutusikäinen 14-viikkoisena.

Kissa on ehdoton lihansyöjä, jonka elimistö ei juurikaan hyödynnä hiilihydraatteja. Kasvavalle pennulle tärkeää on lihaisa ruoka, jonka proteiinit ovat nimenomaan eläinproteiineja. Kasvava kissa tarvitsee myös rasvaa sekä tasapainotetusti kalsiumia ja fosforia.

Kissan elimistö vaatii tiettyjä välttämättömiä aminohappoja, kuten tauriinia ja arginiinia, joita se saa vain lihasta. Koiran täysravinnot eivät ole sopivaa ruokaa kissalle, sillä niiden eläinperäisen proteiinin pitoisuus on matalampi kuin kissalle suunnitelluissa ruuissa.

Muista huolehtia, että kissanpentusi saa riittävästi nestettä. Kissan janontunne on luontaisesti heikko, minkä vuoksi kissan pitäisi saada suurin osa tarvitsemastaan nesteestä ruuan mukana. Lue, miten voit tukea kissasi nesteytystä.

Vinkit kissanpennun ruokintaan

Satsaa laadukkaaseen ruokaan. Kissanpennun ruokinta kannattaa painottaa laadukkaisiin täysravintoihin, jotta varmistat kissasi saavan tarpeeksi energiaa ja kasvuun tarvittavat ravintoaineet.

Pääruuaksi märkäruokaa. Suosittelemme kissanpennun pääruuaksi laadukasta märkäruokaa, joka vastaa kissan luontaisiin ravitsemustarpeisiin. Näin kissasi saa ruuastaan myös nestettä.

PrimaCat Classic Kalkkunaa kastikkeessa -kissanruoka pennuille sisältää kissanpennun hermoston ja näön kehitystä tukevia omega-3-rasvahappoja ja antaa erinomaiset eväät kissan terveeseen kasvuun ja kehitykseen. Jos haluat antaa kissanpennulle myös raksuja, kissan päivittäisestä ruuasta puolet voi olla PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -kuivaruokaa ja toinen puoli PrimaCat Classic -märkäruokaa.

PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -kuivaruuan huolellisesti suunniteltu ravintosisältö auttaa turvaamaan kissanpennun lihasten ja luuston kasvuedellytykset sekä vahvistamaan pennun vastustuskykyä. Tämä vehnätön ja maissiton PrimaCat-penturuoka sopii erinomaisesti myös emokissoille antamaan lisäpuhtia raskaaseen tiineys- ja imetysaikaan.

Vähintään puolet kissanpennuille suunniteltua ruokaa. Kunhan vähintään puolet kissanpennun ruuasta on kissanpennuille tarkoitettua ruokaa, toinen puoli voi koostua myös aikuisten kissojen Classic-märkäruuista.

Huomioi kissan koko. Suuriksi kasvavilla kissoilla kissanpennun ruokinta kannattaa painottaa kissanpennuille suunniteltuihin tuotteisiin, jotta kissanpentu saa varmasti tarvitsemansa ravintoaineet kasvunsa tueksi.

Uusia makuja ja vaihtelua. Kissanpennulle voi tarjota silloin tällöin myös täydennysravintoja, kuten PrimaCat Soup- ja Fillets-aterioita tai raakaruokaa.

Tee kissanpennun ruokavaliomuutokset aina vähitellen, sillä äkillinen muutos ruokavaliossa aiheuttaa pennulle helposti ruuansulatusvaivoja.

Pidä pennulle ruokaa vapaasti saatavilla tai tarjoa usein pieniä aterioita. Kissanpennun on hyvä syödä useita kertoja päivässä. Lue lisää kissan lajityypillisestä ruokavaliosta.

Ei lisättyä sokeria kissalle. Pidä kissanpennun ruokinta terveellisenä. Tarkista kissanruokapakkauksesta, ettei antamasi ruoka sisällä piilosokeria. Lisätystä sokerista voi koitua kissalle terveyshaittoja, ja sokeroituun kissanruokaan tottuminen saattaa vaikeuttaa kissan ruuan vaihtamista terveellisempään vaihtoehtoon myöhemmin.

Kissanpennun ruokinta: Totuta kissanpentu erilaisiin ruokiin

Kissanpentu on hyvä totuttaa syömään erilaisia ruokia. Kissan ruokkiminen aikuisena voi helpottua, kun kissa on jo pentuna oppinut syömään sekä kuiva- että märkäruokaa ja koostumukseltaan sekä maultaan erilaisia ruokia.

Kissan nirsoilu johtuu usein kissan tottumisesta tietynlaiseen ravintoon ja lajilleen tyypillisesti voi olla hyvinkin epäluuloinen uusia ruokia kohtaan. Nirson kissan totuttaminen aikuisiällä uuteen ruokaan voikin olla vaikeaa, mutta mahdotonta se ei ole. Lue vinkkimme nirson kissan ruokintaan. 

Tiedätkö, mitä kaikkia arkitaitoja kissanpennun olisi hyvä osata? Lue PrimaCatin vinkit kissanpennun totuttamiseen uusiin ruokiin, kantokoppaan ja käsittelyyn sekä muihin kissa-arjen askareisiin.

Kuinka paljon kissanpentu syö?

Sopiva ruokamäärä omalle kissallesi löytyy parhaiten kokeilemalla. Kissanruokapakkausten ruokintataulukot antavat suuntaa sopivan ruokamäärän haarukoimiseksi. Tarkkaile kissasi lihavuuskuntoa, jotta huomaat, jos kissalle alkaa kertyä ylipainoa. Katso ohjeemme kissan lihavuuskunnon arviointiin.

Kissapennut liikkuvat ja leikkivät tavallisesti paljon. Aikuisen kissan omaehtoinen aktiivisuus usein vähenee, minkä vuoksi etenkin aikuiselle sisäkissalle on tärkeä tarjota erilaisia virikkeitä. Lue lisää kissan arjen virikkeellistämisestä.

Kuinka pitkään kissa syö penturuokaa?

Kissanpennun kasvu jatkuu noin 1-vuotiaaksi asti. Vaikka kissa saattaisi näyttää täysikasvuiselta jo ennen vuoden ikää, kissanpentu tarvitsee sille sopivaa ravintoa aikuisikään saakka. Vuoden ikäisen kissan ruuan voi vähitellen vaihtaa kokonaisuudessaan aikuisten kissojen ruokaan. Suureksi kasvava kissa voi tarvita penturuokaa vielä pidempään. Tutustu ohjeisiin, kuinka kissanruoka kannattaa vaihtaa.

PrimaCat-kissanruuat on kehitetty vastaamaan kissan lajinmukaisiin ravitsemustarpeisiin. Löydät tuotteemme kätevästi omasta ruokakaupastasi. Katso jälleenmyyjät.
 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!